Kahvenin kırk yıl hatırı vardır da tarihi ne kadar geriye gider acaba? Tarihçilerimizin, edebiyatçılarımızın yazdıkları kitaplardan kahvenin hem tarihini hem de sosyal hayattaki karşılığını, geleneklerini öğreniyoruz. Bugün alıntılarla kahve keyfinde bir yolculuk yapalım istedim.
#Reşad Ekrem KoçuKöşkler heybetli halleri, eskiden günümüze taşıdıkları sırları ile başka bir havayı yansıtırlar. Köşklerde hem zenginlik ve saltanat esintisi hem de hüzün vardır. Çünkü çoğu pek çok yaşanmışlığa ve hikâyeye ev sahipliği yapmıştır. Alitini Köşkü de bunlardan bir tanesidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bugün referandum var. Siyasi yazılar yasak. O halde yasaklar üzerine yazalım. Osmanlı’da yayın yasağı ilk neye, ne zaman geldi? İlk polis nizamnamesinde emniyet güçleri neye karşı uyarıldı? II. Abdülhamid Cyrano de Bergerac’ın İstanbul’a gelmesine niye karşı çıktı; öte yandan Ben Hur romanını neden çok sevdi? İngilizler 2 ciltlik Ergenekon kitabını niye toplattı? Gelin Osmanlı tarihinin sansürle ilgili sayfaları arasında kısa bir gezintiye çıkalım.
Şehzade Osman Ertuğrul’un vefatı ve cenaze töreni Osmanlı tartışmalarını yine gündeme getirdi. Anlamaktan ziyade anlatmayı seven bir toplumuz. Anlatırken de öç alır duygusuyla konuşuyoruz. Tartışmalarda çok gerginiz. Halbuki Osmanlı Sarayı’nda çok renkli olaylar, kişiler vardı. Bunlardan biri de II. Abdulhamid’in oğlu Şehzade Abdulkadir Efendi’ydi...
Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruşmasında, sanık avukatlarının yeni bir bilirkişi raporu talebi reddedilirken, müşteki ve müşteki avukatlarının davaya müdahil olma talepleri kabul edildi. Mahkeme ayrıca davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi talebinin de ifadelerdeki eksiklikler nedeniyle reddine karar verdi.
#ManisaOsmanlı Sultanı 2'nci Abdülhamid döneminin Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa'nın torunu Mualla Emine Danyeri Lyoen, yanında kaldığı Sultan 2'nci Abdülhamid'in soyundan gelen yeğeni Ayşe Adile Nami Osmanoğlu Tars'ın Adana'daki evinde 101 yaşında yaşamını yitirdi. Lyoen, ölmeden 2 yıl önce DHA'ya verdiği röportajında, memleketinde ölmek için Fransa'dan Türkiye'ye döndüğünü, ölünce İstanbul Eyüpsultan'daki Hasan Hüsnü Paşa Türbesi'nde dedesinin yanına defnedilmek istediğini söylemişti.
#Mualla Emine Danyeri LyoenTÜYAP kitap fuarı için geri sayım devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen TÜYAP’ta, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinliklerinde ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak. Peki, TÜYAP kitap fuarı ne zaman? TÜYAP imza günleri takvimi…
#TÜYAP Kitap Fuarı Ne Zaman