Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, sanata yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Alman ressam, heykeltıraş ve baskı sanatçısı Georg Baselitz’in eserlerine ev sahipliği yaptığı “Georg Baselitz: Son 10 Yıl Sergisi”ni Sakıp Sabancı Müzesi’nde Türk sanatseverlerle buluşturan Sabancı ile sanat sevgisi ve çalışmaları üzerine konuştuk.
#Suzan SabancıSon dönemde sergilere ve fuarlara ilgi büyük. Instagram ve TikTok hesaplarında bol bol sanat eserleri paylaşılıyor. Bu ilgiyi olumlu bulanlar “Sergilerle ilgili heyecan yaratmak sosyal medya sayesinde kolaylaştı” diyor. Ama herkes aynı görüşte değil: “Hızlı görme, hızlı tüketme, hızlıca ‘beğeni alma’ baskısı hem sanatçıların üretim süreçlerini hem de sanat kurumlarının kimliğini değiştirmeye uğraşıyor.”
#Sergiİtalya'nın çevresel, demografik ve turistik nedenlerle yok olma tehlikesi altındaki Venedik kentini "kurtarmak" için dünya yıldızları bir kampanyaya imza attı. Aralarında Mick Jagger, Tilda Swinton, Francis Ford Coppola, Wes Anderson ve Anish Kapoor'un da bulunduğu kültür-sanat dünyasının tanınmış isimleri Venedik'e özel bir statü verilmesini talep etti.
#İtalyaLondra’da büyük farklılıklar yaratan kişilerin yer aldığı bu yılki ‘Progress 1000’ listesi, belkide etnik köken açısından bugüne kadar sergilenenin en renklisi oldu. Listede, futbolcu Mesut Özil, Türk aşçı Selin Kiazım, modacı Lev Tanju, Erdem Moralıoğlu ve müze yöneticisi Fatoş Üztek de var.
#Avrupadan HaberlerŞehrin en heyecan verici etkinliklerinden biri olan Contemporary İstanbul başladı. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen çağdaş sanat fuarımıza, 54’ü yabancı 83 galeri katılıyor. Dünyanın dört bir yanından, yaklaşık 2 bin çok çarpıcı yapıt bugün ve yarın İstanbul’da olacak. İçlerinde Picasso’lar, Dali’ler, Miro’lar da var, çok genç sanatçıların dijitalle buluşan eserleri de... Fuarı, yöneticilerinden Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’la dolaştık.
#Contemporary İstanbul İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Bülent KahramanÇinli sanatçı Ai Weiwei’nin Türkiye’deki ilk sergisi SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’ne Akbank sponsorluğunda 12 Eylül’de açılıyor. Sergide, sanatçının 1976-1977’de ürettiği ilk porselen işi ‘Kuş Motifli Tabak’tan, İstanbul için yeni ürettiği ve ilk kez sergilenecek ‘Mavi-Beyaz Porselen Tabak’ serisi ve ‘Sütun Gibi Üst Üste İstiflenmiş Porselen Vazolar’ gibi 100’ü aşkın işi bulunuyor. Sanat eleştirmeni, Sanatatak kurucusu Ayşegül Sönmez’in hazırladığı mini sözlük hem Weiwei’nin Türkiye’deki ilk solosuna hem de sanatçının kişisel ve toplumsal dünyasına rehber niteliğinde.
#Kitap SanatBilbao, İspanya’nın kuzeyindeki Bask Bölgesi’nin en gelişmiş endüstri kenti. Eskiden sanayi ve madenciliğin merkeziymiş. Guggenheim Müzesi inşa edildikten sonra milyonlarca turistin geldiği, ülkenin en gözde turizm merkezlerinden biri olmuş. Çarpıcı hikâyesi aşağıdaki satırlarda…
#BilbaoSABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, 15’inci yılını ziyaretçileri ile birlikte kutladı. 2002 yılından bu yana Picasso, Rodin, Dali, Rembrandt, Monet, Anish Kapoor, Joan Miró gibi dünyaca ünlü birçok sanatçının sergisine ev sahipliği yapan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 15’inci yılı için baharı bir güne sığdırdı.
#SABANCI ÜniversitesiHafta başında geleceğin trendlerinin belirlendiği çağdaş sanat fuarı Art Basel’deydim. Dünyanın dört bir yanından sanat yatırımcılarının, aracıların, koleksiyonerlerin ve sanatçıların bir araya geldiği fuar çok kalabalıktı. Ama geçmiş yıllara oranla Türkiye’den katılım azdı.
#Müge AkgünDaha önce Dali, Rodin, Miro, Monet gibi dünyca ünlü sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan Sakıp Sabancı Müzesi bu kez İkinci Dünya Savaşı sonrası umutsuzluğa başkaldıran ‘Zero’ akımının sanatçılarını ağırlamaya hazırlanıyor. Akbank Sanat’ın katkısıyla 2 Eylül’de açılacak sergi ‘Zero’ akımının kurucuları Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker ile akıma dahil olmuş sanatçıların 100’ün üzerinde eserini bir araya getirecek.
#Sakıp Sabancı Müzesi