Spiral nedir, ne zaman ve nasıl takılır? Spiralin yan etkileri

Güncelleme Tarihi:

Spiral nedir, ne zaman ve nasıl takılır Spiralin yan etkileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2022 17:21

Sıklıkla kullanılan bir doğum kontrol yöntemi olan spiral, hamile kalmak istemeyen kadınlar tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Rahim içerisine değişik şekillerde ve içeriklerde olan aletlerin yerleştirilmesi yöntemi olan spiral farklı tiplerden oluşuyor. Peki, spiral ne zaman ve nasıl takılır? İşte merak edilenler...

Haberin Devamı

Spiral (RİA), bir doktor veya hemşire tarafından rahminize (uterus) yerleştirilen küçük, T şeklinde plastik ve bakır bir cihazdır. Hamile kalmanızı engellemek için bakır salgılar ve 5 ile 10 yıl arasında hamileliğe karşı koruma sağlar. Bazen "bobin" veya "bakır bobin" olarak adlandırılır. Peki, en çok uygulanan doğum kontrol yöntemleri arasında yer alan spiral ne zaman takılır? İşte, spiral hakkında merak edilen bilgiler...

SPİRAL NE ZAMAN TAKILIR?

Hamile olmadığınız sürece adet döngünüz sırasında herhangi bir zamanda spiral takılabilir. Spiral, servikal mukusu değiştirir, bu da spermin bir yumurtaya ulaşmasını ve hayatta kalmasını zorlaştırır. Ayrıca döllenmiş bir yumurtanın kendini implante etmesini de durdurabilir.

Spiral takılıyken 40 yaşında veya daha büyükseniz, menopoza ulaşana kadar veya artık doğum kontrolüne ihtiyacınız olmayana kadar bırakılabilir.

Haberin Devamı

SPİRAL NASIL TAKILIR?

Spiral takılmadan önce, rahminizin konumunu ve boyutunu kontrol etmek için bir doktor veya hemşire vajinanızın içini kontrol edecektir. Herhangi bir enfeksiyon için test edilebilir ve size antibiyotik verilebilir.

Randevu yaklaşık 20 ila 30 dakika sürer ve spiralin takılması 5 dakikadan fazla sürmemelidir:

  • Vajina, servikal tarama sırasında olduğu gibi açık tutulur (bir yayma testi).
  • Spiral, serviksten rahme yerleştirilir.
  • Spiral takılması rahatsız edici olabilir ve bazı insanlar bunu acı verici bulabilir, ancak yardımcı olması için lokal anestezi kullanabilirsiniz. Bunu önceden bir aile hekimi veya hemşire ile karar verebilirsiniz.

Spirali yerleştirirken herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, spirali takan hekime bildirin.

SPİRALİN YAN ETKİLERİ

Sonrasında adet tipi kramplar yaşayabilirsiniz ancak ağrı kesiciler krampları hafifletebilir. Spiral takıldıktan sonra da birkaç gün kanamanız olabilir.

Spiral takıldıktan sonra, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için 3 ila 6 hafta sonra bir uzmana kontrol ettirmeniz tavsiye edilebilir. Bu ilk kontrolden sonra herhangi bir sorun yaşarsanız veya spiralin çıkarılmasını istiyorsanız yine uzmanınıza danışmalısınız.

Siz veya eşiniz enfeksiyon kapma riski altındaysanız, bir pratisyen hekime görünün, çünkü bu pelviste enfeksiyona yol açabilir.

Aşağıdaki durumlarda enfeksiyon kapmış olabilirsiniz:

  • Alt karnınızda ağrı veya hassasiyet varsa
  • Yüksek sıcaklığa sahip olmak
  • Anormal veya kokulu akıntı varsa

BAKMADAN GEÇME!