Gündemdeki haberler ardından 'apartheid', 'apartheid sistemi' terimleri yeniden gündeme geldi. Apartheid sistemine göre beyazlar en üst kademede yer alırken, bu grubu Asyalılar, Renkliler (Coloured) ve Siyahiler takip etmekteydi. Peki, apartheid ne demek? Apartheid sistemi nedir?
#Apartheid Ne DemekCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde Filistin'in Geleceği Konferansı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "BM Güvenlik Konseyi ile uluslararası örgütlerin İsrail'in şımarıklıkları karşısında nasıl büyük acze düştüklerini hep beraber yüzümüz kızararak takip ettik. İnsan hakları örgütlerinin, küresel medya organlarının, konu Gazze'de öldürülen masum çocukların hakları olunca nasıl üç maymunu oynadığına şahitlik ettik" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail durdurulmadığı takdirde bu yayılmacılığın nereye uzanacağını tahmin edebiliyoruz. Ülkemize yaklaşan tehlikeyi göremeyen idrak yoksunu kimi şahsiyetler varsa da biz riski görüyor, her türlü tedbiri alıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAfro-Amerikan kökenli yazar Gary Phillips’in ‘Tekinsiz Bölge’si günümüz Los Angeles’ında geçen hızlı, eğlenceli ve kolay kolay rast gelmeyeceğimiz türden karakterlere yer veren bir roman. Michael Connelly’nin deyişiyle “Gary Phillips, acımasız sokaklardaki yaşam ve ölüm hakkında sert ve cesur hikâyeler yazıyor...”
#Gary PhillipsDoğanın kucağında saatler geçirmek, başı sonu olmayan bir toprak parçasının üzerinde yol almak, dünyanın en büyük, en güçlü hayvanlarının hem özgür hem de size bir karış mesafede olduğunu düşünüp büyülenmek, daha önce hiç duymadığınız bir kuşun sesini duymak, hiç görmediğiniz bir bitkiyi görmek... Bunlar ilginizi çekiyorsa safariden mutlu ayrılacağınız garanti edilebilir. Ama eğer deneyiminizi gördüğünüz ve fotoğrafını çekebildiğiniz vahşi hayvan sayısına indirgerseniz mutluluğunuz biraz şansa bağlı demektir.
#Seyahatİsrail ve bir kez daha sözün bittiği noktadayız. İsrail güvenlik görevlilerinin Kudüs’te İslam dünyası için ayrı bir kutsiyet taşıyan Mescid-i Aksa’ya girerek, ibadet eden insanlara gaz sıkıp saldırdığı görüntülerin yarattığı infial karşısında sözcükler yine yetersiz kalıyor.
#YazarGünlerdir gözümüz kulağımız komşumuz İran’da ve yeni bir özgürlük arayışıyla, rejim karşıtı sloganlarla, 40’tan fazla şehirde ölüm pahasına sokağa dökülen halkında. ‘Diktatöre ölüm’ sloganlarının hedefindeki isim, İran’ı demir yumrukla yöneten dini lider Ayetullah Hamaney şaşırtmadı; protestoları dış güçlerin kışkırttığına hükmetti. Rejim yanlıları da sokağa çıktı. Giderek kötüleyen ekonomik koşulların tetiklediği ve 2009’daki Yeşil Devrim hareketinden farklı olarak taşrada yükselen yeni protesto dalgası, ülkede gerçek anlamda bir siyasal değişim sürecinin önünü açar mı tahmin etmek güç. İran’daki son eylemlerin sürprizi ise muhafazakârlığıyla bilinen şehirlerde, ülkede yıllarca Batı’nın güçlü desteğiyle modern ve laik bir yaşam tarzını empoze eden devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi lehine sloganlar atılmasıydı. Öyle ki, bu teveccühten Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu, sürgündeki hanedanın son temsilcisi Prens Rıza Pehlevi de nasibini aldı. Prens Pehlevi, 1979 yılında babasını deviren devrimden beri hanedanın diğer üyeleri gibi sürgünde yaşıyor. Mısır, Fas, Fransa; pek çok ülke dolaştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiş. Kendisini uzun yıllardır yaşadığı Washington’da buldum. Yardımcısının röportajı yapacağımız mekâna Pehlevi Hanedanı’nın bayrağını getirdiğini görünce içimden “2018 yılında hâlâ Şah rejimine övgüler düzmekten başka söyleyecek şeyi yok mu acaba?” diye hayıflandığımı itiraf etmek isterim. Oysa konuştukça ortaya çıktı ki İran için hayalini kurduğu, babasının hanedanı değil, laik parlamenter bir demokrasiymiş. Geçmişini inkâr etmeden önerdiği siyasi metotla babasıyla, dedesiyle arasına mesafe koymaya çalışan bir Pehlevi çıktı karşıma. “Bugün İran muhalefetindeki farklı grupları birleştirecek ses benim” gibi iddialı bir misyonun peşinde bir Pehlevi…
#İranCAPE TOWN- Nomaindia Mfeketo, iki dönem Cape Town Belediye Başkanı olarak, “dünyanın yedi doğa harikası”ndan biri sayılan Masa Dağı’nın eteğindeki bu çarpıcı şehire 8 yıl hizmet etmiş. Görevi 2006’ta bitmiş. Cape Town belediyesini muhalefet ele geçirmiş. ANC kaybetmiş Cape Town’ı. Mfeketo, ANC’nin “MKYK”sında ve Güney Afrika Meclisi’nin Başkan Yardımcısı. Bu köşede dün yayımlanan fotoğrafı çektirirken, kulağına eğilip soruyorum: Cape Town Belediye Başkanlığı mı, Güney Afrika Parlamentosu’nun Başkan Yardımcılığı mı?
PKK’nın Avrupa’daki yöneticilerinden Zübeyir Aydar, İmralı süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. “Elimizi çabuk tutmalıyız" diyen Aydar'a göre, “hükümetle anlaşmaları durumunda” Kasım'daki bütçe görüşmeleri başlamadan önce yalnızca PKK militanlarının çekilme sürecinin değil, yasal altyapı ve normalleşme dahil bütün aşamaların tamamlanabilmesi mümkün.
TRTTürk Kudüs Temsilcisi Ediz Tiyanşan'la yollarımız, seçimleri izlemeye gittiğimiz İsrail'de kesişti. Sohbet ettikçe, yalnızca 28 yıla sığan, Yeşilyurt'tan Swaziland'e, Buenos Aires'ten Pekin'e olağanüstü bir öyküyle karşılaştık. Dünyada neredeyse gitmedik yer bırakmayan Tiyanşan'ın şimdiki durağı Kudüs.
Serin bir kasım gecesinde kışa hazırlanan Paris’ten dev bir uçağa binip, Afrika kıtasını 10 saatte kuzeyden güneye aştım. Ilık bir yaz yaşayan Johannesburg’a kondum. Nadine Gordimer ve John M. Coetzee gibi Nobel ödüllü yazarlarıyla tanıdığım ülkenin iki büyük şehrini gezdim. Ümit Burnu’nda balinaları bekledim.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 asırlık mazisi olan Silahlı Kuvvetleri'nin milletin göz bebeği kurumlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Bu anlayışla, yaklaşık 2 yıl aradan sonra Silahlı Kuvvetler'in değerli kurmay subaylarını yetiştiren Harp Akademileri'nde tekrar beraber olmaktan büyük bir mutluluk duydum” dedi.