Paylaş
Ilımlı akneler
Haricen yapılan kimyasal tedavilerin en başında, çeşitli AHA-BHA-PHA‘lar ile yapılan peelingler gelir. Bu yumuşak tedavi cildin en üst tabakasında birbirine bağlanan hücreleri ayırır, tıkanan gözenekleri açar, iz ve lekelerin oluşmasına engel olur. BHA adı verilen peelinglerin ana maddesi aspirin ile aynıdır. BHA peelingleri akne tedavisinde çok başarılıdır. Akneleri kurutur ve çoğu zaman, antibiyotik kullanımına bile gerek bırakmaz.
Şiddetli akneler
Akne çok şiddetli seyrediyorsa, benzol peroksit karışımları veya sentetik bir A vitamini türevi olan Tretinoin tedavisi denenir. Bazı durumlarda antibiyotik alınması önerilir. Kimi hastalar için hormonların dengelenmesi gerekli olabilir. Baş edilmesi zor durumlarda Izotretinoin (Roaccutane) tavsiye edilebilir. Bu son derece etkili bir tedavidir ancak yan etkileri fazladır. Özellikle kisttik aknelerde çok başarılıdır. Izotretinoin tedavisini uygulayabilen hastaların yaklaşık %69’u, akneden tamamen kurtulurlar.
Cerrahi
Kisttik aknelere, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekir. Cryotherapy intralezyonel steroidler gibi farklı müdahale çeşitleri kullanılır.
Mezoterapi
Mezoterapi iğneleriyle deri altına A vitamini, C vitamini ve antibiyotikler enjekte edilir. Antibiyotik ve A vitamini doğrudan doğruya sivilceleri tedavi eder. C vitamini ise hücre yenilenmesini hızlandırarak iz kalmasını önler.
Işıkla tedavi
Photo Rejuvenation adı verilen yöntem cildi uyarır. Böylece sivilceyi oluşturan mikroplara karşı savunma sistemini harekete geçirir. Mevcut sivilceler tedavi edilirken, yeni oluşumlar önlenir.
Akne tedavisi doktorların işidir
Bu tedavilerin kimisi cildi kurutur, kimisi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bazen birkaç yöntem bir arada kullanılabilir. Her vaka özeldir. Tedaviye verdiği tepki, iyileşme hızı, direnci farklıdır. Bu nedenle akne tedavilerinin doktor kontrolünde yürütülmesi zorunludur.
Paylaş