Güncelleme Tarihi:
Siyanoz çeşitli belirtilere bağlı olarak meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir.
Siyanoz Nedir?
Deri içerisinde yer alan bazı bölgelere oksijenin ulaşmaması sonucunda meydana gelen morarma durumu kısacası siyanoz olarak bilinmektedir. Siyanoz tespiti ya da tedavi edilmesi için muayene gerekmektedir. Bir hastalık olarak değil de daha çok başka hastalıklara bağlı olarak meydana gelen bir belirti olarak açıklamak daha doğru olacaktır.
Siyanoz Neden Olur?
Siyanoz nedenlerine bakıldığı zaman çeşitli hastalıkların sonucunda olduğu bilinmektedir. Oksijenlenmeme durumu sonucu ile ortaya çıkar. Akciğer, kalp ve damarla ilgili olan problemler ile ilgili olarak görülebilir. Vücudun farklı yerlerine göre nedenler de bununla paralel olarak değişiklik göstermektedir.
Dudakta olan nedenler genel olarak astım, bronşit, yüksek dozda uyuşturucu kullanımı olarak bilinir. Ellerde ve parmaklarda olan morarmaların nedenleri arasında hipertansiyon soğuk havada fazla durmak, aşırı stresi ellere ve parmağa gitmekte olan damarda pıhtılaşma olması olarak bilinir. Dilde morarma nedenleri arasında ise astım, aşırı ağlama ve kalp yetmezliği olarak sıralanabilir.
Siyanoz Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?
Siyanoz daha çok deride kendini gösteren renk değişimleri ile kendini göstermektedir. Bir hastalık olarak tanımlanmamaktadır. Bu nedenle farklı hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Doğal ışıklar esnasında morarma görülmesi daha kolay bir şekilde meydana gelir. Nefes darlığı, kalp atışında hızlanma olma, kas seğirmesi, öksürük, odaklanmada sıkıntı olması durumu ya da öksürük gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bunların yanı sıra iki adet siyanoz çeşidi görülmektedir. Bunlar santral siyanoz ve periferik siyanoz olarak bilinmektedir. Bunların haricinde diferansiyel akral ve sirkümoral tip siyonazlar da bulunur.
Santral siyanoz, kalbin diğer dokulara göndermiş olduğu kanda bulunan oksijen değerinin düşmesine ya da anormal bir varlığa bağlıdır. Periferik siyanoz, vücutta olan dolaşım hızı yavaşlaması neticesine kılcal damardan geçen kanların yavaş hale gelmesi ve bunun sonucunda dokuların normale nazaran daha fazla oksijene maruz kalması sonucunda oluşmaktadır.
Siyanoz Tanısı ve Tedavi Yöntemleri
Siyanoz hastalığının tanısı konurken belli belirtiler dikkate alınmaktadır. Sonrasında ise tedaviye geçilmektedir. Siyanoz hastalığı tedavisinde her hastalıkta olduğu gibi ilk önce problemin tespit edilmesi gerekmektedir. Bazı hastalarda hava yolu tıkanıklığı görülebilir ve bunu açmak için bazı ilaçların alınması gerekir. Mekanik ve non - invazif ventilasyon, oksijen tedavileri gibi yöntemler de uygulanmaktadır. Genel sağlık problemi olarak adlandırıldığından dolayı tedavinin uygulanması için ilk önce altında olan nedenler iyi bir şekilde tespit edilmelidir.