Ay tatlısı, hem yapımı hem de lezzetiyle tarif listenizin favorisi olacak. Adını şeklinden alan bu nefis tarif, içerisine eklenen portakal suyuyla da tadını katlıyor. Eğer denemek isterseniz ay tatlısı tarifi ve yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Ay Tatlısı Nasıl YapılırRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaKazasker’deki Konyalılar İstanbuldaki favorilerimden. Etli ekmek her zamanki gibi çok iyi. Yüzde yüz kuzu. Kullanılan un mükemmel. İki farklı un ve sertlik vermesi için kepek katılmış. Ticari maya değil ekşi maya kullanıyorlar. Kuşbaşılı ve peynirli ekmekler de iyi. İçinde Konya obruk peyniri de olan ve sıkma denen lavaşı da çok sevdim. Eskisi kadar iyi olmayansa kuzu fırındı.
#Vedat MilorBu yıl İtalya tatilimde yediklerimle beni en çok etkileyen yer Capri oldu. Sizlere de adanın benzersiz malzemelerini ve geleneksel lezzetlerini anlatmak istedim. Özellikle deniz ürünlerine âşıksanız ve limonlu tatlıları seviyorsanız burada çok mutlu olursunuz. Mini rehberime buyurun...
#Danilo ZANNADaha kolay çorba bilmiyoruz. Hazırlaması 5 dakikanızı alacak. Her yaştan insanın çok severek yiyeceği enfes bir çorba tarifi. Midenizi rahatlatacak. Mercimek çorbası Türk Mutfağının vazgeçilmez başlangıçlarından biridir. Kırmızı, sarı mercimeklerden yapılır. Genelde terbiye kısmını un ile hazırlayıp mutlaka içine soğan konulur. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan menüsü iftar yemeği tarifleri...
#Ramazan MenüsüYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikMüslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#BursaHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#Gingerbread‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıHem göze hem damağa hitap eden bir tatlı olan şekerbura tatlısı son zamanların en sevilen hamur işi tarifleri arasında yer alıyor. Peki, şekerbura nedir, nerenin tatlısı, nasıl hazırlanır? Misafirlerinize lezzetli bir beş çayı menüsü hazırlamak istiyorsanız, işte şekerbura tarifi ve malzemeleri ile yapım aşamaları…
#ŞekerburaSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#YazarEsnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor. Bilindiği üzere, koronavirüs salgınının (COVID-19) ülkemiz ticari hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır.
#EsnafŞef ve MasterChef Türkiye jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun 2015’te Avustralyalı gazeteci David Dale’le birlikte kaleme aldığı ‘Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu’nun Türkçesi nihayet raflarda. Kitapta 140 yemeğimizi ve yemek kültürümüzü anlatan Sivrioğlu: “Anadolu mutfağı demeyi tercih ettim, uygarlığın beşiği olan bir coğrafyada mutfağımızı sadece Türk mutfağı olarak nitelendirmek, Anadolu’nun diğer sahiplerine saygısızlık gibi geliyor.”
#Masterchef TürkiyeBURSA'da Bağdat hurması tatlısı üreten bir firmanın sahibi olan yeğeni Fatih Karaman'ı(38), otomobili içinde eşiyle telefonda konuştuğu sırada tabancayla vurarak öldüren dayı Yılmaz Sevinç'in(53) savunması kan dondurdu. Cumhuriyet savcısı Feridun Yetkin tarafından hakkında 'kasten adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile dava açılan dayı, “Fatih lüks içinde yaşıyordu. Biz yanında çalışıyorduk. Çocuklarımızın eğitim masrafını bile ödemekte zorlanıyorduk. Defalarca bize devir etmesini istedik. Dinlemeyince vurdum” dedi.
#HaberFazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak ister misiniz? Cevabınız ‘evet’ ise Diyetisyen Deniz Zünbülcan’ın bu önerilerini mutlaka uygulayın! Yazın yapılan şok diyetlerin birçok olumsuz etkiye yol açtığını belirten Zünbülcan, sonbahar diyeti ile zayıflamanın püf noktalarını paylaştı, metabolizmayı hızlandıran birkaç tarif paylaşmayı da ihmal etmedi.
#DiyetŞef ve gastronomi yazarı Elif Edes Tapan’ın hazırladığı ‘Mutlu Mutfak’ serisinin yeni kitabı raflardaki yerini aldı. ‘Tüy Siklet’te kolay temin edilecek malzemelerle hazırlayabileceğiniz pratik ama bir o kadar göze ve damağa hitap eden tarifler yer alıyor.
#Elif Edes TapanYetiş Ayşe’den yardım isteyen dostlara bazı hatırlatmalar yapmakta fayda görüyorum. Tüm taleplerinizi aaral@hurriyet.com.tr adresine gönderirken e-posta’nın konu kısmında ne istediğinizi (burs, yakacak, kıyafet, vs) belirtiniz. Kıyafet taleplerinde lütfen cinsiyet, yaş, beden bilgisi göndermenizi rica ederim.
#Ayşe AralSevgili dostlar Yetiş Ayşe’nin daha fazla kişiye ulaşmasını çok istiyorum. Sizlerin yardımlarıyla yüzlerce insanı sevindirdik. Bu sayfayı daha fazla kişinin okumasını istiyorum. Okunsun ki burada bizlerden yardım bekleyen insanlara el uzatabilelim. Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde hiç kimsenin soğuk evde yemeksiz, bebeklerin mamasız kalmasını istemiyor bu kalbim. Burs isteyen öğrencilere lütfen yardımcı olun sizden özel olarak rica ediyorum bunu. Hepinize kucak dolusu sevgiler…
#Ayşe AralSevgili dostlar Yetiş Ayşe için göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkür ederiz. Özellikle içinde bulunduğumuz zorlu kış koşullarında sıcak evlerimizde oturup yemeklerimizi yerken, muhtaç olan insanları daha fazla düşünmemiz gerekiyor. Gıda, yakacak, kışlık kıyafet konularında hassasiyetinizi rica ediyorum.
#Ayşe AralMühim bir yanılgımız var, o da şu: Çoğumuz Ramazan ayını sadece oruçla özdeşleştiriyoruz. Oysa bu ay sadece bir diyet yani oruç değil, aynı zamanda da bir niyet, yani ruhsal dünyayı zenginleştirme çalışmaları yapma ayıdır. Ve işin bu yanı en az oruç tutmak kadar faydalıdır. Şu veya bu nedenle oruç tutamasanız da bu ayın manevi güzelliklerinden faydalanmanız da mümkündür. Bana sorarsanız sürecin maneviyat ve inançla ilişkili tarafı en az oruç tutmak kadar mühim sayılır. Nedeni şu...
#Osman Müftüoğlu