HPV virüsüyle ilgili tüm soruların yanıtı

Güncelleme Tarihi:

HPV virüsüyle ilgili tüm soruların yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 20:41

EKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, HPV virüsü, smear testi, HPV testi ve HPV aşıları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

 

* HPV virüsü nedir?
İsmini son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz HPV, sadece insanları enfekte eden bir DNA virüsüdür. Dünyada en sık görülen enfeksiyonlardan biri ve 200’den fazla tipi var. Her tip virüs farklı dokularda enfeksiyon yapar.
* Peki nasıl bulaşır?
HPV, temel olarak cinsel yolla bulaşır ancak bulaş için tam bir cinsel ilişkinin olmasına gerek yoktur. Bulaşma için cilt veya mukozal temasın veya sürtünmenin olması yeterli. Genital deride küçük sıyrık ve ufak yaralar varsa bulaşma daha kolay olur. Araştırmalar; virüsün ortak havlu, giysi, çarşaf ve nevresim kullanımı veya klozet kapağı ve kapı kolu gibi cansız yüzeylere temas sonucunda bulaşmadığını ortaya koyuyor. Ayrıca, öpüşme yoluyla virüsün bulaştığına dair de net bir kanıt bulunmuyor.
* HPV genital bölgede hangi hastalıklara neden olur?
Her HPV tipi kanser riski taşımaz. Düşük riskli olan tip 6 ve 11 ciltte genital siğillere (kondilom) neden olurlar. Kondilom rahatsızlığı hem erkek hem de kadınlarda görülür. Kondilom gebelikte de görülebilir. Kadınlarda ise yüksek riskli HPV 16 ve 18 virüsü ile enfekte kişilerde rahim ağzında uzun süre herhangi bir belirti olmasa da virüsün rahim ağzı dokusunda hücresel yayılımının devam edebileceği unutulmamalıdır. Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kanama, kanlı pis kokulu vajinal akıntı ve menopoza girdikten sonra kanamanın tekrar başlaması; rahim ağzı hastalıklarının en önemli belirtileridir.
* HPV enfeksiyonunun doğal seyri nasıldır?
HPV ile enfekte kişilerde bağışıklık sistemi güçlü ve sürekli ise HPV virüsü hücre içinde sessizce kalır, virüs çoğalamaz ve dokuda tahrip edici etki oluşturamaz. Bu durum, virüs vücuttan temizlendi anlamına gelmez aksine vücut antikorları ile baskılandığı ama sinsi bir şekilde vücutta beklediği anlamına gelir. Yani; vücut bağışıklık sistemi gücünü veya sürekliliğini kaybettiğinde tekrar ortaya çıkabilir.
* Rahim ağzının; normal olmayan hücresel değişiklikleri, kanser öncesi hücresel lezyonları ve HPV enfeksiyonları nasıl tespit edilir?
Rahim ağzı (serviks), jinekolojik muayene ve görsel olarak muayene ile tespit edilebilen bir doku. HPV testi ise tip tayini için kullandığımız genetik bir inceleme. Smear ve HPV testi için sürüntü örneği arka arkaya alınır ve alınma işlemi tamamen ağrısızdır.

Haberin Devamı

 
KORKMAYIN
* HPV enfeksiyonu tespit edildi ise ne yapılmalı ve nasıl bir takip planı olmalı?
Kesinlikle, korkmayı gerektiren bir durum değildir. Fakat, düzenli ve yakın takip edilmesi gereken bir durumdur. Takipte, düzenli jinekolojik muayene, smear testi ve HPV tip tayini yapılır. Bu iki testin sonucuna göre takip planı hazırlanır.

Haberin Devamı

 
AŞI ÖNEMLİ
* HPV enfeksiyonundan korunmada en etkin yol nedir?
En etkin yol HPV aşıları ve buna ek olarak rahim ağzı tarama testlerini düzenli aralıklar ile yaptırmaktır. HPV aşıları; DNA içermez, enfeksiyon oluşturmaz ve onkojenik değildir. HPV aşıları, doğal enfeksiyondan yani kendi bağışıklık sistemimizin ürettiği savunma yanıtından, 8-10 kat daha fazla antikor yanıt oluşturmaktadır. Ayrıca; aşının ürettiği yanıt, en az 15 yıl yüksek antikor seviyesi ile devam etmektedir. Ülkemizde 4 HPV tipine (6, 11, 16 ve 18) etkili aşı mevcuttur. Uygun yaş döneminde yapıldığında, HPV 6 ve 11’e bağlı genital siğillerden yüzde 100’e varan koruma ve HPV 16 ve 18’e bağlı rahim ağzı lezyonlarından yüzde 98-100 koruma sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!