Birden fazla ilaç alıyorsanız muhtemelen doktorunuz tarafından ilaçların birbiriyle etkileşimi konusunda uyarılmışsınızdır. Peki bazı gıdaların da bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini biliyor musunuz? İşte herkesin dikkat etmesi gereken kombinasyonlar...
#İlaç EtkileşimleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde artış görülen üst solunun yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşı uyardı. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda risk grubundaki kişilere seslenerek "Söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır.” dedi.
#Fahrettin KocaKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkKızamık aşısının ilk dozu çok uzun yıllardır bebeklere bir yaşında yapılıyordu. Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarda yaşanan artış ile bu aşının ilk dozunun 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Peki bu ne anlama geliyor? Ülkede bir kızamık salgını mı söz konusu? En önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı?
#KızamıkBağırsak sağlığımızın genel sağlığımız üzerinde oldukça etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu nedenle pek çok insan ihtiyacı olsa da olmasa da bağırsaklarındaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırmak için probiyotik takviyesi alıyor. Ancak yapılan çalışmalar bilinçsizce tüketilen bu takviyelerin bağırsaklardaki dengeyi bozabileceğini, faydadan çok zarara neden olabileceğini söylüyor. Peki faydayla zararın arasındaki sınır neresi? Probiyotik kimler için faydalı kimler için zararlı olabilir?
#SağlıkUzun yıllardır bebeklerde kızamık aşısının ilk dozu 12'nci ayda yapılıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı son dönemlerde bu aşının 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Bir yanda bebeklerde ölümcül olabilen kızamık salgını korkusu, diğer yanda erkenden yapılan aşının olumsuz bir sonuç doğurup doğurmayacağı endişesi aileleri kararsız bırakıyor. Peki ülkede bir salgın var mı? Sağlık Bakanlığı neden aşı ayını öne çekti ve en önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı? Uzmanlar ne diyor?
#KızamıkBu yıl çocuklar farklı virüslerle köşe kapmaca oynuyor; anne-babalar telaşlı. Hangi ilacı kullanmalı, antibiyotiksiz geçer mi gibi sorular akıllarında... Elbette çocukların tedavisinde bitkilerden yararlanmak mümkün. Ama doğru kullanım için doktorunuzun ve eczacınızın danışmanlığında olmalı.
#Dr. Ecz. Metin UyarProbiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH düzeyini düşürmekte, güçlü bir antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmekte, idrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
#YoğurtYeşil çay sağlıklı bir çay çeşidi olsa da fazla tüketiminde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Hamilelere, çocuklara ve emziren annelere yeşil çay kesinlikle önerilmez. İlaç kullanan kişilerin de mutlaka doktorlarına danışarak yeşil çay içmeleri gerekir. Yeşil çayın yan etkileri ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Yeşil Çayı Kimler İçemez Ve KullanmamalıErgenlik sivilceleri hormonların eseri olsa da hormon tedavisine nadiren başvurulur. Ergenlik çağından sonra normal olarak hormon dengesi düzelir. Bu tedaviler genellikle haricen sürülen ve ağızdan alınan ilaçlarla yürütülür. Bazı durumlarda antibiyotik alımı gerekli olabilir. Son yıllarda, bir ışık tedavisi olan Photo Rejuvenation ve Ozon Terapisi de etkin yöntemler arasında yerlerini aldılar. Hangi tedavileri yaparsanız yapın, A vitamini ve çinko almayı ihmal etmemek gerekir.
#Akne TedavisiÇocuklarda mide üşütmesi, sık sık görülen bir hastalık çeşidi olarak bilinir. Bir diğer adıyla viral gastroenterit olarak bilinen mide üşütmesi, karın ağrısı, sulu ishal, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler ile ortaya çıkan mide bağırsak enfeksiyonu olarak bilinir. Çocuklarda ya da bebeklerde yetişkinlere oranla daha fazla görülmektedir. En yaygın nedeni ise kontamine olmuş besinlerin tüketilmesi olarak bilinir. Yaşlılar, çocuklar ve bebekler mide üşütmesine karşı daha hassas olan yaş gruplarıdır. Peki, çocuklarda mide üşütmesi belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Mide üşütmesi konusu ile ilgili geniş çaplı bir makale hazırladık.
#ÇocukHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkSıklıkla kullanılan bir doğum kontrol yöntemi olan spiral, hamile kalmak istemeyen kadınlar tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Rahim içerisine değişik şekillerde ve içeriklerde olan aletlerin yerleştirilmesi yöntemi olan spiral farklı tiplerden oluşuyor. Peki, spiral ne zaman ve nasıl takılır? İşte merak edilenler...
#SpiralBakterilerin doğal ortamını taklit eden ve optimum hayatta kalma stratejilerini tahmin ederek antibiyotik tepkilerini ölçen yeni bir teknik geliştirildi. Enfeksiyonun seyrini önceden tahmin edebilecek sistemle, ilerleyen dönemde kişiye özel antibiyotik uygulamaları da mümkün olacak.
#Doğa Bilimleri FakültesiAragonit taşı, yapısı bakımından kırılgan ve işlenmesi zor bir taştır. Aynı zamanda yaklaşık olarak 2,7 milyar yaşındadır. Britanya, Fransa, Namibya, Brezilya, Meksika, Sicilya, Avusturya ve İspanya’nın Aragon kentinde çıkarılan aragonit taşı, pek çok özelliğe ve şifa gücüne sahip olan değerli taşlar arasında yer alır. Aragonit taşı nedir ve ne işe yarar? Tüm detayları ile sizler için derledik.
#Aragonit Taşı Nedir Ve Ne İşe Yarar?Covid-19 aşılama süreci devam ederken aşı sırası geldiği halde antibiyotik gibi bazı ilaçları kullanmak durumunda olanlar, antibiyotik kullanırken covid aşısı olunur mu merak ediyorlar. Sağlık Bakanlığı, aşı portalı üzerinden, antibiyotik kullanımında covid aşısı olma konusu ve aşıların uygulanmasına engel oluşturmayan durumlarla ilgili bilgi verdi.
#AntibiyotikUzun zamandan beri GDO’lu ürünlerin insan sağlığı ve genleri hakkındaki tartışmalar sürüyor. Bir grup bunların tamamen zararsız ve faydalı olduğunu belirtirken, başka gruplar zararlarını araştırmalarla kanıtlıyor. Peki, GDO nedir ve hakkında yapılan araştırmaların sonucunda ne gibi verilere erişilmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GDO Nedir?Bergamot, içeriğinde çok sayıda antioksidan barındıran hoş kokulu bir narenciye meyvesidir. Aynı zamanda birçok mineral ve vitamin türü içeren bu şifa kaynağı meyve bağışıklık sistemini güçlendirirken iltihap önleyici bir özelliğe de sahiptir. Ağrı giderici olarak kullanılan ve sinir sitemini rahatlatan bergamot yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Bergamot yağı faydaları ve kullanımı nasıldır tüm detaylarıyla derledik.
#Bergamot Yağı NedirBakteriyel boğaz enfeksiyonlarının 5 ila 15 yas arasında sık görülen etkeninin ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ olduğunu belirten çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, zamanında tedavi edilmeyen bu hastalığın, özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların ileriki dönemdeki kalp sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
#İzmirArıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları propolis, çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip bir doğal arı ürünü. Diyetisyen Ezgi Mısırlı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu propolisin faydalarını açıkladı.
#Arı SütüCovid-19 sürecinde gebelikle ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Alp Çeliker, "Covid-19 pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik takibi için 1. trimester tarama testi ve 2. düzey ultrason taraması gibi muayeneler ihmal edilmemeli" dedi.
#Covid