Paylaş
İdrar yolu enfeksiyonları hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça sık izlenen bakteriyel enfeksiyonlardır. Yaşamı boyunca her iki kadından birisi üriner sistem enfeksiyonu geçirmekte ve bu enfeksiyonların %20’si tekrarlayan (kronik) hastalık haline gelmektedir. Erkeklerde ise bebeklik döneminde doğan anomalilere, genç erişkin yaşlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve prostat iltihaplanmasına, 50 yaşından sonra ise prostat büyümesine bağlı sıklıkla idrar yolu enfeksiyonları gelişmektedir.
İdrar yollarında aktif bir enfeksiyon varlığında mutlaka antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Ancak tüm dünyada ve ülkemizde antibiyotik direnci hızlı bir şekilde artmaktadır. Artan antibiyotik direnci ve antibiyotiklerin potansiyel yan etkileri bu enfeksiyonların tedavisi kadar görülme sıklığını azaltmak için alınacak önlemleri oldukça önemli hale getirmektedir.
Günlük sıvı alımını arttırmak, idrar bekletme alışkanlığını kırmak, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, yeterli miktarda C vitamini tüketmek, genital ve seksüel hijyene dikkat etmek, tuvalet temizliğini doğru yapmak bu anlamda alınması gereken önemli tedbirlerdir. Bunların dışında üriner enfeksiyonlardan korunmada probiyotikler ve cranberry (kızılcık) bileşiklerinin kullanımı da birçok hekim tarafından önerilmektedir.
Kızılcık suyu, içermiş olduğu proantosiyanidin molekülü sayesinde bakterilerin mesane duvarına tutunmasını önlemekte, antioksidan özelliği sayesinde ise bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Sütün laktik asit fermentasyonu ile elde edilen yoğurt; proteinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi birçok mineral ile özellikle B, A ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu zengin içeriği sayesinde kas ve sinir fonksiyonları, kemik ve diş gelişimi açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğu da birçok çalışma ile gösterilmiştir.
Yoğurt aynı zamanda içermiş olduğu probiyotikler sayesinde hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte hem de bağırsak florası ile vajina florasını düzenlemektedir. Bu etkileri sayesinde alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmakta, kolon kanseri riskini düşürmekte ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki göstermektedir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner enfeksiyonların gelişmesine neden olan patojen bakterileri o bölgeden uzaklaştırmaktadır. Aynı zamanda idrar PH düzeyini düşürmesi, güçlü bir antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığını ciddi oranda azaltmaktadır.
Paylaş