Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Astımlı hastalar, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilirler. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir.
#Astım Hastalığı NedirÖksürük, nefes darlığı, gece öksürükleri, egzersiz yapınca ortaya çıkan öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren astım, son yıllarda artış göstermekte. Ülkemizde de yayınlaşan astımın nedenleri ve belirtileri araştırılıyor. Peki, astım neden olur? Astım belirtileri neler?
#AstımTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau Griggİsviçre merkezli, dünya genelinde hava kalitesiyle ilgili çalışmalar yapan IQAir şirketi, Dünya Hava Kalitesi 2023 raporunu yayımlandı. IQAir, sadece 7 ülkenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen PM2.5 standardında olduğunu belirtti.
#Hava KirliliğiGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkAile içi cinsel istismara uğradıkları gerekçesiyle ailelerinden şikâyetçi olan 40 çocuğun 2 yıl önce açılan bir kliniğe gitmesi savcılığı şüphelendirdi. Tespitlere göre, psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına neden olan ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Çocukların şikâyetçi olduğu ailelerinden para isteniyor, vermeyenler savcılığa bildiriliyordu. Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu'nun ilk ifadesine ulaşılırken, çocukların, Ümraniye ve Erenköy’deki 'terapi/tedavi' merkezi adı altında bazı evlere de götürüldüğü belirlendi.
#İstanbulKan değerlerinin düşüklüğü ya da yüksekliğine bakılarak vücudumuzdaki pek çok hastalık için tanı konulabilir. Bazofil değerine tahlil sonuçlarında BAS olarak ifade edilir. BAS değerinin yüksek olması kişideki enfeksiyonun yüksek olması anlamına gelebilir. Peki, bazofil nedir? Bazofil normal değeri kaç olmalıdır? Bazofil yüksekliği- düşüklüğü belirtileri
#Bazofil NedirHidroksi vitamini, sağlıklı bireylerde çok önemli bir vitamin çeşididir. Özellikle kemiklerin korunması adına büyük katkı sağlayan Hidroksi vitamini yaşam boyunca büyük bir öneme sahiptir. Vücutta bulunan D vitamini seviyesini ölçmek için 25-hidroksi D vitamini testi yapılmaktadır. Hidroksi vitamini hakkında tüm merak edilenler soruları ve Hidroksi vitamininin düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenlerini sizler için derledik.
#SağlıkEozinofil, vücut sağlığı için oldukça önemli bir kan hücresidir. Beyaz kan hücresi olan eozinofil, vücutta savunma için üretilmektedir ve ömürleri birkaç hafta olmaktadır. Sizler için eozinofil hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Eozinofil NedirÜlkemizde ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin tükettiği elektronik sigara çeşitlerine bir yenisi daha eklendi: Tek kullanımlık elektronik sigaralar! Kırtasiye ürünlerine benzediği için çocukların ve ergenlerin, ailelerinden ve öğretmenlerinden kolayca saklayabildiği bu yeni ‘zehir oyuncakları’ çok tehlikeli! Peki kullan-at elektronik sigaraların içeriğindeki zararlı kimyasallar neler? Bu maddeler hangi hastalıklara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Elektronik SigaraÇorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganMevsim geçişleri, viral enfeksiyonlar ve soğuk hava astımı tetikliyor. Ancak bu hastalık kişinin normal bir yaşam sürmesine hatta aktif bir spor hayatının olmasına engel değil. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir: “Dünyada astım hastası olan birçok profesyonel sporcu var.”
#SAĞLIKAstım hastalığı hava yollarının çevredeki çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve bu nedenlere karşı hassas olmasına verilen isim olarak bilinir. Nefes alıp vermede gözle görülür bir zorluk çekerler. Solunum sıkıntısı, günlük hayatta görülebilecek en zor durumlardan biridir. Kişinin günlük hayatını oldukça fazla etkilemesinin yanı sıra öksürüğün de fazlaca olduğu görülür. Astım hastalığının tedavisi nedir diye sorulduğu zaman bu soruya net bir cevap verilemez. Tam anlamıyla uygulanacak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ortaya çıkardığı etkileri azaltmada etkili olan yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin neler olduğu ve astıma iyi gelen bitkilerin neler olduğunu bu makalemizde merak edenler için derledik.
#AstımHalk arasında morarmak olarak adlandırılan siyanoz hastalığı, insanlarda mukoza ve derinin çeşitli sebeplere bağlı olarak yeterli miktarda oksijen alamaması durumuna bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Genel olarak hastalıkların bir belirtisi olarak kendini göstermektedir. Peki, siyanoz nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Siyanoz çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Çörek otu, yüzyıllardır dünya çapında farklı uygarlıklarda çeşitli hayvan ve insan rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Şimdiye kadar, çok sayıda çalışma, çörek otu tohumunun ve ana aktif bileşeni olan timokinonun, nörolojik ve zihinsel hastalıklar da dahil pek çok soruna tedavi niteliğinde olduğunu göstermiştir. Peki, çörek otu nasıl kullanılır, neye iyi gelir? İşte çörek otunun faydaları ve kullanımı...
#Çörek OtuDahiliye diğer adıyla iç hastalıkları bölümü, pek çok hastalığın teşhisi ve tedavisi ile ilgileniyor. Dahiliye bölümünün hangi hastalıklara baktığı da merak ediliyor. Peki dahiliye nedir? Dahiliye hangi hastalıklara bakar? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Dahiliye Hangi Hastalılara BakarTıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AntikolinerjikTürkiye'nin bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına gireceğini belirten uzmanlar, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Hasan Bayram özellikle çöl tozundan daha çok etkilenecek hasta grubunu açıklarken, 'Tozun yoğun olduğu dönemlerde ölümlerde artış olduğunu gözlemledik. Çalışmalar bu çöl tozlarının içerisinde çeşitli bakterilerin, mantarların ve çeşitli virüslerin olabileceğini göstermiş. En önemlisi çok yoğun konsantrasyona maruz kalıyorsunuz. Belli bölgelerde nefes alamıyorsunuz' dedi. Meteoroloji Mühendisi Adil Tek ise, çöl tozunun etkili olacağı bölgeleri Türkiye haritası üzerinde gösterdi.
#İstanbulWasabi, Japon mutfağında sıklıkla kullanılan ve sosu ile ünlü bir lezzet olarak daha çok restoranlarda karşımıza çıkıyor. Sushi yanında servis edilen wasabi acımsı tadıyla pek sevilmese de faydaları onu yemeye değer kılıyor. Peki, wasabi nedir, nasıl yenir? İşte wasabi faydaları ve sosu hakkında bilgiler...
#WasabiAlternatif tıpta kullanılan birçok bitki pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Hastalık çeşitlerinin artması insanları alternatif tıpa yönlendirmektedir. Özellikle bulunduğu bölgede yaygın olarak yetişen bir bitkiyi insanlar hasta oldukları zaman kullanmayı tercih etmektedirler. Günlük sakızı da bu bitkilerden biri olarak özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, günlük sakızı nedir, ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Günlük sakızı yetişkinlerde ve bebeklerde nasıl kullanılır? İşte, günlük sakızı hakkında tüm detayları derledik.
#Sağlık