2022’de Nobel Ödülü’nü alan, cesur ve sarsıcı dili, feminist ve politik duruşuyla apayrı bir yere sahip olan Annie Ernaux, İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, oğlu David-Ernaux-Briot’yla gerçekleştirdiği belgesel filmi ‘Les années Super 8’in gösterimi için İstanbul’daydı. Ernaux ile kadın ve yazar kimliğini anlamak için olsa olsa giriş niteliğinde bir söyleşi yaptık... ‘Bir Kadın’ ve ‘Olay’ adlı iki kitabı Can Yayınları tarafından eşzamanlı yayımlanan Annie Ernaux, "Utancı yenmenin yegâne yolu benim için yazı" diyor.
#Annie Ernauxİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvKitaplar bu dünya da insanların gelişimi destekleyen en önemli nesnelerdir. Özellikle bu dönemde kitaplar artık her çeşitte, her alanda bilgi veren kaynaklardır. Kitap okumak insanların hayatlarının her alanında olması gereken bir eylemdir. Dünya'da en çok okunan kitaplar hangileri? En çok satan ve okunan kitapların isimleri nelerdir Bu soruların cevaplarını ve bu alan ile ilgili ek bilgileri ayrıntıları ile derledik.
Rus yazar Vladimir Korolenko’nun 1886 yılında yayımladığı başyapıtı ‘Kör Müzisyen’ ilk kez Türkçede. Çıktığı dönem bir ‘Rus klasik’i olmayı başaran eserde Korolenko, kahramanı Pyotr’un karanlığı ve renkleri yorumlamak için müziği, aşkı ve eğitimi nasıl kullandığını gösteriyor.
#Vladimir KorolenkoKayısı rengi güneş ışığı, rengârenk kıyafetler, havada süzülen su baloncuklarıyla İstiklal Caddesi cıvıl cıvıl. Ekvadorlu müzisyenler, aşk tazeleyen İspanyol-Rus çift, İranlı, Arap, Türk, neşeyle gülümseyen insanlar... Beyoğlu’nu en son ne zaman böyle gördüğümü hatırlamıyorum. Belki 10 yıl olmuştur. Ahmet Ümit son kitabında şehrin yeni yüzüne bakmış, buradan üç hikâye anlatmış. Yazarla ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ çıkmadan hemen önce buluştuk. Değişen İstanbul’u ve gelecek umutlarını konuştuk.
#SuriyelilerUçak krizinden beri ara verilen Türk-Rus Forumu, St. Petersburg’da tekrar toplandı. 2 günlük toplantının ilişkilerde hiç beklenmedik sonuçlar getirmesi mümkün. Rusya ile Türkiye’nin sanayi, ticaret ve kültürel hayatta ilişkilerinin vazgeçilmez olduğu açıktır. Dünya ne 1711 Prut Cengi’nin ne de 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması’nın dünyasıdır. İlişkiler ve kuvvet dengeleri çok başka yerlere kayıyor.
#YazarYaklaşan Sevgililer Günü vesilesiyle, bu hafta aşkı en iyi anlatan romanları seçtik. Ancak bir sınırlama yaptık ve jürimize 21. yüzyılın en iyilerini sorduk. Ortaya çıkan listeye bakınca, henüz 17 yılı geride bırakmasına rağmen bu yüzyılda pek çok başyapıtın kaleme alındığını gördük. Listedeki romanların yarısı, çoktan sinemaya uyarlanmış bile.
#Aşk RomanlarıEvler, sadece duvarlardan oluşan yapılar değil; kişiliğimizi yansıtan ve hayata kapılarını kapattığımız kişisel sığınaklardır. İnsanın yaşadığı ev, mutlaka onun kişiliğinden ve ruhundan izler taşır. Peki yazdıklarıyla yolumuza ışık tutan ve cümleleriyle bizi derinlemesine etkileyen yazarların evlerini hiç merak ettiniz mi? Çünkü o eserleri yazarken ilham aldıkları yerler de, muhakkak onların ruhlarından izler taşıyor. Hatta çoğu zaman yaşadıkları yerler, onların eserlerine ilham kaynağı olabiliyor... İşte ölmeden önce mutlaka ziyaret etmeniz gereken ve ünlü yazarları daha iyi anlamanıza neden olacak evleri...
#KeyifTarihi âna bir gün kaldı: Şehir Tiyatroları’nın 100. yılı yarın Cemal Reşit Rey’de görkemli bir törenle kutlanacak. Öncesinde adresi gizli tutulan 100 yıllık malzemelerinin deposuna girdik. Cahide Sonku’nun elbiselerinden Lüküs Hayat’ın ilk dekorlarına burada bir asırlık hazine yatıyor...
Rus yazar Lev Tolstoy bugün Google’ın doodle’ın da yer aldı. Tolstoy’un doodle olmasının nedeni ise ünlü Rus yazarın bugün doğum yıl dönümü olması. Ünlü Rus yazar hangi romanlarıyla ve öyküleriyle ünlüdür? Lev Tolstoy’un hayatı ve yaşamı nasıldı?
#Lev TolstoyMekânın psikoloji üzerinde etkili olduğu söylenir. Peki, dünya edebiyatına damgasını vurmuş kalemlerin nerede yaşadığını, pencereden bakıp ne gördüğünü, nereden ilham aldığını hiç merak ettiniz mi? Keyifle okuduğunuz yazarların hayatının peşine düşmek ve eserlerini kaleme aldığı mekânları görmek ilgi çekici olabilir.
#Yazarların Evleri