Ayasofya Camisi'nde Kurban Bayramı namazı kılınacak mı? 24 Temmuz'da kılınacak cuma namazı ile 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak olan Ayasofya Camisi'nde hazırlıklar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen incelemede Ayasofya Camisi'ne 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı. Yaklaşan bayram öncesi, ibadete açılacak olan Ayasofya Camisi'nde bayram namazının kılınıp kılınmayacağı gündeme geldi. İşte, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılacağı tarih ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Ayasofya Da Bayram NamazıAyasofya’nın ibadete açılış tarihi gündemde yer almaya devam ediyor. Danıştay'ın verdiği kararla yeniden cami olması kararlaştırılan Ayasofya ilk cuma namazının kılınmasının ardından, ibadete açılacak. Ayasofya Camii için geri sayım devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyadan yaptığı paylaşım büyük beğeni topladı. Peki, Ayasofya Camii ne zaman açılıyor? İşte, Ayasofya'nın açılış tarihi...
#Ayasofya İlk Namaz Ne ZamanKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuAyasofya Camisi’ndeki tozları kazınarak poşete doldurulan duvarları ve daha önceden de tahrip edilen kapıyı görmek için olay yerindeydik. Ziyaretçilerin müze zamanından beri ‘kolay hedef’ olarak seçtiği İmparator Koridoru şimdilik siyah şeritle koruma altına alınmış...
#Ayasofya Camisiİstanbul Sultanahmet'te 1800'lü yıllarda yaptırılan tarihi 'Leman Esma Kasay Han' 120 milyon liraya satışa çıkarıldı. İstanbul'un kalbinde yer alan ve dünyanın en önemli tarihi simgelerine komşu olan bina, Ayasofya'ya 70 metre, Yerebatan Sarnıcı'na 30 metre, Sultanahmet Camii'ne ise 100 metre uzaklıkta. Aile büyüklerinin satıştan tek bir isteği var o da, yeni alıcının bu handa bulunan kültürü ve tarihi koruması. Satışla ilgili Lüks Konut Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Ailenin çok hassas olduğu bir konu var. Yurt dışından gelecek taleplere ikinci üçüncü sırada bırakıyoruz. Burayı önce kendi kültür mirasımızı yaşatacak bir aileye vermek istiyoruz" dedi.
#Leman Esma Kasay Hanİstanbul Sultanahmet'te 1800'lü yıllarda yaptırılan tarihi 'Leman Esma Kasay Han' 120 milyon liraya satışa çıkarıldı. İstanbul'un kalbinde yer alan ve dünyanın en önemli tarihi simgelerine komşu olan bina, Ayasofya'ya 70 metre, Yerebatan Sarnıcı'na 30 metre, Sultanahmet Camii'ne ise 100 metre uzaklıkta. Aile büyüklerinin satıştan tek bir isteği var o da, yeni alıcının bu handa bulunan kültürü ve tarihi koruması. Satışla ilgili Lüks Konut Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Ailenin çok hassas olduğu bir konu var. Yurt dışından gelecek taleplere ikinci üçüncü sırada bırakıyoruz. Burayı önce kendi kültür mirasımızı yaşatacak bir aileye vermek istiyoruz" dedi.
#İstanbulAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TRT Haber'de soruları yanıtladı. Kurtulmuş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılmasını "2020'nin felaketleri" arasında gösterdiği gerekçesiyle Sözcü gazetesine tepki göstererek, "Büyük bir saçmalıktır. Milletin değerleri ile savaşmaktır. Kusura bakmasınlar Vatikan bile bu kadar tepki göstermedi. Şunu demek çok mu zor, 'Özür diliyoruz aziz milletimiz. Biz bunu kastetmedik' dersiniz. Kusura bakmasınlar, bu milleti cahil zannetmesinler. Bu Fatih'in fetih hakkıdır." ifadelerini kullandı.
#Numan KurtulmuşSon dakika haberi: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu 'Selefi dernekler silahlanıyor' iddiaları ile ilgili olarak, "Türkiye, Selefilerle yıllardır mücadele ediyor. Selefi örgütle ilgili 47 yapılanma var. Yaklaşık 28 tane dernek ve vakfa gözaltı yapmışız. Türkiye'de bu mücadele devam ediyor. Bizim bilgiye her zaman ihtiyacımız var. 1-2 gün içerisinde Cübbeli Ahmet Hoca bildiğini anlatacak" dedi.
#Süleyman SoyluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 1934’teki Bakanlar Kurulu’nun camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etmesinin ardından Millete Sesleniş konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya'nın ibadete açılacağını tarihini açıklayarak, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan1600 yıl Roma ve Bizans, 480 yıl da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış İstanbul, 2019’un ilk sekiz ayında 9 milyon 982 ziyaretçi ağırladı. Bu hareketliliği, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te hemen hissediyorsunuz. Meydanda yeniden Batılı ve Uzakdoğulu turistler ve genç gezginlerle karşılaşabiliyorsunuz; kâh Ayasofya Müzesi’nin önünde uzun kuyruklarda bekliyorlar, kâh civardaki parklara serilip soluklanıyorlar. Bu vesileyle “Sultanahmet, yeniden!” diyoruz! Önce, İstanbul tarihçisi ve yazar Haldun Hürel’in rehberliğinde sizi Tarihi Yarımada’da bir gezintiye çıkarıyoruz...
#Sultanahmet GezisiDokuz günlük bayram tatili başladı, bayramlaşmaya veya tatile gidenlerin ardından İstanbul boşaldı. Oysa bu şehir dünyanın en önemli turistik kentlerinden biri! Hazır sokaklar boşalmışken kentin tadını nasıl çıkarabileceğimizi farklı disiplinlerden gelen İstanbullulara sorduk.
#İstanbulda Gezilecek YerlerBorusan Contemporary’nin siparişiyle fotoğraf sanatçısı Ola Kolehmainen tarafından üretilen ve geçen sezon Perili Köşk’te sergilenen Sinan Projesi’nden üç eser, HAM Helsinki Art Museum’da açılan sergiyle Finlandiyalı sanatseverlerle buluşuyor.
#Kitap SanatYazar, hekim, oyuncu, senarist... Yarım yarım değil, hepsini hakkıyla yapıyor Ercan Kesal. İletişim Yayınları’ndan henüz çıkan kitabı ‘Cin Aynası’ndaki denemelerinde, Türkiye’nin son yıllarına ayna tutarken de sözünü sakınmıyor. Kesal’la hem kitabı hem de BBC’nin ‘Bu Yüzyılın En İyi Filmleri’ listesine giren ve onun başından geçen bir olayı anlatan “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmi üzerine konuştuk.
#Ercan KesalBollywood’un ünlü ismi Ranveer Singh, “Dil Dhadakne Do”nun çekimleri için İstanbul’a geldi. Buluştuk, filmden İstanbul hayranlığına her şeyi konuştuk. Bu arada Hindistan magazinine yabancı olmadığımızı da gösterdik, Hint gazetelerinde çıkan “Anushka Sharma ile aşk yaşıyor” iddialarının aslını bile sorduk.
Çoğu kişi Kayseri Havaalanı’ndan Kapadokya’ya giderken Erciyes’in eteğindeki şehrin kıyısından geçer, şehri görmez bile. Kayseri’nin etrafındaki yüksek apartman blokları, uçsuz bucaksız endüstri alanları şehrin görkemli tarihiyle ilgili ipucu vermez. Bu nedenle şehir ilk bakışta turistlere çekici gelmez. Oysa bugünün “Anadolu Kaplanı”, Romalılar devrinde Caesarea Mazaca adıyla Roma eyaletlerinden Kapadokya’nın başşehri, Selçuklular’ın ilk gözdelerinden biriydi.
Tipik Akdeniz iklimine sahip şehrin kalbine bir cuma akşamı indik. Akşam güneşi denizi kızıla boyamaya başlamıştı bile. Önümüzdeki 48 saat içinde, sahil yoluna açılan bakımlı sokakları, yerelle evrenseli birleştiren yemek ve eğlence mekanları, alışveriş merkezleri, muhteşem mimarisiyle Lübnan’ın başkenti Beyrut’un, bir kez daha küllerinden doğduğuna tanık olacağız.