Cep telefonlarının gelişmiş kamera özellikleriyle kolayca güzel kareler çekebiliyoruz. Ama anı doğru bir şekilde yakalamak hâlâ büyük bir bilgi ve deneyim gerektiriyor. Dünya Fotoğrafçılık Günü vesilesiyle ustalara işin inceliklerini sorduk: “Kent fotoğrafçılığı için özneye, portre için öznenin ruhuna odaklanın.”
#Uygar TaylanAydan Üstkanat yeni kitabı ‘Enginar’da başlangıçtan ana yemeğe enginarla hazırlanan çeşit çeşit yemek anlatıyor. Üstkanat’la kitabın yaratım sürecini hatta yazmalara doyamayıp hemen peşinden çıkardığı ‘Çanak’ isimli devam kitabını konuştuk, leziz tarifler aldık.
#Melis YılmazKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapYemek dünyasının Oscar’ı olarak da bilinen 2021 Best in the World Gourmand ödüllerinde 'Yap Ye Paylaş' kitabı ile ülkesini tüm kategorilerde temsil etmeye hak kazanan ilk Türk yazar Şef Aydan Üstkanat oldu. Yemek stilisti, yemek yazarı ve fotoğraf sanatçısı Şef Aydan Üstkanat ile ödüllerden geçen yolculuğu hakkında konuştuk...
#Aydan ÜstkanatFood Online adlı dijital bir yemek dergisi çıkarmaya başlayan şef ve yemek yazarı Aydan Üstkanat: “Sosyal medyanın ucu bucağı olmayan dünyasında iyi tarifleri bulmak ve gruplamak kolay olmasa gerek. Bu dergide amaç, kolay erişim.”
#GazetehaberleriPortakal, greyfurt ve mandalina... Bağışıklık sistemine destek, C vitamini bombası bu meyveler salgın döneminde tüketmemiz gereken besinlerin başında geliyor. Biz de bu faydalı meyvelerden en lezzetli şekilde nasıl yararlanabileceğimizi tanınmış şeflere sorduk, birbirinden farklı tarifler aldık.
#Gazetehaberleri‘Hayvan hakları yasası’ndan halen ses yok. Bunun cezasınıysa maalesef dostlarımız çekiyor. Ama sadece yasa yeterli değil. Bizim de sorumluluğumuz var. Biz onları kurtarmak yerine satın aldıkça üretilmeye, mal gibi görülmeye ve işkenceye maruz kalmaya devam edecekler.
#GazetehaberleriManavlarda, marketlerde, pazarlarda kış sebzeleri çoktan yerini almaya başladı. Balkabağı da şimdilerde hem tezgâhlarda hem de mutfaklarda gözde. Lezzetli bir çorba, hafif bir tatlı ya da sağlıklı bir meze... Ünlü şeflerden balkabaklı tarifler istedik. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize bu sebzenin faydalarını anlattı.
#GazetehaberleriÇarşamba günü Amerikalı fenomen Sheyenne Shea’nın İngilizce ve Türkçe olarak yaptığı “Türk erkeklerinin tacizinden bıktım” paylaşımını yazmıştım. Türkler gerçekten başka bir ülkenin fenomenini tacizleriyle bezdirip Türkçe “Beni rahat bırakın” diye mesaj yazacak hale getirmiş olabilir miydi? Olayın sırrı çözüldü.
#Sheyenne SheaŞef ve yemek yazarı Aydan Üstkanat tariflerini sosyal medyada düzenli biçimde paylaşıyor ama bu reçetelerin orada ne kadar kalıcı olduğundan emin olamıyor. “Her biri yaşadıklarım, hayatımın bir dönemi” diye tarif ettiği yemek kitapları kaleme alması işte tam bu yüzden. Son kitabı ‘Yap Ye Paylaş’, gastronomi kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand Cookbook Awards’ta ‘Best of the Best’ ödülüne uzandı. Üstkanat’la ödülü vesilesiyle konuştuk...
#GazetehaberleriSalgın döneminde bir furya haline gelen ‘evde ekmek yapımı’ mutfağa ilgi duymayanların dahi elini hamura bulaştırdı. Biz de gelecek cuma kutlanacak 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle şeflere ve ünlü yazarlara özel ekmek tariflerini sorduk. Evinizin mis gibi ekmek kokması için malzemeleri alın, mutfağınızı hazırlayın...
#Gazetehaberleriİftar sofraları için yeni tarifler arayışındayız. Ancak yemek kitaplarının sayfalarını karıştırmak geride kaldı. Artık ünlü şeflerin mutfaklarına kolayca misafir olmak mümkün. Birbirinden farklı lezzetleri şeflerin YouTube kanallarında bulabilirsiniz. Uzman jürimize sorduk ve sizin için 10 yemek kanalını sıraladık.
#Gazetehaberleri'Kendi ekmeğini kendin yap' trendi son yıllarda hızla yükseliyor. Hele ki şimdi arama motorları ekmek tarifi arayanlarla dolu. Ne de olsa mutfakta daha çok vakit geçirebiliyoruz. Bu dönemde, çeşit çeşit ekmek yapabilir, sıcacık, taze taze yiyebiliriz. Tek ihtiyacınız biraz cesaret, un ve su! Ve sizin için şeflerden aldığımız tarifler...
#EkmekÇilek yatağında scone, sucuklu patates dolması, kerevizli mercimek çorbası, dondurmalı soğuk kahve... Geleneksel reçeteler, dünya mutfağının en iyi örnekleriyle aşçı ve yemek yazarı Aydan Üstkanat’ın ‘Yap, Ye, Paylaş’ adlı kitabında buluştu. Kitapta sofra düzeni ve mönü seçimi konusunda bilgiler de veren Üstkanat ile kitabını konuşup ipuçları ve öneriler aldık.
#PancakeKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciSıradan bir unlu mamul olmadığı konusunda herkes hemfikir. Ekmeğin sarmısaklısından vişnelisine, zeytinlisinden kuruyemişlisine varıncaya kadar envai çeşidi yapılırken o hep en sade ve orijinal haliyle zirvede. Tam beş asırdır bu topraklarda yenen bir lezzet, bir gelenek... Ramazan pidesi denince ilk akla gelen fırınları ve sırlarını bir araya getirdik.
#Ramazan Pidesi