Kış sofralarının vazgeçilmezi turşu yapımının sırrı, oranına göre kaya tuzu miktarını doğru kullanmak ve fermantasyon süresini tamamladıktan sonra açmakta gizli. En basit tarifiyle turşu, içinde yüzde 10-20 oranında kireç bulunduran su ve kaya tuzu ile yapılabiliyorken, içine gereğinden fazla takviye koymak, ürünün fermantasyonunu bozuyor.
#Turşuİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİDaha ilk ısırığı almadan ağzımızı sulandıran turşu, bazen bir tencere yemeğinin yanında, bazen de bir sandviç arasında ama mutlaka soframızda! Salatalıktan lahanaya, pancardan bamyaya kalbimizi fetheden pek çok turşu çeşidi; bunları da layıkıyla yapan zamansız turşucularımız var. Mutfağımızın demirbaşlarından bu iştah açıcı ürünün en iyisi nereden alınır, uzman jürimize sorduk.
#LahanaKeşfetmeyi, seyahat etmeyi, tarihi, kültürü, daracık sokakları, gizli çıkmazları, kahvecileri, antikacıları, esnaf lokantalarını sevenler için elimizin altında 3 bin yıllık koca bir şehir var. İSTANBUL… Üstelik giriş vizesiz ve cebimizdeki parayı altı ile çarpmamız gerekmiyor. Bu kez dünyayı keşfetmek bir yana dursun, yaşadığımız şehri keşfedelim dedik ve Cihangir-Çukurcuma hattında düştük yollara. Güneş biraz yüzünü gösterince, sizin de kendinizi İstanbul sokaklarına vurmanız için bir mini rehber hazırladık.
#ÇukurcumaKış aylarında bolca tüketilen turşunun yeri hepimizde ayrıdır. İster limonla ister sirkeyle yapılsın, kış sofralarımızın vazgeçilmezidir. Özellikle ‘Neşeli Günler’ filminde geçen sevimli tartışmayı hatırlıyorsunuzdur. İşte bu tartışmanın merak edilen cevabını ‘Neşeli Günler’in çekildiği Asri Turşucusu’nda aramaya karar verdim. İşte Asri Turşucusu’nun yıllardır süren başarı ve lezzet sırları…
#YeşilçamGazeteniz Hürriyet Seyahat’te yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde, ödül kazanan okurlarımızla Cihangir-Çukurcuma turunda buluştuk. Türkiye’nin en iyi rehberlerinden ve yazarımız Saffet Emre Tonguç’un Taksim, Siraselviler, Cihangir, Firuzağa ve Çukurcuma’daki tarihi yerleri anlattığı turda, Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarıyla Beyoğlu’nun arka sokaklarında unutulmaz bir gün geçirdik.
#Hürriyet SeyahatSesli yürüyüş uygulamamız Piri’nin kayıtları için geçen hafta Paris’teydim. Paris’i anlatırken aklıma hep Napolyon Bonopart’ın “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” sözü geldi. İstanbul’u ne kadar özlediğimi fark ettim. Size baharın daha da güzelleştirdiği şehrimin sevdiğim bir semtini anlatmaya karar verdim: Cihangir... İşte size İstanbul'un gözde semti Cihangir gezi rehberi...
#SeyahatBu hafta en iyilerde ne belirli bir konu başlığı ne de jüri üyeleri var. 2009’un son listesini çıkarırken, geride kalan yılın bıraktıklarına bakalım dedik. Ne de olsa elimizde 52 haftalık bir birikim vardı. Her haftanın birincilerinden yeni bir liste çıkardık. İşte hamamlardan Japon mutfağına, müzelerden eğlence ve alışveriş merkezlerine 2009’un en iyileri.
Chevrolet<B>,</B> küçük sınıfta yer alan yeni Spark modelinin tanıtımını İstanbul’da düzenlediği ilginç bir test sürüşüyle gerçekleştirdi. ‘Chevrolet Spark Hazine Avı’ adı verilen test sürüşüne katılan basın mensupları, verilen ipuçlarını çözerek, İstanbul’un tarihi yarımadasıyla Pera arasındaki üçgen içinde kalan, tarihi ve hikayeleriyle sembol olan bina ve mekanları bulmaya çalıştılar.