Güncelleme Tarihi:
Mutfakla uğraşmak aklınıza ne zaman düştü?
- Çocukluğum, okul yıllarım, neşeli, kalabalık ve birbirinden nefis kokuların yükseldiği, daha yemek yemeden ruhunuzun doyduğu aile mutfaklarında geçti. Liseyi bitirdiğimde hedefim aşçı olmak değildi ama sonra rastlantılar ve karar değişiklikleriyle gastronomiye bilinçli bir geçiş yaptım. İlk uyguladığım tarifi bile hatırlıyorum. Teyzelerimden anneme, ondan da bana geçen bir aile klasiği olan vişneli keki pişirmiştim.
Kitaptaki tarifler benim yemek tercihlerimi gösteriyor
ÂBugüne kadar mutfakla ilgili öğrendiÄŸiniz en önemli ÅŸey sizce ne?
- Malzemelerin tazesini, iyi şartlarda yetişmiş ve son tüketim noktasına en iyi halinde ulaşmış olanlarını almak mühim. Dolayısıyla ‘satın alma’ en önemli konu. Pişirme ekipmanları ve farklı teknikler hakkında bilgili olmak da mutfakta yaratıcılığı besler. Farklı tarifler düşünebilmek, donanımlı olmak şart. Yemek pişirmek, klasik tarifleri iyi uygulamak veya günümüz şartlarına uyarlamak, değişen trendleri, sağlıklı beslenme üzerine gelişmeleri takip etmek olmazsa olmazdır.
‘Tüy Siklet’te besin deÄŸerleri hesaplanmış, rafine ÅŸekersiz, saÄŸlıklı, pratik ama çok uÄŸraşılmış görüntüsü veren tarifler paylaşıyorsunuz. Reçeteleri nasıl oluÅŸturdunuz?
- Kitaptaki tarifler benim yemek tercihlerimi gösteriyor. ‘Tüy Siklet’ beslenmesine dikkat eden, günümüz şehir insanlarının malzemeleri kolayca temin edebileceği, pratik hazırlanan, göze ve damağa hitap eden tariflerin kitabı.
ÂDavet sofranızın en garanti yemeÄŸi ve tatlısı hangisi?
- En garanti tatlı, ‘tarte tatin’. Aslı elmayla olsa da bu pratik ve lezzetli tartı mevsime göre farklı meyvelerle yapmak mümkün. Sofraya getirdiğimde görüntüsü ve kokusuyla beğeni seslerini duymam garantidir. Yemek olarak ise, tabakların boş döneceğine emin olduğum, mevsime göre farklı garnitürleriyle fırında balık veya bonfile.
‘Yemekteyiz’ programını izliyor muydunuz? BeÅŸ yarışmacının en az ikisi mercimek çorbası, bonfile ve pilavdan oluÅŸan bir mönü hazırlıyor. Yeniliklere kapalı mıyız, ne dersiniz?
- İzliyordum tabii. Boş tenkitler değil, yapıcı olan olumsuz görüşler işimize yarar. Özellikle yarışma ortamlarında yeniliklere kapalı olmamız biraz bundan kaynaklanabiliyor. Söz konusu programın izlediğim bazı bölümlerinde yaratıcı fikirli yenilikleri veya dünya mutfağından tarifleri farklı yorumlayanları, diğer yarışmacılar -bu lezzetler kendi dağarcıklarında olmadığı için- kırıcı tenkitlerle eleştiriyor. Yenilikçiliğin bireysel olarak sürdürülmesi oldukça zordur.
 ‘Mutlu Mutfak’ kitaplarınız dışında televizyon programınız, atölye ve gezi organizasyonlarınız da var, değil mi?
- Evet, 2017’de başladığımız ‘Elif ile Lezzet Yolculuğu’nun yeni sezon çekimleri sürüyor. Yurtdışında yaptığım lezzet ve kültür yolculuklarını aktardığımız keyifli bir program bu. Sonbaharda da Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü için tasarladığım ‘Tohumdan Tabağa’ dersini hayata geçireceğiz.
Hamur: ·150 gram tam buğday unu ·
75 gram tereyağı
1 yemek kaşığı hindistancevizi şekeri
1 yumurta sarısı ·
4 yemek kaşığı pekmez ·
1 ananas ·
1 limon rendesi
·1-2 yemek kaşığı kıyılmış badem.
Yapılışı:
Un, şeker ve tereyağı karıştırılır. Yumurta sarısı ve su ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Tuzsuz bademler sıcak suda bekleterek soyulur, ince kıyılır. Ananas yarım ay şeklinde dilimlenir. Fırına girebilecek bir kaba önce pekmez dökülür, limon rendesi ve bademler serpilir. Ananas dilimleri hafifçe üst üste gelecek şekilde dizilir. Hamur, unlu tezgâhta kalıptan biraz büyük olacak şekilde açılır. Ananasların üzerine kapatılır, çatalla delikler açılır. 200 derece ısıtılmış fırında hamur kızarana kadar pişirilir.
Kıymalı Çıtır Börek (20 adet)
Malzemeler:
2 adet günlük yufka ·
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Su · 150 gram kıyma ·
1 küçük soğan ·
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber.
Yapılışı:
Bir kâse suya zeytinyağı konur. Bir yufka tezgâha serilir, zeytinyağlı suyla ıslatılıp ikinci yufka üzerine yapıştırılır. Bardakla yuvarlaklar kesilir. Soğan rendelenir, kıymayla karıştırılır, tuz ve biber ilave edilir. Yuvarlak kesilen yufkalara harç konur. Fırçayla etraflarına su sürülür, yarım ay şeklinde kapatılır, yapışmaları için hafifçe bastırılır. 180 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika pişirilir. Şefin önerisi; sumaklı ev yapımı yoğurtla deneyin.
Â
Â
Â
Â