‘Şef, bana kilo vermek için bir tarif yazar mısın?’

Türk mutfağının rejime uygun olmadığı söylenir. Ben de Türkiye’ye ilk geldiğimde çok kilo aldım. Peki, diyet yapmak için Türk mutfağından vazgeçmeli miyiz? Hayır, sadece yemekleri biraz değiştirip kişiselleştirmeliyiz. Mesela karnıyarık yemeye bayılıyorum ama artık közleyerek yapıyorum. Hem karnıyarık hem de ben kendimce süper oluyoruz!

Haberin Devamı

Kusura bakmayın ama kilo vermek isteyenler için bir tarif yazamam. Hemen “Neden” diye soracaksınız, bu konuda düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Özellikle biz şefler için kiloyu korumanın çok daha zor olduğunu söylemem gerek. Gün içinde sadece tadım yaparak bile binlerce kalori alabiliyoruz. Ama bence önemli olan, sunulan tabaktan alınan son lokma değil, ilki... İlk lokmanın ağızda yarattığı o lezzet ve damakta bıraktığı his inanılmaz; tabaktaki her notayı hissetmenin heyecanını size anlatamam. Saygı, mutfakta olmazsa olmazdır, yemeğe saygıysa en önemlisi... Tabaktan aldığınız her lokmayı önce hissetmelisiniz, sonra yavaş yavaş doyduğunuzu anlarsınız.

‘Şef, bana kilo vermek için bir tarif yazar mısın’

Haberin Devamı

Türk mutfağının lezzet açısından çok geniş ve sonsuz olduğu aşikâr ama dünyanın rejime uygun olmayan mutfaklarından biri olduğu çok söylenir. Olayı biraz kişiselleştirirsek; ben de Türkiye’ye ilk geldiğimde çok kilo aldım. Bu sene kararlı bir şekilde diyete girdim; kendime özel bir beslenme ve spor düzeni yarattım. İşim nedeniyle yüksek kalorili besleniyorum, bu yüzden bir kalori boşluğu oluşturmalıydım. Burada asıl soru şu: Diyet yapmak için Türk mutfağından vazgeçmeli miyiz? Hayır, sadece biraz değiştirip kişiselleştirmeliyiz. Mesela karnıyarık yemeğine bayılıyorum ama artık közleyerek yapıyorum. İnanın bana hem karnıyarık süper oluyor hem de ben kendimce süper oluyorum! Hep lezzetin peşinde koşmak bir yere kadar denen bir çağda yaşıyoruz. Gıda sektöründe sağlıklı ürünlere yönelişin artmasıyla protein ağırlıklı ve glütensiz ürünlere daha çok yer verilmesi gibi...

‘Şef, bana kilo vermek için bir tarif yazar mısın’

TABAĞINIZI ÜÇE BÖLÜN

Kimi zaman mutfağımızda lezzet olarak ağır tatların yer aldığını kabul ederiz, kimi zaman da kendimizi yemeğin masumluğuna inandırmak isteriz. Türk mutfağı Anadolu kültürünü yansıtıyor ve eski zamanlarda Anadolu, kadın-erkek-çocuk herkesin gücü yettiğince çalıştığı, beslediği hayvanları, ektiği tarladan çıkan mahsulü tükettiği bir dönemi çağrıştırıyor. Tarladan çıkan mahsul ne anlama geliyor peki? Meyve ve sebzeleri doğal koşullarda yetiştirip mevsiminde tüketmek, ürünün doğa şartlarından yararlanmasına, vitamin ve mineraller açısından en zengin olduğu hale gelmesine izin vermek...

Haberin Devamı

Gün sonunda elde olan malzemelerle muhteşem bir sofra kurulur. Yapılan tarım ve besicilikten elde edilen ürünler zamanında kullanılır ya da doğru koşullarda sonradan kullanılmak üzere saklanır. Ayrıca Anadolu mutfağı yağ bazlı bir mutfak. Yapılan ev yemekleri ve kebapları lezzetlendirmek için en çok kullanılan malzemeler hayvansal ve bitkisel yağlar. Zeytinyağlı yemekler denildiğinde akla hemen diyet geliyor ve bu yemeklerin diyete çok uygun olduğu düşünülüyor. Ama içinde kullanılan şekerin miktarını herkes unutuyor. Zeytinyağlı yemekleri mükemmelleştiren, o lezzeti patlatan şeylerden biri şeker. İşte burada yemeğin masumluğuna inanmayıp sınırlı tüketmek devreye giriyor. Türk mutfağının olmazsa olmazı hamur işlerinden hiç bahsetmeyelim bile çünkü ayıp olur. Hamur işlerinin kalbi kırılmasın, sonra benim kalbim daha çok kırılır...

Haberin Devamı

Size küçük bir önerim var! Tabaklarınızı üçe bölerek protein, karbonhidrat ve lif dengesini sağlarsanız her şeyin daha iyiye gittiğini fark edeceksiniz, emin olun.

Denge kurmaktan bahsetmişken yaz günlerine de çok uygun bir aile tarifimi paylaşmak istiyorum. Türkiye’de öğrenip çok sevdiğim bir lafı da eklemem gerek ki güzel yaşamak için en doğru laf olduğunu söyleyebilirim. Bence herkesin, özellikle benim Türk mutfağını çok sevme sebebim de bu söz:

“Kalbe giden yol mideden geçer!”

Kesinlikle Türk mutfağındaki her şey kalbe gidiyor...

‘Şef, bana kilo vermek için bir tarif yazar mısın’

HALAMIN AYRAN AŞI ÇORBASI

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı buğday
500 gr tava yoğurdu
Zeytinyağı
Nane
Pul biber
1 tutam tuz

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Geceden ıslattığınız nohut ve kuru fasulyeyi yıkayın, düdüklü tencereye alın.

Aynı tencereye 1 su bardağı buğdayı da ilave edip üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin, 20-25 dakika pişmeye bırakın.

Bakliyatın içinde haşlandığı su soğuyunca 500 gram tava yoğurduna ilave edin ve çırpın. Güzel bir kıvam aldırın.

Tava yoğurdu karışımını ve pişirdiğiniz tüm bakliyatı birleştirin.

Çorbanın üzerine nane ve pul biberle lezzetlendirilmiş zeytinyağını gezdirin.

Yazarın Tüm Yazıları