Gürhan KARA / Instagram: @tadindaseyahat
Gastronomi şehri Antakya’ya lezzet yolculuğu
Ülkemizin lezzet bakımından önde gelen birçok şehrine gittim, harika yöresel yemekler tattım ama UNESCO Gastronomi alanında ‘yaratıcı şehirler’ listesine girmiş olan Hatay’a bir türlü gidememiştim. Ta ki geçtiğimiz hafta sonuna kadar. Aylar öncesinde aldığımız uçak biletiyle uzun zamandır niyetlendiğimiz seyahati gerçekleştirmiş olduk. İşte Antakya’nın damak çatlatan lezzetleri…
Ülkemizin lezzet bakımından önde gelen birçok şehrine gittim, harika yöresel yemekler tattım ama UNESCO Gastronomi alanında ‘yaratıcı şehirler’ listesine girmiş olan Hatay’a bir türlü gidememiştim. Ta ki geçtiğimiz hafta sonuna kadar. Aylar öncesinde aldığımız uçak biletiyle uzun zamandır niyetlendiğimiz seyahati gerçekleştirmiş olduk. İşte Antakya’nın damak çatlatan lezzetleri…
Fotoğraflar: Gürhan Kara / Hürriyet Seyahat Gezgini, Alamy
Fotoğraflar: Gürhan Kara / Hürriyet Seyahat Gezgini, Alamy
Binlerce yıl boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antakya, bereketli topraklar üzerinde yer alıyor. İlk tarım ürünleri hep burada yetiştirilmiş.
Tam bir vejeteryan mutfak. Çanakkale Biga’dan aldığı baklayı pişirdikten sonra bakır küplerde tutarak taze kalmasını sağlıyor. Tahini kendi üretiyor. Humusu ise hem sarımsaklı hem de sarımsaksız yapıyor. Benim tercihim sarımsaklı olanı. Enfes!
Fırıncılar
Antakya’nın geçmişten günümüze kalmış olan en önemli geleneklerden biri de fırıncılık. Ancak bildiğimiz fırıncılıktan biraz farklı. Fırınlar aynı zamanda yemek de pişiren yerler. Evlerde hazırlanan harçlar lahmacun, katık, pide gibi hamur işleri yapılması için fırınlara gönderiliyor. Bunun dışında fırında pişirilen yemekler, içli köfteler, Antakya tepsi kebapları için de fırınlar kullanılıyor. Biz bir fırıncıda yapılmış olan biberli ekmekten denedik. Çok lezizdi...
Antakya’nın geçmişten günümüze kalmış olan en önemli geleneklerden biri de fırıncılık. Ancak bildiğimiz fırıncılıktan biraz farklı. Fırınlar aynı zamanda yemek de pişiren yerler. Evlerde hazırlanan harçlar lahmacun, katık, pide gibi hamur işleri yapılması için fırınlara gönderiliyor. Bunun dışında fırında pişirilen yemekler, içli köfteler, Antakya tepsi kebapları için de fırınlar kullanılıyor. Biz bir fırıncıda yapılmış olan biberli ekmekten denedik. Çok lezizdi...
Dönerci Tacettin
Nevi şahsına münhasır bir usta dönerci Tacettin. Antakya usulü döner yapıyor. Domatesli acı soslu döner. Yanında veya dürümse içinde zerzevat dedikleri yeşillik ve soğanlı... Tacettin Usta’yı ilginç kılan rezervasyonsuz kendi deyimiyle yazdırmadan müşteri kabul etmemesi. Daha doğrusu kabul etse bile epey bekletmesi.
Nevi şahsına münhasır bir usta dönerci Tacettin. Antakya usulü döner yapıyor. Domatesli acı soslu döner. Yanında veya dürümse içinde zerzevat dedikleri yeşillik ve soğanlı... Tacettin Usta’yı ilginç kılan rezervasyonsuz kendi deyimiyle yazdırmadan müşteri kabul etmemesi. Daha doğrusu kabul etse bile epey bekletmesi.
Döner salonuna gittiğiniz saatte içeriyi boş görürseniz şaşırmayın. Belki 1-2 masa anca olur. Tacettin usta her bir müşterinin dönerini tek tek itinayla hazırlıyor. Aceleye yer yok. Daha fazla müşteri çekeyim telaşı yok. Sakin sakin servisini yapıyor. Asker, hamile veya küçük çocuklu biri geldiyse bir tek onlara öncelik tanıyor.
Affan Kahvehanesi
Nostaljik bir kahvehane… İçinde sobası, desenli yer karoları ve eski masa sandalyeleriyle çok güzel bir mekân. Burayı farklı kılansa Haytalı adlı tatlısı.
Nostaljik bir kahvehane… İçinde sobası, desenli yer karoları ve eski masa sandalyeleriyle çok güzel bir mekân. Burayı farklı kılansa Haytalı adlı tatlısı.
Nihat Usta Kebap Salonu
Antakya kebabı için adres Nihat usta. Satırla doğradığı dana etinden şişe geçirerek yaptığı kebaplar enfes. Şu satır işi gerçekten sabır ve güç isteyen bir kıyma yöntemi.
Antakya kebabı için adres Nihat usta. Satırla doğradığı dana etinden şişe geçirerek yaptığı kebaplar enfes. Şu satır işi gerçekten sabır ve güç isteyen bir kıyma yöntemi.
Konak Restaurant
Şehrin en güzel restoranlarından. Bizim de akşam yemeği için tercihimizdi. Burada sıcaklara girmedik çünkü mezeler öyle bol ve lezzetliydi ki yer kalmadı. Eğer iki kişiyseniz yarım porsiyon söyleyin mezeleri çünkü tam porsiyon çok fazla gelecektir.
Şehrin en güzel restoranlarından. Bizim de akşam yemeği için tercihimizdi. Burada sıcaklara girmedik çünkü mezeler öyle bol ve lezzetliydi ki yer kalmadı. Eğer iki kişiyseniz yarım porsiyon söyleyin mezeleri çünkü tam porsiyon çok fazla gelecektir.
Humus, tabuleh, mutabbel, oruk, çiğ köfte, güveçte peynir, Antakya sarma içi (kısır) ve Ali Nazik denediğimiz mezelerdendi. Benim favorim Ali Nazik, güveçte peynir ve oruk oldu. Çiğ köfte bildiklerimizden daha farklıydı. Üzerine kavrulmuş kıyma eklenerek yeniyor. Marula sarılmıyor. O konuda tercihim klasik çiğ köfte…
Nedim Usta
Bir başka başarılı humus ustası Nedim Usta… Humusun dışında zengin bir meze menüsü de var. Antakya ekşileme, bakla, mutabbel, tuzlu yoğurt ve dahası. İsterseniz paket de yaptırabiliyorsunuz.
Bir başka başarılı humus ustası Nedim Usta… Humusun dışında zengin bir meze menüsü de var. Antakya ekşileme, bakla, mutabbel, tuzlu yoğurt ve dahası. İsterseniz paket de yaptırabiliyorsunuz.