Antikor, vücudun tehdit olarak gördüğü organizma ve kimyasal maddelere karşı kendi korumak için ürettiği maddedir. Bağışıklık sisteminin tehditleri tanımlamasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Peki, antikor testi nasıl yapılır? İşte, antikor testi hakkında merak edilen bazı bilgiler...
#AntikorCovid-19 aşısı olan ya da hastalığı atlatan birçok kişi “Acaba ne kadar antikor ürettim?” sorusuyla test yaptırmaya koşuyor. Ancak her sorunun yanıtı test sonuçlarında yok. Antikor seviyesinin düşük ya da yüksek olması ne anlam ifade ediyor? Her isteyen bu testi yaptırabilir mi? Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre koruma sağlar? Uzmanlar yanıtlıyor
#KoronavirüsAntikorlar, bağışıklık sisteminin tehditleri tanımlamasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olan proteinlerdir. Ayrıca vücudun ileride karşılaşacağı olası enfeksiyonları aynı tehditten korumasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle pandemi döneminde antikor ayrı bir önemi vardır. Peki antikor testi nasıl yapılır? İşte o çok merak edilen sorunun yanıtı…
#Antikor Nedir?Antikor diğer adıyla immünglobulin, kişinin vücuduna giren antijene yanıt olarak bağışıklık sistemi tarafından üretilen maddedir. Antikor testi kişinin hastalığa bağışıklık durumunu saptamak için yapılır. Peki, antikor testi nasıl yapılır? İşte, antikor testi hakkında merak edilen bilgiler
#Antikor Nedir?Antikor, özetle kişinin vücuduna giren antijene yanıt olarak bağışıklık sistemi tarafından üretilen maddeyi ifade etmektedir. İmmünglobulin olarak da adlandırılır. Antikor testi kişinin hastalığa bağışıklık durumunu saptamak için yapılır. Peki, antikor testi nasıl yapılır? İşte, antikor testi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AntikorAntikor testi nedir ve nasıl yapılır? Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile antikor testi bir kez daha gündeme geldi. Ülke genelinde antikor testi uygulaması, 15 Haziran Pazartesi günü başlamıştı. Antikor testinde vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılacak. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığını geçirdiğini gösteriyor. İşte, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan antikor testinin açıklaması.
#AntikorBaşta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan sokak köpeklerine, Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpak insani bir çözüm önerisi getirdi: “İstanbul’da yaklaşık 400 bin sokak köpeği var. Biz 300 öğrenciyle köpekleri kısırlaştırarak bu sorunu 5 yıl içinde çözebiliriz.”
#İstanbulBebeklerde alerji çeşitleri görülebilmektedir. Bebeklerde hangi alerjilerin görülebileceği konusunda bilinçlenmek ve bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu nedenler sizde bebeklerde alerji çeşitlerini öğrenebilir, bebeğinizde bu belirtiler meydana geldiğinde, nasıl davranılması gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde alerji çeşitleri nelerdir? Bebeklerde hangi alerji türleri görülür tüm detaylarıyla derledik.
#Bebeklerde AlerjiElisa testi, araştırılan isim olmaya başladı. Genel olarak hastaneye bir hastalık, bir enfeksiyon ya da viral bir neden ile gidildiğinde, vücutta hastalığın tespit edilmesi için bazı testler uygulanır. Uygulanan bu testlerin en başında Elisa testi gelir. Elisa testi sıkça duyulan ve en çok kullanılan testlerden biridir. Elisa testi nedir ve ne işe yarar? Elisa testi nasıl yapılır? İşte detaylar.
#Elisa Testi Nasıl YapılırGünlük hayatta anlamı bilinmeyen birçok kelime ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. PCR kelimesi de duyduğunuz zaman anlamını öğrenmek isteyeceğiniz kelimeler arasında yer alabilir. PCR nedir, neden yükselir? PCR testi nerede yapılır? PCR testi ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#PCR Nedir?Sağlık Bakanı Koca, yan yana oturulması gereken yerlerde aşı olmayan kişilerden PCR testi istenebileceğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, PCR testiyle ilgili yakında yeni kararlar alınabileceğine işaret etti. Bu açıklama ardından PCR testi bir kez daha gündeme geldi. Peki, PCR testi nedir, nasıl yapılır?
#PcrSağlık Bakanı Koca, yan yana oturulması gereken yerlerde aşı olmayan kişilerden PCR testi istenebileceğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, PCR testiyle ilgili yakında yeni kararlar alınabileceğine işaret etti. Bu açıklama ardından PCR testi bir kez daha gündeme geldi. Peki, PCR testi nedir, nasıl yapılır?
#PCRGenel olarak hastaneye bir hastalık, bir enfeksiyon ya da viral bir neden ile gidildiğinde, vücutta hastalığın tespit edilmesi için bazı testler uygulanır. Uygulanan bu testlerin en başında Elisa testi gelir. Elisa testi sıkça duyulan ve en çok kullanılan testlerden biridir. Elisa testi nedir ve ne işe yarar? Elisa testi nasıl yapılır? İşte detaylar.
#Elisa Testi Nedir?İngiltere varyantı, geçen yılın sonlarında ilk olarak Birleşik Krallık’ta tanımlandı ve kısa sürede neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Şu an Türkiye'de yeni vakaların yüzde 85'i söz konusu varyant kaynaklı. İngiltere varyantının detaylarını öğrenmek bizim için hastalığın son halini de görmek anlamına geliyor. İşte A'dan Z'ye İngiliz mutasyonu...
#İngiltere VaryantıYumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
#BebekÖpücük hastalığı ((EBV hastalığı, Enfekiyoz mononükleoz hastalığı, mono hastalığı ) derken sevgi hastalığıymış gibi bir durum akla gelmesin, sağlıklı birisini öpersek bu hastalığa yakalanmayız. Sadece hasta kişiler hastalığı damlacık yolu yani tükürükle bulaştırdığı için öperken bulaşabilme ihtimali nedeniyle öpücük hastalığı kavramı oluşmuştur. Diğer tüm damlacık ile bulaşan durumlarda öğrendiğimiz gibi bu hastalığı da yine bir virüs yapıyor.
#Öpücük HastalığıBiyolojik ve tıbbi araştırmalar için kullanılan PCR testi, Covid-19 ile mücadelede de kullanılıyor. Peki PCR testi nedir? Nasıl yapılır? Kimlere uygulanır? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, PCR testi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#PCR TestiPCR testi bir diğer adıyla sürüntü testi, korona virüs teşhisinde kullanılan yöntemdir. Ateş, nefes darlığı, bulantı, öksürük gibi Korona virüsün temel belirtilerini gösteren kişilere PCR testi yapılmaktadır. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Peki, PCR (Sürüntü testi) nedir, nasıl yapılır? Antikor testinin PCR testinden farkı ne?
#PCR (Sürüntü Testi) NedirGelen son dakika haberine göre, dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısında tarihi bir aşama Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Akova, "Aşılarla ilgili en çok korkulan şey, herkesin bilmediği ve merak ettiği konulardan bir tanesi de şu: Aşı yaptığımız zaman acaba aşı hastalığı artıracak potansiyel yan etkiye sahip olabilir mi? Çünkü biz aşı ile kanda antikor yükselmesini bekliyoruz. Ama yükselen antikoru olan hastalar, gerçek virüsle karşılaşırlarsa acaba vücudunda aşırı bir reaksiyon verir ve ciddi bir yan etki ortaya çıkar mı? Hayvan çalışmalarında ve Faz 1 denemelerinde böyle bir şey gözlenmedi. Faz 2 aşaması henüz makale olarak yayınlanmadı ancak veriler var ve o verilerde de gördük bu şekilde bir yan etki söz konusu değil. Aşının yapıldığı gönüllerde de yüksek ölçüde antikor ürettiği görülüyor.'' dedi.
#Son DakikaPandemi döneminde doğum yapmak, doğum stresine ek olarak, hastanelerin koşulları ve durumu nedeniyle daha kaygı verici olabilir. Ancak doğum servisleri pandemi koşullarına uygun olacak şekilde hazırlanmıştır. Sağlık personeli bu konuda gerekli eğitimi almıştır, tüm tedbirler uygulanmaktadır, endişeye gerek yoktur.
#DoğumKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, 'Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı?' sorusuna, "Bugün kısmen Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalarda salgının seyrine göre netleşmiş olur. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Birtakım tedbirler olabilir, özellikle il bazında kısıtlamalar gündeme gelebilir." şeklinde cevap verdi.
#Fahrettin KocaRomatoid Artrit hastalığı, dünya çapında her yerde yaygın bir şekilde görülmektedir. Eklemlerin iltihaplanmasına neden olan bu hastalık, otoimmün hastalıkları içerisinde yerini almaktadır. Hastalığa yakalanmış bireylerin hayat kalitesini düşürüp, olumsuz durumlara sebep olan pek çok belirtiyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın, fiziksel muayene, doktorlar bakımından hastalığın detaylarının alınması, tıbbi görüntüleme metotlarının kullanımı ve kan testleri sayesinde teşhis edildiğini söylemek mümkün. Peki, anti CCP testi nedir? Nasıl yapılır? Hangi durumlarda yapılır ve sonuçları nelerdir? İşte ayrıntılar.
#Anti CCP NedirCorona virüs mücadelesinde uygulanan testlerden olan PCR testi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları ile gündeme geldi. Polymerase chain reaction, yani PCR testi DNA'daki istenen bölgelerin çoğaltılmasını sağlayan yöntem olarak adlandırılıyor. Sık sık gündeme gelen PCR testinin ne demek olduğu internette en fazla araştırılan konular arasında yer aldı. Peki, corona virüs PCR testi nedir? PCR testi ne demek ce PCR testi nasıl uygulanır? İşte, PCR testi ile ilgili merak edilen ayrıntılı bilgiler...
#Pcr Testi