On yıl önce isyanlar orman yangını gibi Arap dünyasına yayıldı ve bölgeyi değiştiren olayları tetikledi. Eski, otoriter liderlerin düşüşünden isyanların bastırılmasına kadar, işte Arap Baharı olarak bilinen şeyi oluşturan bazı önemli tarihler ve olaylar.
#Arap Baharı Nedir Nasıl Başladı?Türkiye, Barış Pınarı Harekatı’nın ardından hem Amerika hem Rusya ile anlaşarak Suriye’de yeni bir dönemin adımlarını attı. Peki bundan sonra ne olacak? Suriye halkı yeniden Esad’ı seçerse Türkiye tanıyacak mı? Kürtlerin yeni hamisi Rusya mı? İran neden operasyona karşı çıktı? YPG, Suriye ordusuna katılır mı, Suriye Milli Ordusu ne olacak? Terörist Mazlum Kobani’den yeni bir aktör mü yaratılmak isteniyor? YPG’den temizlenecek bölgede hangi proje devreye sokulacak, Suriyeliler nasıl dönecek? TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ile konuştuk.
#GazetehaberleriTÜİK verilerine göre 2018’de yabancıya konut satışı yüzde 78.30 artarak 22 bin 234’ten 39 bin 663’e yükseldi. En çok konut satılan il İstanbul, en çok satın alan ülke vatandaşı Iraklılar oldu. Iraklı yatırımcıları, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt vatandaşları takip etti. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde popüler olan ‘Türkiye’de gayrimenkul yatırımı’nı uzmanlarla analiz ettik. Ev almış ve almayı düşünen yatırımcılarla konuştuk. Tercihlerini keskin şekilde ayıran bir sonuçla karşılaştık: Zenginler keyfine göre, Arap Baharı’nı yaşayanlarsa başlarını sokabilecekleri bir evin peşinde. Suriyeliler bu sıralamanın dışında çünkü mülk edinmelerinin önünde yasal engeller var.
#Ortadoğu‘Zeytin Dalı’ harekâtının 10’uncu günü. Hükümet operasyonların Menbiç ve Fırat’ın doğusuyla devam edeceği mesajı veriyor. ABD’li yetkililer iki gün önce YPG terör örgütüne silah vermeyeceklerini açıkladılar. Güven problemi sürüyor. TSK nasıl ilerleyecek, yolda hangi risklerle karşılaşacak, atılması gereken adımlar neler? NATO ve Birleşmiş Milletler’de de görev yapan Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu’na göre Türkiye Fırat’ın doğusuna el atmalı, Amerikan üslerini kapatmalı ve Süleyman Şah Türbesi yerine konuşlandırılmalı.
#GazetehaberleriSuudi Arabistan’da gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ‘ılımlı İslam’ açıklamasının hemen ardından ülkenin önde gelenlerine yaptığı operasyon, bir helikopterin ‘düşmesi’, İran ile yaşadığı gerginlik gözleri bu bölgeye çevirdi. Tüm bu olan bitenleri, konuyu en iyi bilen isimlerden biriyle, eski Dışişleri Bakanı ve Riyad Büyükelçisi Yaşar Yakış ile konuştuk.
#Yaşar AkışAkademisyen-yazar Tayfun Atay’ın son kitabı ‘Parti, Cemaat, Tarikat’, Can Yayınları’ndan çıktı. AK Parti iktidarını 2000’lerin başından bugüne kadar izleyen denemeler için Atay, “Tarihe not düşme girişimim” diyor ve ekliyor: “Okur, 15 Temmuz’a nasıl gelindiğini görmek istiyorsa, bu kitap geriye doğru bir iz sürme çabası.”
#Parti Cemaat TarikatRichard Barrett, liderlik, değerler, bilinç, iş dünyasında ve toplumda kültürel evrim gibi başlıklar altında kitaplar yazıyor, eğitimler veriyor. Şirketlere ve bireylere, olumlu değerler üzerine kurulu bir sistemde yaşamanın yol haritasını anlatıyor. Bilincin Yedi Aşaması adını verdiği bir modeli var. Kendi hayatı da, oluşturduğu modelin örneği gibi. 17 yaşında ulaşım mühendisi olmaya karar veriyor ve yıllarca mesleğini İngiltere Leicester Belediyesi, Dünya Bankası gibi önemli kurumlarda sürdürüyor. 40 yaşında, psikoloji, sosyoloji, tinsellik üzerine çalışmaya başlıyor. 52 yaşında ise Richard Barrett Values Center’ı kurarak profesyonel hayatını tamamen değiştirip değerler sistemi üzerine çalışıp yazmaya başlıyor. “Gerçekten ne yapmak istediğimi fark ettiğimde 40 yaşındaydım. Benim meselem ulaşım değil, dönüşümmüş meğerse” diyor. Doğan Grubu’nun davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Barrett ile toplumsal, bireysel ve profesyonel değerler üzerine konuştuk. İngiliz yazar, “Değerleriniz ile kararlarınız uyum içinde olmazsa, huzur bulamazsınız” dedi.
#Richard BarrettNoam Chomsky en yalın tanımla ABD’nin güçlü üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’de dilbilimi profesörü. Ancak kendisinin kullanmayı tercih ettiği bu yalın sıfat Chomsky’nin dünya düşünce tarihindeki yerini anlatmaktan çok uzak. 21. yüzyılın en önemli entelektüelleri arasında gösterilen Chomsky, muhalif sol politik kimliği çoğu zaman akademik çalışmalarının önüne geçmiş bir isim. 87 yaşında iflah olmaz bir idealist. ABD’nin politikalarını en acımasızca eleştiren yazıları yine o kaleme alıyor. Beni hâlâ zamanının önemli bölümünü geçirdiği üniversitedeki odasında ağırladı. Hem yakından tanıdığı Türkiye’yi hem de Amerika’yı konuştuk.
Özel bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör konusuyla ilgili "Şu an Türkiye'de terörle ilgili hiçbir haklı gerekçe gösterilemez. Şiddetle terörün karşısında durmalı ve reddetmeliyiz. 'Az gittik dere tepe düz gittik' diye bir söz vardır. 'Bir de bakmışız ki arpa boyu yol gittik' derler. Üzüntüyle karşılıyorum" diye konuştu. "Aktif siyasete dönecek misiniz?' sorusuna "Şüphesiz bir ihtiyaç söz konusu olursa o zaman bakarım" diye cevaplayan Gül, Hürriyet Gazetesi'ne yapılan saldırı ve açılan soruşturmalar için "Bunların hepsi yanlış. Türkiye'nin bunları yaşamaması, konuşmaması lazım. Herkese çok zarar verir. Böyle bir Türkiye görüntüsü vermemek lazım" diye konuştu. Gül, AK Partili Boynukalın'ın tehditleri için de "Çok üzüldüm ve yakıştıramadım. Akıl alacak bir şey değil" dedi.
#NtvAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz diyoruz ki 'iktidar olacağız.' Niye olmak istiyoruz? Millete hizmet etmek için. Onlar diyor ki 'biz sizi engelleyeceğiz'. Aradaki fark ne biliyor musunuz? Biz siyasetin öncüsüyüz, öznesiyiz. Bizim iddiamız var, bizim hedeflerimiz var. Onlar ise siyasetin nesnesi. Bizim arkamıza takılıp nal toplamaktan başka yaptıkları bir iş yok" dedi.
#Ak PartiBaşbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki temaslarına bugün de devam eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a "İstanbul'un gizemli etkileyici bir tarafı vardır. Kim İstanbul' gelirse en az 10 yıl gençleşir. Dolayısıyla gençleşmiş olarak kendisini göndereceğiz" dedi. Davutoğlu'ndan önce konuşmasını yapan Joe Biden ise Davutoğlu için "Beni hala seviyor kendisi, ben de onu halen seviyorum" diyerek yanıt verdi. Biden’in bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
#DavutoğluAk Parti iktidarı on üçüncü yaşına otoriterleşme ve özel hayat müdahale tartışmalarıyla girdi. Uluslararası ölçekte de, özellikle Gezi Parkı’nda yaşananlardan sonra Ak Parti’nin sürüklediği ‘Türkiye modeli’ üzerine eleştiriler boy gösteriyor. Devlet, iktidar, kamusal alan ve modernite çalışmalarıyla tanınan, ‘Modern Mahrem’, ‘Melez Desenler’ gibi kitapları son dönem Türkiye’sini anlamak için detaylı bir kılavuz niteliği taşıyan, Paris’te Sosyal Bilimler Akademisi’nde öğretim üyesi, sosyolog Nilüfer Göle, AK Parti’nin “algı sınırına dayandığını” ve “incittiği insanları görmediğini” söylüyor.
“Anılar”, “Hatıram Olsun”, “Aşığım Sana Doyamıyorum”, “Baharı Bekleyen Kumrular Gibi”... Bu şarkılarla ruhumuza işleyen Coşkun Sabah aynı zamanda bir rekortmen. “Aşığım Sana” albümü, 2 milyon 550 binle “en çok satan albüm” rekorunu elinde bulunduruyor. Konser maratonu sürse de eskisi kadar gündemde olmayan Coşkun Sabah, sistemin erkek sanatçıları öğüttüğü, Ajda Pekkan ve Hülya Avşar ile ilgili sözlerininse onları sevmeyenler tarafından kullanıldığı görüşünde. Sabah ile Ulus’taki evinde buluştuk. Müziğinin dünü ve bugününü, evliliğin star kavramına etkisini ve çıkarmaya hazırlandığı best of albümünü konuştuk.
Kuzey İrlanda barışını getiren süreçte İngiltere Başbakanı Tony Blair’in sağ kolu olan deneyimli diplomat Jonathan Powell, IRA ile müzakerelerde baş müzakereci olarak görev yaptı. Powell bugün uluslararası arabuluculuk kuruluşu Inter Mediate’in başında. Silahlı çatışma yaşanan 7 ülkede profesyonel arabuluculuk hizmeti veriyorlar. Kürt sorunu konusunda çalışmalar yapan Londra merkezli Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün de yönetim kurulu üyesi. Türkiye’deki barış sürecinde resmen bir rolü olmadığını söylüyor, ancak hem gelişmeleri yakından takip ediyor hem de kilit isimlerle temas halinde. Nisan ayında Türkiye’ye ziyaretinin ardından yaşananları ve Gezi olaylarının sürece olası etkilerini konuştuk.
BAŞBAKAN Yardımcısı ve Başbakan Vekili Bülent Arınç, açıklamalarda bulundu. Arınç, "Yaşam tarzları bizim için önemlidir, hassastır. Empati yaparak bize oy vermeyen insanları anlamaya çalıştık. Herkes bizi takdir etmek zorunda değil. Herkes bize oy vermek zorunda değil ama oy vermeyenlerin talep ve beklentilerine duyarlıyız" diye konuştu.
İktidarları eleştirmek hepimizin hoşuna gider. İçimizi döker ve rahatlarız. Üstelik muhalefet etmek size saygınlık da kazandırır. Ancak iktidarların attıkları bazı adımları çok beğensek dahi görmezden geliriz. Oysa ben bugün size neden bu günleri görmekten memnun olduğumu anlatmak istiyorum.