Antik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#MısırAntik Mısır dönemi mumyaları keşfedildikleri günden bu yana hep merak uyandırıyor. Mumyalama işleminin amacı genelde bedeni ölümden sonra korumak olarak biliniyor ancak İngiltere'de geçtiğimiz günlerde açılan bir serginin organizatörleri, bu ezberi bozan önemli tespitler ortaya koyuyor. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiAlman ve Mısırlı bilim insanlarının iş birliği ile gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Antik Mısır'da uygulanan mumyalama işlemine dair hiç bilinmeyen bazı gerçekleri ortaya çıkardı. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiRadyo ve televizyon yayınlarıyla tanınan Mert Ruscuklu, “insan oluş”un hakikatini Ruhsal Deneyim kitabında okuyucularıyla buluşturdu. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı kişisel gelişim projelerinden elde ettiği deneyimleriyle bir yaşam modeli kurguladığına dikkat çeken Ruscuklu, “Akıl, bilinç ve ruh üçlemesi ile kendi deneyimini yaşayanlar, aslında evrenden ne istemesi gerektiğini de anlıyor; ancak o gerçekliğe ulaşma yolunda insan olmanın erdemine ulaşmak gibi önemli bir süreç var” diyor.
#BursaTapınak ve sunağı Berlin’de sergilenen Pergamon Antik Kenti için geçen hafta Berlin Eyalet Müsteşarı Gomis şaşırtıcı bir çıkış yapıp ‘Türkiye’ye iade edilmeli’ dedi. Bu vesileyle antik kentten kalanları hatırladık... Kasabanın ortasındaki Kızıl Avlu ve geleneksel yaşamıyla Bergama dört mevsim ziyaret edilmeyi hak ediyor.
#SeyahatKutsallığın, bolluğun, bereketin, adaletin, sağlığın, barışın sembolü olan zeytin, mitolojilerin de baş meyvesi. Kimi zaman başarılı bir sporcunun şampiyonluk tacı, kimi zaman Mısır tanrıçalarının meyvesi, kimi zaman da Afrodit’in güzelleşmek için yüzüne sürdüğü bir iksir olarak çıkıyor karşımıza...
#ZeytinHasankeyf nerede sorusu, inşa edilen tünelin tam olarak nereden geçtiğini öğrenmek isteyen vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. 'Hısnıkeyfa'olarak anılan bu şehir, 'Kaya Kale' şeklinde tercüme edilebilir. Çeşitli kaynaklarda her kavmin kendi dilinde farklı telaffuz edildiği bu kelime, 'korunmaya müsait' anlamına gelmektedir. Kale yekpare taş kitlenin oyulması suretiyle oluşturulmuştur. Peki, Hasankeyf nerede? İşte, Hasankeyf konumu ve harita üzerindeki yeri hakkında bilgiler
#HasankeyfEski uygarlıklardan bazılarının etkisi günümüze kadar sürmektedir. Dolayısıyla bu medeniyetler merak konusu olmaktadır. Heybetli ve gizemli piramitleri ve mumyalanmış firavunları ile çağımıza kadar izdüşümü olan bu uygarlıklardan birisi de hiç şüphesiz Mısır medeniyetidir. İşte Mısır medeniyeti nerede kurulmuştur, özellikleri nelerdir, antik mısır uygarlığı nasıl yok oldu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mısır Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, "Biz kendi medeniyetimizden, geçmişimizden aldığımız ilhamla dünyanın geleceğini pekala inşa edebiliriz. Gençlerimize bu hedefleri gösterebiliriz. Fuat Sezgin'in hayatı da adeta buna bir işaretti. Onun için Fuat Sezgin'in hikayesi inşallah daha çok anlatılır, daha çok gencimiz tarafından bilinir. Bu bize öz güven verir, önümüze ışık tutar." dedi.
#Bilal ErdoğanGeçen hafta Mısır’da 18 kral ve dört kraliçe mumyası, ‘Firavunların Altın Geçidi’ isimli bir kortej eşliğinde Kahire’deki neo-klasik müzeden Gize’deki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne devlet töreniyle taşındı. Biz de bu vesileyle Antik Mısır’da geçen, tarihe göndermeler yapan ve zihinlerde yer edinen filmlerden oluşan bir seçki hazırladık.
#SinemaAntik Mısır'ın 22 kral ve kraliçesine ait mumyalar başkent Kahire'de düzenlenen törenle Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne taşındı. Mısır medyasında canlı yayınla takip edilen törenle aralarında 1. Seti, Hatşepsut, 2. Ramses gibi ünlü firavunların da bulunduğu 18 kral ve 4 kraliçe mumyası başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yer alan Mısır Müzesi'nden, kentin doğu kesimi Fustat'taki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne götürüldü.
#MısırAugustus, Roma İmparatorluğunun ilk imparatorudur. Milattan önce 63 yılında doğan imparatorun tam adı Gaius Julius Thurinus'tur. Tarihe ''Pax Romana'' olarak geçen ve yaklaşık 2 asır süren barış dönemini başlatmıştır. Augustus kimdir, yaşadığı dönemde yaşanan en önemli olaylar nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.
#Augustus Kimdir?Bir dilin bütün kelimelerini kullansam anlatmaya yetmez. Her anını ölümsüzleştirmek istersiniz de hiçbir fotoğraf makinesinin hafızasına bu güzellikler sığmaz, öyle bir yer… Marmaris milli parkı Akdeniz’le Ege’nin kesiştiği, iklimlerin birleştiği, havanın bol oksijenlisi, güneşin en güzel battığı, en canlı doğduğu yer. Gemilerin en çok yakıştığı, denizin en dibi görüneni, güneş ışıklarının toprakla dalları aralayarak buluştuğu, ballarının çam koktuğu, gündüzünde tabiatın inciler saçtığı, gecesinde gökyüzünün en narin mücevherleri olan yıldızların ışıldadığı bir yer Marmaris milli parkı. İşte size yosun kokulu havasıyla Marmaris milli parkı…
#Marmaris Milli Parki25 yıldır Alman ve Japon turistlere Türkiye’yi tanıtan Nazan Öztürk (47), ağaç ve çiçeklerin peşinde dünyayı keşfeden meraklı bir gezgin. Amerika’dan Japonya’ya pek çok ülke görmekle birlikte esas ilgi alanı Türkiye. “Kültürü, doğası o kadar zengin ki, her şehrini hakkıyla görmeye ömrüm yetmez” diyor.