Güncelleme Tarihi:
Bebeklerde alerji çeşitleri, bağışıklık sisteminin her hangi bir maddeye karşı tepki verdiği zaman ortaya çıkmaktadır. Bebeğin bağışıklık sistemi, alerjen maddeyi vücuda tehlike verecek yabancı bir madde olarak algılar ve derhal antikor üretmeye başlar.
Bebeklerde Alerji Çeşitleri Nelerdir?
Çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de görülebilen alerji çeşitleri vardır. Bebeklerin; yediği herhangi bir şeye, dokunduğu bir objeye ya da evde veya dışarıda soluduğu ancak gözle görülemeyen maddelere alerjisi olabilir.
Bebeklerde aşağıdaki alerji çeşitleri görülmektedir.
Besin Alerjisi,
İlaç Alerjisi,
Çevresel Alerjiler,
Mevsimsel Alerjiler
Bebeklerde Hangi Alerji Türleri Görülür?
Bebeklerde en çok görülen alerji türleri;
Solunum yolu alerjileri
Gıda Alerjileri
İnek Sütü Alerjisidir.
Bebeklerde Besin Alerjileri Nelerdir?
Bebeklerde alerjiye sebep olan besinler, yendikten kısa bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlenebilmektedir. Bu reaksiyonların şiddeti, bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.
Bebeklerde alerjiye neden olan başlıca gıdalar şunlardır;
Süt,
Yumurta,
Kabuklu deniz ürünleri, kuru yemişler,
Balık,
Yer fıstığı,
Buğday,
Soya
Bebeklerde Çevresel Alerjiler Nelerdir?
Bebekler, çevresel her hangi bir uyarana maruz kaldıklarında, vücutlarında alerji meydana gelebilmektedir. Bu alerjiler, başı ve göğsü etkileyen çok ciddi bir belirtiye neden olabilmektedir.
Bebeklerde çevresel alerjiyi başlıca tetikleyen uyarıcılar;
Evcil hayvan tüyü,
Böcek sokmaları,
Ev tozu,
Polenler ve küfler,
Deterjanlar,
Sabunlar,
Şampuanlar,
Ev temizlik ürünleri,
Parfüm ve deodorantlar,
Çarşaflarda ve yataklarda bulunan ev akarları
Bebeklerde Mevsimsel Alerjiler Nelerdir?
Bebekler, yılın bazı aylarında vücutlarında meydana gelen değişikliklerde rahatsızlanabilmekledir. Mevsimsel alerjilere ise, genel olarak bitki bazlı alerjenler neden olmaktadır. Polen bakımından zengin olan ağaç türlerinin yoğun olduğu bölgelerde, bebeklerde alerji gözlenebilir.
Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?
Kurdeşen veya döküntü,
Nefes darlığı,
Kaşıntı,
Hırıltılı nefes alıp verme,
Öksürük,
Gözlerde Kaşınma,
Hapşırma,
Göz kenarlarında kızarıklık,
Göğüste sıkışma,
Burun akıntısı,
Kaşıntılı yumrular,
Gözlerde sulanma,
Ellerde ve ayaklarda soğuma,
Boğazda şişlik,
Bebeklerde Alerji Testi Nasıl Yapılır?
Bebekte alerji olup olmadığını anlamanın en doğru yolu, hiç şüphesiz alerji testi yaptırmaktır. Hastalığın teşhis ve tedavisinin doğru yapılabilmesi için, alerji testinin alerji uzmanı doktor tarafından yapılması gerekir. Alerjiyi saptamanın belirli birkaç yöntemi vardır.
Cilt Testi: Derinin altına iğne yardımıyla belirli oranda alerjen zerresi yerleştirilir. Uygulamaya maruz kalan bölge, 15 dakika gözlemlenmeye başlanır. Deride herhangi bir reaksiyon olup olmadığına bakılır. Eğer bir reaksiyon oluşmamışsa, diğer alerjen denenir.
Kan Testi: Doktor tarafından, bebeğin IgE antikorlarını üretip üretmediğine baktığı bir testtir.
Bebeklerde Alerjinin Tedavisi Nasıl Olur?
Bebeklerde alerjinin tedavisine başlayabilmek için, önce alerjene neden olan şeyin bulunması ve ortadan kaldırılması gerekir. Alerjen madde belirlendikten sonra, o maddeden uzak durularak, bebeğin maruz kalması önlenir. Eğer bebekte inek sütü alerjisi varsa, bebeğe inek sütü verilmemesi gerekir. Yer fıstığına karşı bir alerji varsa, bebeğin yer fıstığı içeren ürünlerden uzak tutulması gerekir.
Bebeğin çilek veya muz gibi meyvelere karşı bir alerjik reaksiyonu varsa, bu meyvelerden yapılan pürelerden ve bu meyveleri içeren yoğurtlardan da uzak durulması gereklidir. Alerjen maddeler, anne sütüyle de bebeğe ulaşabileceği göz önüne alınarak, annenin de bu besinlerden uzak durması ve bir müddet yememesi gerekir.