Yaz mevsiminde aşırı kilolu olmak zorlayıcı olabilir. Kilolu kişiler uygulayacakları basit değişikliklerle bu sıcak günleri daha kolay geçirebilir. İşte hem rahat etmemizi hem de sağlıklı kalmamızı sağlayacak bazı ipuçları: “Tabağınıza daha çok salatave sebze alın. Yemeklerin yanında maden suyu için.”
#Dr. Ayça KayaSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaMutluluk hormonu ya da bir diğer bilinen adıyla endorfin, günlük yaşantımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz ve buna bağlı olarak en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki mutluluk hormonu (endorfin) nasıl artar, ne işe yarar? Mutluluk hormonu nedir? İşte mutluluk hormonu ile ilgili hayatınızı kolaylaştıracak önemli bilgiler…
#Mutluluk HormonuSinüzit hemen hemen herkesin yaşadığı problemlerden bir tanesidir. Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen sinüzit mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklardan bir tanesidir. Sinüzit hastalığının nasıl tedavi şekli olduğu ve sinüslerin temizlenmesi için ne yapılması gerektiği de araştırılmaktadır. Peki, son zamanlarda fazlaca araştırılan sinüzit nasıl boşaltılır? Sinüsleri temizlemek için ne yapılmalıdır? Sinüzite iyi gelen şeyler nelerdir? İşte sinüzite iyi gelen tüm detayları derledik.
Endorfin diğer bir bilinen adıyla mutluluk hormonu, her insanın aradığı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için en fazla merak edilen ve Endorfin nedir? Ne işe yarar? Endorfin hormonu nasıl artar şeklinde sorulan soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Endorfin Nedir? Ne İşe Yarar?AĞIZ kokusunun kişinin çevresi ya da en azından kendisi tarafından fark edilebilen, nefes alışverişi ve konuşma esnasında ortaya çıkan nahoş kokular olduğunu belirten diş hekimi Rıfat Emnalar, bu durumun çoğunlukla kişiye sosyo-psikolojik problemler olarak yansıdığını söyledi.
#İzmirHava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşmesi ve güneşin daha erken batması nedeniyle dışarda geçirilen süre ve fiziksel aktiflik en az seviyeye iniyor. Günün tüm serinliği ve yorgunluğuyla eve gelir gelmez de daha çok karbonhidrat içeren atıştırmalık tüketme ihtiyacı artıyor.
#Kilo VermeHazımsızlık sindirim sisteminin iyi çalışmaması sonucunda sık sık yaşanan bir sorundur. Günümüzde her üç kişiden birinde görülen hazımsızlık sorunu, yemek yeme alışkanlıklarıyla da doğrudan ilintilidir. Peki, hazımsızlık nedir, neden olur? Hazımsızlığa ne iyi gelir?
#Hazımsızlık NedirBahar ayları özellikle kadınların yaz sezonuna hazırlandığı, fazla kilolarından kurtulmaya çalıştığı kısacası sıkı diyetlerin yapıldığı bir dönemdir. Kış boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle alınan kiloları yaza kadar hızlı bir şekilde vermek isterken sağlığı tehdit eden pek çok hata yapılabiliyor. Peki yaza sayılı günler kala kilolarımızdan kurtulmak ama aynı zaman da sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Diyetisyen Dilan Dalgıç ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
#Online DiyetRamazan ayının 27. günü idrak edilen Kadir Gecesi'nde oruç tutan vatandaşlar, bugün iftarın saat kaçta olduğunu merak etmeye başladı. Akşam saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte aramalarına hız veren vatandaşlar, 10 Haziran iftar saatini ve akşam ezanının saat kaçta okunacağını sorguluyor. Peki, iftar saat kaçta? İstanbul'da iftara ne kadar kaldı? İşte, il il iftar saatleri...
#İftarBu yıl ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu mevsimde sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terlemeyle yeterince sıvı alınmaması, su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerine yol açar.
#BursaÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuSarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Balıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikleri nedeni ile ön plana çıkan ton balığının besin değeri çok yüksektir. Ton Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ton balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Sağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#Sağlık