Turşu'nun en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Turşunun en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 11:00

Turşu kışlık lezzetlerden biri. Yazın ve sonbahar başında kurulan turşu kavanozlarını açmanın zamanı şimdi.

Haberin Devamı

Yanında bir de kuru fasulye-pilav oldu mu, tamam. Turşu denince akla salatalık, lahana, biber gibi klasikler geliyor ama aslında hemen her meyve sebzeden turşu yapılabiliyor. Bu alanda Türkiye’nin en iyilerini bundan tam 6 yıl evvel seçmiştik ilk kez. Aradan geçen zamanda bir değişiklik olmuş mu diye bakalım dedik.

Gördük ki, geleneksel lezzetlerin en iyisi yine geleneksel adreslerden çıkıyor. Yani yeni listede sadece iki yeni turşucu var. Sıralama biraz değişmiş o kadar. İşte Türkiye’nin 2009 model en iyi 10 turşucusu.

EN İYİ 10

1. Asri Turşucu / İSTANBUL
2. Soydan / İSTANBUL
3. Pelit / İSTANBUL
4. Petek / İSTANBUL
5. Hasan Amca / İZMİR
6. Hüsmen Ağa / ANKARA
7. İçenbilir Hacı’nın Şalgamı/ ADANA
8. Vonalı Celal / ORDU
9. Ömüriş / İZMİR
10. Hacı Abdullah / İSTANBUL

Haberin Devamı

ASRİ TURŞUCU
Yazın 3 ay kapalı

1913’te İstanbul Fatih’te Vahdettin Çelikli tarafından kuruldu. 1938’den bu yana Cihangir/Firuzağa’da hizmet veriyor. Brokoli, bamya, karnabahar dahil 30 çeşit turşu satıyor. Turşular Bursa Orhangazi Gedelek Köyü’nde imal ediliyor. Bu nedenle dükkân hasat zamanı, yazın üç ay kapalı. En çok klasik lahana, salatalık, biber turşuları satılıyor. Kilosu 10 lira. Bir litrelik turşu suyu 3 lira. Pazar günü 12.00-20.00, diğer günler 9.00-20.30 arası açık. Tel: (212) 244 47 24

SOYDAN
Erik ve bamya gözde

1935 yılında Beşiktaş Çarşı’da kuruldu. Sahibi Ahmet-Murat Öğretmen. Dördüncü nesil işletiyor. 25-30 arasında turşu çeşidi var. Bakırköy, Ortaköy, Şişli ve Kavacık’ta şubeleri bulunuyor. En gözde turşusu erik ve bamya turşusu. Bursa’da imal edilen turşunun kilosu 8 lira. Ev salçası 8, Denizli’den salamura yaprak 7, Gemlik zeytini 12 lira. Pazar hariç hergün 9.00-21.00, pazar günleri 11.00-20.00 arası açık. Tel: (212) 259 32 02

PELİT
Öğrenciye indirim

Yusuf ve Cemil Pelit kardeşler tarafından 58 yıl önce kuruldu. İstanbul Kurtuluş, Beşiktaş, Feriköy ve Edirne’de şubeleri var. Bursa’daki imalathaneyi 80 yaşındaki Cemil Pelit yönetiyor. 27 çeşit turşu satıyor. Nadir yapılan karnabahar ve kırmızı lahana turşuları da bunlar arasında. 8 çeşit biber turşusu bulmak mümkün. Kilosu 8 lira. 1.5 liralık bardak turşuyu öğrenciyseniz 1 liraya alabiliyorsunuz. Her gün 9.00-22.00 arasında hizmet veriyor. Tel: (212) 232 66 30

Haberin Devamı

PETEK
70’in üzerinde çeşit var

Kadir Arı ve üç kardeşi tarafından 1992 yılında kuruldu. Beyoğlu Balık Pazarı’nda hizmet veriyor. Brüksel lahanasından limona kadar 70’in üzerinde turşu çeşidi var. Üzümün çekirdekli, çekirdeksiz, siyah ve kokulu olmak üzere dört çeşidini bulabilirsiniz. Üzüm turşuları en çok satanlar listesinde. İşin sırrını doğal olmalarına bağlıyorlar. Üretim Bursa’da yapılıyor. Kilosu 10 lira. Bardak turşu 2, turşu suyu 1 lira. Pazar günü 11.00-21.00, diğer günler 8.30-21.00 arası hizmet veriyor. Tel: (212) 249 13 24

HASAN AMCA
Sakın şaşırmayın...

53 yıldır Narlıdere’de hizmet veren Hasan Amca Turşucusu’nu üçüncü kuşak işletiyor. 50 çeşit turşu var. Sloganı, “Sakın şaşırmayın hepsi turşu.” Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere’deki Türklere turşu gönderiliyor. Ev tipi turşunun üretildiği Hasan Amca Turşu’da karışık ve salatalık turşusunun kilosu 5 lira. Biber turşusu ise 6 lira. Bardakta turşuyu 1 liraya içebilirsiniz. Tel: (232) 238 27 43.

Haberin Devamı

HÜSMEN AĞA
Sirkeden mi limondan mı

Hüsmen Ağa Turşucusu 1967’den beri Ankara Sakarya Caddesi’nde hizmet veriyor. 30’u aşkın turşu çeşidi satılıyor. Asıl mesleği turizmcilik olan Kahraman Dinçel baba mesleğini sürdürüyor. Ankara’nın ünlü turşucusuna, “ turşu sirkeden mi olur, limondan mı” diye sorduğumuzda şu yanıtı veriyor: “Salatalık turşusu” limondan yapılır. Diğer turşu çeşitleri ve karışık turşu ise sirkeden yapılır. Dinçel, turşuda sirkenin kulanılmasının sebebini ise, “Sirkenin sebzeleri fermente etme gücü limona göre daha yüksektir” diyerek açıklıyor. Tel: (312) 433 67 33.

İÇENBİLİR HACI’NIN ŞALGAMI
Ayaz yemesi lazım

İçenbilir Hacı’nın Şalgamı, 67 yıldır Adana’da hizmet veriyor. Seyhan’da Mısır Çarşısı Girişi’nde, Çukurova’da Kenan Evren Bulvarı girişinde iki şubesi var. Işık Kana’nın işlettiği dükkânda, cam fanuslar içindeki salatalık, acur, havuç, lahana, kelek kavun ve biber turşuları iştah açıyor. Bu denli lezzetli olmalarının nedeni cam fanuslara kurulmaları ve serin yerde olgunlaşmaya bırakılmaları. Şalgam gibi turşunun da ayaz yemesi gerektiğini söylüyor Işık Kana. Taneli, acılı şalgamın yanı sıra, cam kupalarda turşulu şalgam sunuluyor. Turşunun kilosu 5-7 lira arasında. Tel: (322) 352 36 49, 233 48 20.

Haberin Devamı

VONALI CELAL
Gilaboru turşusu da yaptı

Ordu’nun Perşembe İlçesi’nde “Vonalı Celal” olarak tanınan ünlü turşucu Celal Öztürk, yurt çapında şöhretli. 120’nin üzerinde, tamamen doğal bitki, bitki kökü ve meyvelerle turşu hazırlıyor. En son kapari ile gilaboru turşusu yaptı. 73 yaşındaki Vonalı Celal, turşularını yurt dışına bile gönderiyor. Hamsi, galgirik, ahlat, üzüm, yumurta, karayemiş, melocan, ham erik, kaya koruğu, denizbörülcesi, alıç, şeftali, döngel ve sakarca turşuları bile bulabilirsiniz. Tel: (452) 587 21 37

ÖMÜRİŞ
Beş biberli sos

Tepecik’te başlayan macerasını İzmir Güzelyalı Parkı karşısında, 53. yılında devam ettiren Ömüriş Turşucusu’nun kurucusu Lütfi Ömüriş. Vefatından sonra oğlu Çetin Ömüriş devralmış işi. İçmelik turşu da satıyor. Salata, lahana ve limondan oluşan acı sosu ise beş farklı biberden yapılıyor. Haftanın yedi günü 08.00 ile 20.00 arası açık. Pazarları, İzmir’in dört bir yerinden turşu içmeye gelen müdavimleri var. Terbiyesi özel olarak yapılıyor. Bir bardak turşu suyu 1 lira. Tel: (232) 246 26 42.

Haberin Devamı

HACI ABDULLAH
Müzelik olanlar var

120 yıllık lokanta, 70’li yıllardan kalma konserve, komposto ve turşuları ile neredeyse müze gibi. Ancak bunlar sadece sergileme amaçlı, satılmıyor. Senelik turşuları ise kilo ile değil, porsiyonla servis ediyor. Fiyatı 6 lira. Komposto ve reçelleriyle de ünlü. Ressam Burhan Doğançay müdavimleri arasında. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde uğrak yerlerindendi. Her gün 07.00-22.00 arası açık. Tel: (212) 293 85 61
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!