Bu yıl hem işim hem de yedi yıl önce yola koyulduğumuz İncili Gastronomi Rehberi Projesi nedeniyle neredeyse ülkemizin dört bir yanını dolaştım. Her kentten, kasabadan, köyden ayrı duygularla döndüm. Ama içlerinde hiç aklımdan çıkmayanı son Gaziantep seyahatim oldu.
#Müge AkgünSıcakların bastırması, tatlı bahar esintilerinin son bulması ile pek çoğumuz içimizi ferahlatacak hafif içecek ve yiyecek arayışına giriyoruz. Sadece yaz aylarında değil dört mevsim boyunca her gün bolca su içmemiz gerektiği için suyu pas geçiyor ve sizi yaz aylarının en sevilen, en ferah yiyecek ve içecekleri ile hürriyet ve leziziz baş başa bırakıyorum.
#LimonataAdilcevaz Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı (ADEV) Başkanı Suat Yaralı, Etimesgut Belediyesi tarafından bu yıl 25’incisi düzenlenen Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali’nde Bitlis’in ilçelerini ve Adilcevaz’ı en iyi şekilde tanıttıklarını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. Yaralı, “Adilcevaz’ı ve Bitlis’i her platformda tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.
#ADEV10 kişilik köydeki nefis pizzacıdan Sivrice’deki aile meyhanesine, Güre’deki şef restoranından Edremit’teki özel üretim peynirlere Kaz Dağları ve çevresinde keşfetmeniz gereken çok sayıda özel adres var. Bölgenin en güzel zamanı gelmişken gurme bir tura çıkmak isterseniz işte o liste!
#Ebru ErkeAnkara’da bulunan Bitlis Adilcevaz Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı (ADEV), Etimesgut Belediyesi tarafından bu yıl 25’incisi düzenlenen Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali’nde Bitlis'in ilçelerini ve Adilcevaz’ı tanıtacak. Festivaldeki tanıtım standında yer aldıklarını belirten ADEV Başkanı Suat Yaralı, “4 Eylül Pazartesi günü yöresel ikramlarımızın olduğu etkinlik günümüze herkesi bekliyoruz” dedi.
#ADEVHer yörenin kendine özgü farklı lezzetleri bulunmaktadır. Bir şehre gidildiği zaman yemek kültürü ve meşhur yemekleri de en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Erzincan Yemekleri - Erzincan'da ne yenir ve neyi meşhur? Erzincan mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Erzincan yöresinin meşhur yemekleri hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Erzincan YemekleriÜlkemizin Doğu'su, tarihi ve doğal unsurlarının yanı sıra eşsiz yemek kültürüyle de ön plana çıkmaktadır. Doğu'ya özgü yemek ve tatlıların buluştuğu bu yemek kültürünün zengin çeşitliliği Van ilinde de bulunur. Van'ın eşsiz yemek kültürü kendi sınırlarının dışına taşmış ve diğer şehirleri de yakından etkilemiştir. Peki Van'da ne yenir ve Van'ın neyi meşhurdur? Van yemekleri nelerdir? Van mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte lezzetli Van yemekleri hakkında bütün merak edilenler.
#Van YemekleriAğrı yöresine özgü birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Ağrı iline ziyarete gidecek olan kişiler öncesinde meşhur Ağrı yemekleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirler. Ağrı Yemekleri - Ağrı'da ne yenir ve neyi meşhur? Ağrı mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Siz de Ağrı yemekleri hakkında daha detaylı bilgileri derledik.
#Ağrı'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel ve en lezzetli yemeklerinin yer aldığı Ardahan mutfağı, kuzu etli içli pilavı meşhur kaşar peynirine kadar pek çok yiyeceği ve zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Ardahan'ın çok geniş bir yemek yelpazesi vardır. Ardahan'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ardahan YemekleriKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol TiryakioğluEn sevdiğiniz seyahat rotalarını düşünün ve sonra favori yemeğinizi... Güzel bir ikili oldu, değil mi? Tatil yapmak ve iyi bir yemek yemek bizi gerçekten mutlu eden şeyler. Kimileri için mutfak deneyimi sadece bir tamamlayıcı da değil üstelik, destinasyon seçiminde ana motivasyon kaynağı. Eğer gastronomi tutkunuzun peşine düşmek isterseniz bu otelleri de listenize eklemeyi unutmayın...
#SeyahatÇorba dediğin hep sıcak olmaz. Yaz günlerinde arada serin çorbada severiz. Buzdolabında bekletip öyle ikram ederiz. İçine çeşit çeşit taze otlarla şenlendirip yarmayla hazırlarız. Ayran aşı çorbasından söz ediyoruz. Anadolu topraklarının zenginliğini gösteren harika bir çorba. Ayran aşı çorbası , soğuk çorba olarak da bilinir. Yarmayla yapılan, yaz aylarında içinizi serinleten bu harika çorba tarifini denemediyseniz size de şiddetle tavsiye ediyorum.
#RamazanKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilTürkiye'de 18 yaş üzeri yetişkin engellilere yönelik hizmete alınan ilk halk eğitimi merkezi olan Feneryolu Özel Yürekler Halk Eğitimi Merkezi’ni açıldı. Merkezin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptı.
#Özel YüreklerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’de 18 yaş üzeri yetişkin engellilere yönelik İstanbul’da hizmete alınan ilk halk eğitim merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
#Emine ErdoğanSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayŞef Ali Geyik yeni çıkardığı ‘Geçmişe Övgü’ kitabında okurlarını kadim Mezopotamya’nın kuzeyinde bir lezzet turuna davet ediyor. Bu hafta biz de kitapla birlikte yola düşelim ve keledoştan zuzağa bölge sofralarını şenlendiren üstelik ta Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde bile geçip, günümüzde hâlâ pişirilip yenen yemekleri tanıyalım.
#HürriyetDünya’nın neredeyse her bölgesinde suyu çok olan ya da sıvı hale getirilmiş yemeklere çorba denir. Anadolu’da ise suyu çok olan her yemeğe çorba denmez. Sulu yemekler başlığı atında yahni, haşlama ve çeşitli aşlar da vardır. Ancak kendi mutfak kültürümüzü incelerken de bol sulu yemeklere çorba dersek yanılmayız.
#BursaMercimek köftesi, nohut-pilav, kısır, etsiz çiğköfte, zeytinyağlı yaprak sarması gibi her eve giren pek çok yemeğimiz zaten vegan. Ayrıca ayran aşı çorbasından içliköfteye, rostodan pastırmaya her şey veganlaştırılabilir de! Bitkisel bazlı beslenmek, damak zevkimizden feragat etmek anlamına gelmiyor.
#VeganTürk mutfağının rejime uygun olmadığı söylenir. Ben de Türkiye’ye ilk geldiğimde çok kilo aldım. Peki, diyet yapmak için Türk mutfağından vazgeçmeli miyiz? Hayır, sadece yemekleri biraz değiştirip kişiselleştirmeliyiz. Mesela karnıyarık yemeye bayılıyorum ama artık közleyerek yapıyorum. Hem karnıyarık hem de ben kendimce süper oluyoruz!
#YAZARLAR