Ülkemizin lezzet bakımından önde gelen birçok şehrine gittim, harika yöresel yemekler tattım ama UNESCO Gastronomi alanında ‘yaratıcı şehirler’ listesine girmiş olan Hatay’a bir türlü gidememiştim. Ta ki geçtiğimiz hafta sonuna kadar. Aylar öncesinde aldığımız uçak biletiyle uzun zamandır niyetlendiğimiz seyahati gerçekleştirmiş olduk. İşte Antakya’nın damak çatlatan lezzetleri…
#Antakya LezzetiAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya Mutfağı2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞ12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıKahramanmaraş merkezli, 11 ilimizi vuran depremlerin üzerinden bir ay geçti. Afetin en çok etkilediği şehirlerden Hatay ve Kahramanmaraş’ta yardımseverlerin oluşturduğu kalabalık artık çok azaldı. Geriye sokaklarda sadece askerler, polisler, enkazda çalışan kepçeler, nakliye araçları ve eşyasını kurtarmaya çalışan depremzedeler kaldı. Gelişmeleri takip edebilmek için yeniden afet bölgesine gittik, oradan ayrılmayan vatandaşlarımızla konuştuk.
#ÇadırkentÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaAntakya’nın tarihi 12’nci yüzyıla dayanan ticaret merkezi Uzun Çarşı’yı depremden sonra yeniden ayağa kaldırmak için Türkiye’nin önde gelen restoranları, yemek sanayicileri, gıda perakendecileri bir araya geldi. BIG Chefs Kurucusu Gamze Cizreli’nin girişimiyle başlatılan “uzunçarşıburada.com” oluşumu, Antakya genelindeki yerel üretimin sürdürülebilirliğini hedef aldı. Reyhanlı kavşağına kurulacak konteyner çarşıda 76 esnaf dükkân açacak. Önce 12 milyon TL’lik yerel gıda stoku toplanacak, ardından üreticiye siparişler verilerek göç önlenecek...
#Uzun ÇarşıAkdeniz kıyıları, ilkbahar ve yaz aylarında milyonları eşsiz doğasıyla kendine çekmeyi başarıyor. Tüm bu güzellikleri sizlere yaşatan plajlarımızdan Arsuz Plajı'nı sizler için araştırdık. İşte Arsuz Plajı nerede ve nasıl gidilir? Arsuz Plajı özellikleri, kamp ile konaklama detayları ve giriş ücreti (2023) detaylarıyla derledik.
#Arsuz PlajıMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanPandemi her alanda olduğu gibi yeme-içme alışkanlarını ve ‘gurme seyahat’ seçeneklerini de değiştirdi. Kişiye özel şef, yurtiçinde yeni lezzet adreslerinin öne çıkması, ekoturizmle tek ürünün peşinde yolculuk, çevreye saygılı gastronomik keşiflerin artması önümüzdeki yılın trendleri. Ama hepsi bu kadar değil.
#HürriyetÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriHaziran ayının sonlarından itibaren sıcaklıklar Türkiye genelinde etkili olmaya devam ediyor. Gölgede 32 derece olan sıcaklık, nemin de etkisiyle 40 derecelere kadar çıkıyor. Öyle ki denize girmek bile yetmiyor. Biz de gezginlere güneşi biraz olsun unutup serin sularına kendimizi atacağımız en güzel şelaleleri sorduk. 7 bölge ve 17 şehirden 20 güzel şelaleyi önerdiler...
#Türkiye'nin En Güzel ŞelaleleriHürriyet, firari eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün yumruklandığı iddia edilen Almanya’nın Mannheim kentinde söylentilerin peşine düştü. FETÖ’nün Almanya’daki merkez üssü gibi olan Mannheim’da yumruk iddiası şehir efsanesine dönmüş... Konuştuğumuz Türkler, firari Zekeriya Öz’ün buraya geldiğini, yumruk yediğini duyduklarını ancak kendi gözleriyle görmediklerini söylüyor ve hemen ardından da ekliyor: “Abi o vatan hainini görsek önce biz hallederiz!”
#GazetehaberleriGeçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...
#Müge AkgünBinlerce yıllık birikim ve sayısız medeniyetin eşsiz senteziyle ortaya çıkan Hatay mutfağı 600 civarında lezzete ev sahipliği yapıyor. Öyle ki Antakya geçen sene UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na seçilerek gastronomi kenti ilan edildi. Bu hafta Hatay mutfağını Antakya dışında en iyi temsil eden restoranları seçtik. İşte Hatay’a gitmeden bu mutfağı keşfedeceğiniz en iyi adresler…
#Hatay MutfağıLondra’da büyük farklılıklar yaratan kişilerin yer aldığı bu yılki ‘Progress 1000’ listesi, belkide etnik köken açısından bugüne kadar sergilenenin en renklisi oldu. Listede, futbolcu Mesut Özil, Türk aşçı Selin Kiazım, modacı Lev Tanju, Erdem Moralıoğlu ve müze yöneticisi Fatoş Üztek de var.
#Avrupadan HaberlerTurizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından 29 Mart’ta Türkiye’nin ilk ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’ düzenleniyor. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Türkiye’nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar. Turist başına ortalama 670 dolarda kalırsak, bu hedefe ulaşamayız. Oysa gastroekonomiyle öne çıkıp bu geliri 1250 dolara çıkarırsak 65 milyar doları yakalayabiliriz” dedi.
#Gazetehaberleri