Son yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıSağlık Bakanlığı, kurban eti nasıl yenmeli, nelere dikkat etmeli, neleri yapmamalı gibi konularda uyarılarda bulundu. İşte “Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmeli” diyen bakanlığın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper BesinlerTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıDünya’nın neredeyse her bölgesinde suyu çok olan ya da sıvı hale getirilmiş yemeklere çorba denir. Anadolu’da ise suyu çok olan her yemeğe çorba denmez. Sulu yemekler başlığı atında yahni, haşlama ve çeşitli aşlar da vardır. Ancak kendi mutfak kültürümüzü incelerken de bol sulu yemeklere çorba dersek yanılmayız.
#BursaPek çok yerel lezzetin kaynağı olan Foça mutfağı şimdilerde giderek eski tatlardan uzaklaşsa da yeni neslin gurme tatlar merakı sayesinde yeniden yaşatılmaya çalışıldığı gayet açık. Yerel lokantaların eski geleneksel yemeklere önem verir hale gelmesi de oldukça sevindirici.
#1Duydunuz türküyü, süreniz başladı. Birkaç haftaya zamanı biter... Siz bakmayın ‘Fasulyenin biraz incesi işte’ yorumlarına; tadı başka, pişirme yöntemleri bambaşkadır. Börülce ki Bodrum’daki Myndos kazılarında toprak kaplarda tohumları bulunmuş. Özbeöz Anadolulu bu sebzenin iadei itibar zamanı geldi de geçiyor bile. Salatasıyla yetinmeyin, sizi saraydan çıkma bir yumurtalı börülce tarifiyle ikna edebilirim...
#GazetehaberleriDiyetisyen Öznur Akgöz, testi pozitif çıkıp evde tedavi gören Kovid-19 hastalarının beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Turunçgiller, turuncu meyve ve sebzeler A ve C vitamini bakımından zengindir. Kış mevsiminde yaygınca bulabileceklerimizden bazıları ise portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, kış kabağıdır. Probiyotik besinler ise bağırsaklar üzerinde yaptığı olumlu etkiler ile bağışıklık sistemini destekleyen yararlı bakterilerdir. Bunun için kefir, yoğurt, boza, tarhana tüketilmeli" ifadelerini kullandı.
#PandemiMercimek dediğimizde birçok çeşidi olsa da akla ilk başta çorbası gelir. Bunun yanında çay saatlerinin vazgeçilmezi mercimek köftesi ve güçlü bir vitamin deposu yeşil mercimek… Ancak hepsi bu kadar da değil, mercimek dünyası sandığınızdan daha geniş ve çeşitli, yani keşfedilecek çok şey var. Hazırsanız, mercimeği yakın mercek altına alıyoruz…
#MercimekKış aylarında hem koronavirüs hem de mevsimsel hastalıklar nedeniyle birçok kişi bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını arıyor. Bu açıdan vitamin ve mineral ağırlıklı beslenme öne çıkıyor. Peki hangi vitamin hangi yiyeceklerde bulunur? Cevabı uzmanından aldık…
#Bağışıklık SistemiYeni nesil düdüklü tencere olma özelliğine sahip Arçelik Gurme Şef™ Çok Amaçlı Pişirici; sofraların vazgeçilmez yemeklerini kolay ve pratik şekilde tek tencere ile hazırlama imkanı sunuyor. Kuru fasulyeden tandıra, yoğurttan reçele kadar tüm yemekleri sağlıklı şekilde ve geleneksel lezzetle hazırlayabilirsiniz. Gelin Gurme Şef™’i kullanmanın püf noktalarına bakalım…
#Arçelik Gurme Şef Çok Amaçlı PişiriciMutfağımızın her daim gözdesi olan baklagiller sağlık için oldukça faydalı. Özellikle kuru fasulye, mercimek, barbunya ve börülce gibi zengin protein ve mineral içeriği olan baklagiller, her daim sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerin başında geliyor. Fakat pişirilmesi de ayrı bir özen istiyor. Peki, hem besin değeri eksilmeyen hem de nefis bir baklagil yemeği nasıl pişirilmeli? İşte cevabı...
#Baklagiller Nasıl PişirilmeliFransız mutfağının bir parçası olan kiş, pek çok ülkede popüler bir hamur işidir. Kiş, sıcak veya soğuk servis edilebildiği gibi tatlı veya tuzlu olabilir. İlk kez kiş yapacaklar olanlar için lezzetli bir tarif derledik. Ana malzeme olarak patlıcanın kullanıldığı bu tarifi, ister beş çaylarında isterseniz de davet sofralarında sunabilirsiniz. Peki, patlıcanlı kiş nasıl yapılır?
#Patlıcanlı Kiş6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir. Bu gıdaları 7- 8 ay aralığında vermek en doğrusu. Daha önceki yazımda detaylıca belirttiğim gibi her yeni gıda, 3 gün kuralına göre verilmeli. Bu dönemde başlangıçta yine en fazla 1-2 yemek kaşığı ile başlayıp, 125 ml olana kadar yavaş yavaş artırarak verilmelidir.
#Ek GıdaYaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, çok sayıdaki bitki türü ve 2 bin 600 yıllık zeytinyağı kullanımı geçmişi ile göz dolduran İzmir’in, gastronomik bir destinasyon olması için önerilerde bulundu.
#Ege Mutfağı