Bu gece sevdiklerimizle bir araya gelip bol bol yiyip içeceğiz. Üstelik geç saatlere kadar ayakta kalacağız. Eğleneceğiz eğlenmesine ama muhtemelen yarın bazılarımızın başı ağrıyacak, midesi bulanacak. Yerimizden kalkmak istemeyeceğiz. Uzmanlar 2024’ün ilk gününü daha zinde geçirmek için bu şikâyetlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
#Melis YılmazÜlkemizde Güney Doğu yemekleri ve Güney Doğu kültürü çok sevilmektedir. Diyarbakır'da ülkemizde en çok ziyaret edilen Güney Doğu illerinin başında yer almaktadır. Son aylarda Diyarbakır'a ziyaret etmek isteyenlerin sayısı bir hayli artmaktadır. Diyarbakır'a gelmek isteyenler ise Diyarbakır yemeklerini araştırmaktadırlar. Peki en iyi Diyarbakır yemekleri hangileridir? Diyarbakır'da ne yenir ve Diyarbakır mutfağında ne yer almaktadır? İşte Diyarbakır yemekleri ile ilgili tüm bilgiler.
#Diyarbakır YemekleriStandart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz! Brüksel lahanası… Üstelik ayvalı terbiyeli…Birçoğunuzda lahana ismini duyar duymaz “Hımmteşekkürler, ben almayayım.” tepkisi uyandığını biliyorum.Fakat vereceğim bu tarifle, Brüksel lahanasına olan bakış açınızı hatta bu sebzeyle olan ilişkinizi değiştireceğime inanıyorum.
#Brüksel LahanaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bugün 81 ilin tamamında doğal gaz var. Karadeniz gazını önümüzdeki yıl çıkartıp sisteme verirsek belki de bu şehirlerimiz artık ithal değil, yerli, milli gazımızı kullanarak doğal gazla tanışmış olacak" dedi.
#Fatih DönmezEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bugün 81 ilin tamamında doğal gaz var. Karadeniz gazını önümüzdeki yıl çıkartıp sisteme verirsek belki de bu şehirlerimiz artık ithal değil, yerli, milli gazımızı kullanarak doğal gazla tanışmış olacak" dedi.
#Bakan DönmezKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#YazarTürk mutfağı dipsiz bir kuyu gibidir, eşeledikçe enfes tarifler bulacağınız harika bir hazine barındırır. Çünkü topraklarımız üzerinde yetişen otlar, meyveler ve baharatlar Türk mutfağını her daim zengin kılmıştır. Et yemeklerimiz, zeytinyağlılarımız, mezelerimiz derken ünümüz de sınırlarımızı aşar hale gelmiş tabii.
#Ayva AşıEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#Yahni2011 itibariyle ben ve çevremde tanıdığım herkes ayvayı yemiş durumda! Kimse hiçbir şeye yetişemiyor. Eskiden her şeye yetişebilen insanlar vardı. Tüm e-postalarına cevap veren, önemli günlerde muhakkak arayan, düzenli bir sosyal hayatı ve iş hayatında çok başarılı olanlar... Bunu becerebilen kimseyi tanımıyorum artık. E madem ayvayı yedik, bari tam yiyelim diye bu hafta size hem ana yemek hem de baştan çıkarıcı bir yemek öncesi tarifi vereyim dedim. Böylece halimizi taçlandıralım
Bilecik’in Osmaneli İlçesi , Sakarya Nehri’nin kıyısında, bereketli bahçeleri, ipekböceğinin biçim verdiği eski konakları, rengarenk doğası, lezzetli sebze ve meyveleri ile zamanın içinde akıp gidiyor. Eğer renkli bir sonbahar rotası arıyorsanız, geçmişin aynası Osmaneli tam aradığınız adres.