Anemi haberleri sayfasında Anemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1362 Anemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Doktorlar sürekli huysuzlanan ve yorgun görünen 2 yaşındaki Johnny'nin kanser olduğundan şüphelense de küçük çocuğun hayatını kabusa çeviren suçlunun 'lösemi' değil 'inek sütü' olduğu ortaya çıktı. Anne Laura, yaşadıkları süreci anlattı ve aileleri söz konusu belirtiler konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
#İnek SütüDemir eksikliği, vücutta yeteri kadar demir minerali olmadığı zaman ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvar sayısının azalmasına neden olur ve “kansızlık” ya da “anemi” adı verilen bir duruma yol açar. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukKobalamin adıyla da bilinen B vitamini, günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok gıdanın içinde bulunur. B vitamini bakımından zengin olan sebzelerin başında ıspanak, börülce, taze fasulye ve bezelye geliyor. Fındık, badem ve Şam fıstığı gibi kuru yemişler de yüksek oranda kobalamin içerir. Bu vitaminin eksikliği sinir ve sindirim sisteminde birçok sağlık sorununa yol açabilir. B vitamini eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkAnemi kelimesi, tıp dilinde yer alan bir kelimedir. Tıbbi bir kelime olmasına karşın günümüzde sıklıkla bilinmekte ve kullanılmaktadır. Anemi kelimesinin ne demek olduğunu, bu kelimesinin Türk Dil Kurumu içindeki anlamının ne demek olduğunu sizin için derledik.
#Ne DemekKansızlık, vücudunuzun dokularına yeterli oksijeni taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrenizin bulunmadığı bir durumdur. Düşük hemoglobin olarak da adlandırılan kansızlık sorunu, kendinizi yorgun ve zayıf hissetmenize neden olabilir. Peki kansızlık neden olur, belirtileri nelerdir? İşte, kansızlığa iyi gelen besinler…
#KansızlıkAnemi halk dilinde bilinen adıyla kansızlık pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Kansızlık, vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni taşıyan kırmızı kan hücre yoğunluğunun azalmasıdır. Bu sorun kan eksikliğine, hatta aşı kansızlığa neden olurken ten rengini de etkilediği görülmektedir. Kansızlık sorununu yaşayan kişilerin, tedavisi için mutlaka aşağıda belirteceğimiz belirtileri göz önünde bulundurarak bir uzmana danışması gerekir. Bunun yanında evde doğal ve bitkisel yiyeceklerle de kan eksikliği sorununa doktor kontrolü eşliğinde takviye yapılması mümkündür. Peki, kansızlık (anemi) neden olur, nasıl giderilir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte, aşırı kansızlık belirtileri ve birebir iyi gelen yiyecekler
#KansızlıkAnemi, diğer adıyla kansızlık çeşitli ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiren bir rahatsızlık. Özellikle düzensiz beslenme alışkanlığı olan kişilerde sık karşılaşılıyor. Peki anemi (kansızlık) nedir, neden olur? İşte anemi belirtileri ve tedavisi...
#AnemiDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Peki demir eksikliğinin sebepleri ve belirtileri nelerdir? Tüm detaylarıyla İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş açıkladı.
#Demir EksikliğiKan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler olarak üçe ayrılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Peki kansızlık neden olur ve tedavisi nasıldır? İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş kansızlık ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#KansızlıkKan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri) ,akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) ve trombositler (pıhtılaşma ile ilgili hücreler) olarak üçe ayırmaktayız. Alyuvarların içerisinde hemoglobin denilen protein ile dokularımızın ihtiyacı olan oksijen akciğerden hücrelerimize taşınırken dokulardan biriken karbondioksit ise hücrelerden akciğere taşınarak vücuttan atılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Kansızlık toplumda sıklıkla görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir sağlık sorunudur.
#KansızlıkKansızlığı önlemek için doğru beslenmek önem taşıyor. Peki, demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığa karşı hangi besinler tüketilmeli? Demir eksikliği olanlar nasıl beslenmeli? Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#Demir EksikliğiDemir eksikliği anemisinin demir depolarının azalması sonucu gelişen kansızlık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Öksüz, "Hızlı kan kaybı ile akut olabileceği gibi, yavaş kan kaybı veya demirden fakir diyet ile kronik olabilir. Genetik bir hastalık değildir, yetişkinlerin yüzde 10-30'unu etkilemektedir. Tüm yaş gruplarında rastlanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin gelişiminde başlıca üç neden sayılabilir. Normal şartlarda artan demir ihtiyacı, kanamalara bağlı kan kaybı ve yetersiz demir alınımıdır" dedi.
#KansızlıkTüm dünyada yaşam tarzlarını ve öncelikleri değiştiren, süreç uzadıkça ne zaman son bulacağı merak konusu olan COVID-19 salgını hepimizin hayatını etkiliyor. İleri yaş ve kronik hastalığı olanların önlemlere çok daha dikkat etmesi her alanda sıkça tekrarlanıyor. Özelikle kadınların yaşamlarında bir dönem ilaç veya destek alması gerektiği anemi yani kansızlığın bu salgın sürecinde göz ardı edilebildiğine dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Hilmi Doğu anemiye neden olabilecek durumları ve tedavisi anlattı.
#AnemiÜlkemizde yaklaşık her 10 çocuktan 4’ünde görülen demir eksikliği anemisi gittikçe yaygınlaşan önemli bir sorun. Vücutta oksijenin taşınmasından büyümeye yardımcı olmasına ve hastalıklardan korunmaya dek vazgeçilmez bir rolü olan demir besinlerle yeterince alınmadığında ve vücutta yetersiz kaldığında demir eksikliği anemisi gelişiyor.
#ÇOCUKÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Hüseyin Sevim “Çocuklarda ileri seviyedeki demir eksikliğinde kalp yetmezliği meydana gelebilir. Bu çocukların düzenli ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Çocuklarımız için en tehlikeli durum demirden fakir karbonhidrattan zengin aperatif ve fast food tarzı beslenme ve 2 yaş altında yoğun inek sütü verilmesidir” dedi.
#ÇOCUKKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek vitamin gıda takviyesi alıyor ancak büyük bir çoğunluğu bilinçsizce kullanıyor. Konunun uzmanları bazı takviyelerin asla birlikte kullanılmaması gerektiği, yanlış kullanımlarda organ hasarına bile neden olabileceği konusunda uyarıyor.
#VitaminVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her üç kişiden birinde demir eksikliği bulunuyor. Pek çok uzman, Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden bu kadar arttı? Hangi belirtiler demir eksiğine işaret ediyor? İşte detaylar…
#SağlıkKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneVücudumuzdaki değişiklikleri ilk görüşte anlamak kolay olmasa da, hastalıklar genellikle bazı işaretler ile kendilerini belli ederler. Bağımsız eczaneler zinciri "The Independent Pharmacy doktoru Donald Grant, ellerinizin sağlığınıza dair önemli bilgiler sunabilecek beş özelliğini sıraladı.
#SağlıkYapılan son bir araştırma kolon (kalın bağırsak) kanseri vakaları sayısında büyük artış görüldüğünü gözler önüne serdi. Ancak genellikle 50 yaş üzeri kişilerde obeziteye bağlı olarak görülen hastalık, 20 yaşında spor yapan gençlerde bile sıkça görülmeye başladı.
#Kolon KanseriEski eşi Kanye West ile iki kız ve iki erkek çocuğu olan Kim Kardashian, oğullarından birinin vitiligo rahatsızlığına sahip olduğunu açıkladı. Vitiligo, pigment kaybına yol açarak beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir hastalık. Son dönemde ise vitiligo vakalarının arttığı gözlemleniyor. Peki vitiligo neden oluşuyor? Ülkemizde görülme sıklığı nedir? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirKan testleri sağlığınızın durumu hakkında çok şeyi ortaya çıkarabilir. Ancak belirli bir testi yaptırıp yaptırmamanız ve ne sıklıkta yaptırmanız gerektiği sağlığınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Daha fazla test yaptırmak her zaman daha iyi değildir. Peki hangi testleri kimler ne sıklıkta yaptırmalı? İşte sağlığınız için önemli altı kan testi hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler…
#Kan TestiSümmani Karakuş, kemik iliğinin yeterli kan üretememesinden dolayı yaklaşık 2 yıllık süreçte verilen 120 ünite kanla ayakta kaldı. Ancak aldığı yoğun miktardaki kan başka sağlık sorunlarına yol açtı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına kök hücre nakli yapabilmek için başvurduklarını belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, “MDS’in bu tipi, kök hücre nakli yapılan hastalıklar arasında değil. Hastamız sürekli kan alarak yaşayamayacağı ve verilen kanlar organlarda demir birikimine (hemosiderozise) yol açacağı için Sağlık Bakanlığına yaptığımız endikasyon dışı kök hücre nakli onaylandı. Donörü olmayan hastamıza kök hücre de Almanya’dan bulundu ve nakil gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
#SağlıkSon zamanlarda mutfaklarda özel bir ilgi alanı olan ördek etinin yenip yenmeyeceği de bir o kadar merak konusu. Damak zevkine göre çeşitli pişirme yöntemleri olan ördek eti, ağzının tadını bilen yemek severlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sizin için ördek etinin özellikleri, pişirmenin püf noktaları ve besin değerinin de olduğu bir haber hazırladık. İşte ördek etiyle ilgili merak edilenler…
#Ördek EtiABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon KanseriBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda Takviyesi