‘Solo Botter: Komet’ sergisi İstiklal Caddesi’ndeki Casa Botter’de ziyarete açıldı. Komet’in 1960’lı yıllardaki erken dönem eserlerinden ‘alto modern’ adını verdiği beyaz fonlu kavramsal minimalist resimlerine uzanan bir seçkiyi ve ayrıca sanatçının şiirlerini görebileceğiniz sergi 12 Ocak 2025’e kadar gezilebilir.
#Uygar TaylanGüzel sanatlar üzerine eğitim alan her öğrencinin ilk yağlı boya çalışmaları arasında yerini alır, “ölü doğa” resmi anlamına gelen natürmort. Sadece güzel sanatların yükselişte olduğu dönemlerde değil, tarih öncesi dönemlerde de uygarlıkların kendi üslubunca görselleştirdiği yiyeceklere rastlanır. Örneğin M.Ö. 15. Yüzyıl’da Antik Mısır’da, öbür dünyada ölülere eşlik edeceği düşüncesiyle hazırlanan mezarlardaki resimlerin arasında natürmort resimlerine de rastlanmıştır.
#Sanatİtalyan Tasarım Günü'nün yedincisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip tasarım merkezine dönüştürülen Casa Botter binasında, İstanbul İtalya Başkonsolosu Elena Clemente’nin de katıldığı özel bir etkinlikle kutlandı.
#İtalyan Tasarım GünüTAV Havalimanları Holding CEO’su Serkan Kaptan Riga Havacılık Forumu’nda gelecek 20 yılda gökyüzünün nasıl kalabalıklaşacağını, havalimanlarının nasıl büyüyeceğini ve çok fazla personele ihtiyaç olacağını anlattı. Kaptan, havacılığın her dalının gelecekte de en cazip mesleklerden olacağını söyledi.
#TAV Havalimanlarıİstanbul’un hafızasını barındıran önemli yapılardan İstiklal Caddesi’ndeki Botter Apartmanı, İBB Miras tarafından restore edilerek Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi adıyla sanatsevere kapılarını açtı. İstanbul’un ilk Art Nouveau yapısı olarak bilinen görkemli mekânın galeriye dönüştürülen giriş katı, şu sıralar Melike Bayık küratörlüğünde gerçekleşen ‘Düşler, Hakikatler’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçmişten geleceğe Botter Apartmanı’nın tarihsel kimliğiyle bağ kuran farklı disiplinlerden 13 sanatçının işlerinin yer aldığı sergiyi Melike Bayık ile konuştuk.
#Botter ApartmanıAnkara’nın en ikonik yapılarından biri olan İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Cumhuriyet dönemi Ankara’sının ince işçilikle ve göz alıcı detaylarla bezeli anıt yapılarından. Ulus’taki köşe başı konumu itibarıyla hemen herkesin hayranlıkla izlediği bina, açıldığı 1929 yılından 2019 yılına kadar banka olarak hizmet verdi. 2 Mayıs 2019’da müzeye dönüştürülen binada Türkiye’nin iktisadi kalkınmasına tanıklık ederken; Selçuklu, Osmanlı, Rönesans ve Art Nouveau mimarisinin örneklerini yansıtan yapısıyla adeta geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
#Tarihi Yapıların HikayeleriİRKECİ'DE bulunan ve İstanbul'un en eski iş hanlarından biri olan 119 yıllık Vlora Han'ın bakımsızlığı ve dökülen dış cephesi dikkat çekti. 'Art Nouveau' tarzının Osmanlı Dönemi örneklerinden olan yapının iç bölümlerinde de yoğun çatlaklar ve çürümeler görüldü. Yapının olası İstanbul depremindeki risk durumunu da değerlendiren İTÜ Mimarlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Restorasyon Programı Koordinatörü Prof.Dr.Yegan Kahya Sayar, "Binanın, koruma açısından bizim için değeri var, Koruma Kurulu tarafından da tescilli bir yapı. Günümüzdeki haline baktığımız zaman oldukça harap durumda olduğunu görüyoruz. Bakımı olmayan bir yapıda tahribatlar zaman zaman artarak küçük parça kopmalarına, bazı bölümlerin yıkılmasına neden olabiliyor, 2000'li yıllarda yapının cephesinde 6 metrelik taş bir korniş elemanı kopmuştu. Can güvenliği ve mal güvenliği adına da ciddi bir tehlike" dedi.
#İstanbulHemingway “Eğer gençken Paris’te yaşayacak kadar şanslıysanız hayatınızın geri kalanında nereye giderseniz gidin o sizinle kalır çünkü Paris bir şenliktir” der... ‘Emily in Paris’ dahil bugüne kadar birçok diziye ve filme konu olmuş bu renkli şehri bu kez Emily’nin ayak izlerini takip ederek gezelim.
#SeyahatHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#HürriyetÜlkenin ikinci en büyük gölü olan Maggiore muhteşem doğası ve sükûnetiyle İtalya’da farklı rota arayanlar için iyi bir alternatif. Tablo güzelliğindeki kıyıları ve içindeki minik adalarıyla sanatçılara ilham veren bu büyülü göle kıyısı olan Verbania’da ne yenir-içilir, nerelere uğranır; pratik bir rehber hazırladık.
#SeyahatSonbahar serin rüzgârları ve yağmurlu günleriyle kendini artık iyice hissettiriyor. Bu demek değil ki evlere kapanıp oturacağız. İlk akla gelen şehirlerden değil, güze en yakışan farklı rotalardan bir liste hazırladım size. Yazın bittiğini kabul etmekte zorlananları veya “Biraz daha güneşe ihtiyacım var” diyenleri de unutmadım tabii. Kısacık bilgilerle biraz ilham vermek istedim size. Şimdi tek dileğim; bu satırların bir hayalden başlayıp gerçek bir yolculuğa dönüşmesi…
#HürriyetJean-François Champollion, Fransa’nın artık tükenen üniversal dâhilerindendi. Yunanca, Latince, İbranca, Aramca ve Kobtça gibi ölü dilleri öğrenmişti. Eski Mısır’ın şifrelerini taşıyan Rosetta Taşı’nı kendi lisan zekâsı fakat üstün matematik bilgisiyle çözmeyi başardı. Eski Doğu’yu ve Mısır’ı öğreten bir öncü filolog ve filozoftur.
#Jean-François Champollion20 yıllık Elgiz Müzesi, 11 yaşındaki İzmir Arkas Sanat Merkezi’nden gelen ‘Doğa, Bahçeler ve Düşler’ sergisiyle gündeme umut, renk, güzellik ve sanat aşılıyor. Bu verimli değiş tokuşun ikinci perdesi ise 26 Mart’ta Elgiz’den Arkas’a taşınacak ‘Mitler ve Hayaller’ sergisiyle açılacak.
#Doğa, Bahçeler Ve DüşlerBir arada olmanın güzelliğini hatırlatan dönem dizileri yeniden gündemde. İzlerken kaybedilenlere, ihmal edilenlere üzülsek de geçmişle bağ kurmak ve hatırlamak adına seviniyorum bir hikâyede veya bir dekorda eskinin izlerine rastlayınca. ‘Masumlar Apartmanı’ ve ‘Kulüp’ten sonra ‘Pera Palas’ta Gece Yarısı’ dizisi de gündeme gelince bu hafta istedim ki size şehrin karşısından, Pera’dan bahsedeyim. Eski günlerin zarif izlerini hâlâ taşıyan Meşrutiyet Caddesi boyunca zaman, katman katman açılsın önümüzde...
#HürriyetÇoğu zaman aslında güzel bir yer size çok yakındır ama yine de onu keşfetmek bazen uzun zaman alır. Benim Slovenya gezim de aynen böyle oldu. Uzun bir süredir Ljubljana’ya ve Bled Gölü’ne gitmek istiyordum ama diğer gezilerim için bu rotayı sürekli erteleyip durdum. Neyse ki sonunda başardım ve yeşil şehir Ljubljana’da ve muhteşem Bled Gölü’nde inanılmaz güzel bir hafta sonu geçirdim. Bu kısa gezi rotası için Avrupa’da ‘Sonbaharın en güzel rotalarından biri’ diyebilirim. Hem Ljubljana hem de Bled Gölü kısa bir gezi için gerçekten de ideal...
#SlovenyaTaşı, toprağı tarih kokan olan İstanbul'un hemen her köşesi, film senaryolarına ilham veren birbirinden çarpıcı hikayelerle dolu. Onlardan birisi de fotoğraf tutkunlarının vaz geçilmezi 'Aşk' başka bir deyişle Kamondo Merdivenleri...
#Kamondo MerdivenleriDoğa ile sürekli bir etkileşim içerisinde olan insan, bu uyum sayesinde varlığını sürdürebiliyor. Arkas Koleksiyonu’ndan eserlerle oluşturulan “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi de; doğa, bahçe ve insan arasındaki bütünlüğü sanat aracılığıyla yeniden gündeme getiriyor. Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergi, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait doğayı yücelten çalışmalara yer veriyor.
#İzmirÇocuk psikolojisinin gelişiminde anne ve babayla kurulan ilişki büyük önem taşır. Ebeveynler, her ne kadar alışılmış toplumsal rollerin etkisiyle çocuklarıyla olan ilişkisini şekillendirmeye devam etse de hem annenin hem de babanın çocuklar üzerinde eşit derecede sorumluluk payı vardır. Sanat tarihindeki aile temalı resimlere bakıldığında da zaman zaman bu rol farklılıklarının belirginleştiği görülür.
#Resim