Paylaş
Tüketmek için en doğru öğün: Kahvaltı
Malzemeler
1 kg süt
1 çay bardağı yoğurt
1 adet temiz bez torba / tülbent
Yapılışı
Süt bir tencereye koyularak orta ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca soğuk yoğurt eklenip iyice karıştırılır. Topaklanma oluştuğunu görür görmez ocaktan alınarak ılıması için bekletilir. Ardından bez torbaya koyularak iyice süzülecek şekilde bekletilir. Burada süzülen suyu dökmeyip çorbalarınızda kullanmanızı tavsiye ederim. Peynir altı suyu protein değeri yüksek olduğu için bezin içinde oluşan sert peynir bir kaba alınarak buzdolabında 6-7 saat bekletilerek tüketilebilir. Peynirin tamamı en fazla 3 günde bitirilmeli. Peyniriniz çok kuru olursa tuzsuz suda bekletebilirsiniz.
Elde ettiğiniz peynirin bir kısmını tuzlayarak kendi kahvaltınızda ya da peynirli tariflerinizde kullanabilirsiniz.
*Özellikle sert peynirler ya da kaşar peyniri gibi suda bekletilemeyecek peynirler, yüksek tuz içeriği nedeniyle 1 yaşa kadar bebeklere verilmemeli. Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Tüketmek için en doğru öğün: öğle, ikindi veya akşam
Malzemeler
30 gr yağsız kuzu eti
1/4 havuç
¼ soğan
2 yemek kaşığı bezelye
Yarım patates ya da 1 yemek kaşığı bulgur ya da esmer pirinç
Yapılışı
Et dışındaki malzemeler doğrandıktan sonra etle birlikte tencereye alınır ve üzerine 1-2 bardak su eklenerek ocakta pişirilir. İsteğe göre tüm malzemeler fırın poşetine konularak fırında da pişirilebilir. Ardından etin iyice piştiğinden emin olduktan sonra küçük parçalara ayılır ya da çatal yardımıyla ezilerek verilebilir. Etli yemek yaparken yağ eklememeye özen gösterilmelidir.
Ek gıda döneminde kırmızı et; yüksek protein, biyoyararlılığı yüksek demir, çinko, B6 ve B12 vitamin içeriği yönünden zengin olması nedeniyle oldukça önemlidir.
İlk balık (+ 8 ay)
Tüketmek için en doğru öğün: öğle, ikindi, akşam
Malzemeler
Levrek, lüfer, mezgit, dil balığı vb
İsteğe göre soğan, limon- patates dilimi
Yapılışı
Ayıklanmış balık yıkanarak fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde ya da fırın poşetine yerleştirilerek pişirilebilir. Ya da tencerede sebzelerle birlikte üzerine yarım su bardağı su eklenerek ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirilebilir. Pişen balık derisinden ve kılçıklarından dikkatlice ayrıldıktan sonra tek başına verilebilir. Dilerseniz ayıkladığınız balığı sebze püresinin içerisinde de verebilirsiniz.
Balık seçimi yaparken en önemli kural mevsiminde, denizde yetişen ve daha çok küçük balıklara öncelik verilmeli.
Balık, içeriğindeki yüksek protein, A, K ,B grubu vitaminleri, fosfor, çinko ve omega 3 yağ asidi sayesinde bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir.
Önemli not: Ailede alerji öyküsü olan bebeklerde 1 yaşa kadar balık verilmemeli
Tüketmek için en doğru öğün: öğle, ikindi veya akşam
Malzemeler
1,5 yemek kaşığı kırmızı mercimek
Yarım küçük havuç
Yarım küçük kuru soğan
Mevsimine göre 1/4 kabak veya 1-2 yaprak pazı- ıspanak veya 1 parça taze kırmızı biber
1 -1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Havuç, soğan ve diğer mevsime uygun sebze doğranıp üzerine mercimek ve su eklenerek buharlı/ basınçlı pişirime tenceresinde pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra üzerine zeytinyağı eklenerek çatal yardımıyla ezilir, uygun sıcaklığa gelince afiyetle yenir. Kuru baklagilleri verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta besin değeri kaybı olmaması adına pişirme suyunun dökülmemesidir.
Bebeğinizde gaz problemi yaşıyorsanız pişen yemeğe çay kaşığının ucuyla kimyon ekleyebilir ya da tüm kuru baklagilleri yaparken öğünden 12 saat önce ıslatarak, ıslatma suyunu 1-2 saatte 1 kez değiştirerek gaz yapıcı bileşenleri iyice uzaklaştırabilirsiniz.
Aynı tarif ilerleyen günlerde daha önceden ıslatılmış kuru fasulye, nohut ve barbunya olarak da denenmelidir.
Paylaş