Uzmanlar uyardı: Kadınlarda alzaymır riski, meme kanserinden 2 kat fazla. Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Kulaksızoğlu: "Elde edilen yeni verilere göre 65 yaşından sonra her 6 kadından 1'i alzaymır hastası olurken, erkeklerde bu oran 11'de 1 olarak gözlenmekte. 60 yaşından sonra bir kadının alzaymır olma riski, kadınlarda çok korkulan meme kanseri olma riskinden 2 kat daha fazla"
#AlzheimerAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiBugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü. Şu anda tüm dünyada 57 milyon, Türkiye’de ise 700 bin kişi bu hastalığın etkisi altında. Uzmanlar, “Sadece Akdeniz tipi beslenmek değil Akdenizliler gibi keyifli, kalabalık sofralarda beslenmek de önemli. Sosyalleşmeden diyet, Alzheimer riskini daha az düşürüyor” diyor.
#AlzheimerLösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) Ankara LÖSANTE Hastanesi’nde ‘Uluslararası Kanser ve Hayat Sempozyumu’nun ikincisini düzenledi. Sempozyumda konuşan LÖSEV Başkanı Dr. Üstün Ezer kanserojen ürünlerden alınan KDV’lerin kanser araştırma ve çalışmalarına aktarılması çağrısında bulundu.
#LÖSEVİnsan vücudunda hem cinsiyete göre hem de yaşa bağlı olarak farklı pek hormon bulunmaktadır. Bu hormonların her biri için kişilere uygun testler yapılarak hormon değerleri ölçülmektedir. Bu hormon değerlerindeki yükseklik veya düşüklük hastalığın teşhisi açısından da önemlidir. DHEA So4 testi de kişilerde hormon seviyelerinin ölçülmesi için yapılan bir testtir. Bu yazımızda DHEA So4 testinin yükseklik ve düşüklük nedenleri ve değer aralıkları sizler için derledik.
#DHEA So4 NedirAlzheimer, MS, Parkinson gibi genellikle yaşlılarda görülen beyin hastalıkları artık genç nüfusu da tehdit ediyor. “Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer. Bu rakam 2050’ye kadar üç katına çıkacak” diyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, Hürriyet’e çarpıcı bilgiler verdi...
#Alzheimer HastalığıGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkBir tür dil ve anlatım bozukluğu olan afazi hastalığı semptomları ve nedenleri ile araştırılıyor. Kişinin bir travma veya nörolojik bir rahatsızlık geçirmesi sonucu ortaya çıkan afazi, günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyor. Peki, afazi nedir, neden olur? İşte afazi semptomları ve belirtileri...
#AfaziBeyin küçülmesi, Serebral Atrofi olarak adlandırılmaktadır. İnsan yaşlanmaya başladığında kendini gösterir. Ancak öncesinde de bazı nedenlerden dolayı görülmektedir. Peki, beyin küçülmesi neden olur, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkKobalamin adıyla da bilinen B vitamini, günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok gıdanın içinde bulunur. B vitamini bakımından zengin olan sebzelerin başında ıspanak, börülce, taze fasulye ve bezelye geliyor. Fındık, badem ve Şam fıstığı gibi kuru yemişler de yüksek oranda kobalamin içerir. Bu vitaminin eksikliği sinir ve sindirim sisteminde birçok sağlık sorununa yol açabilir. B vitamini eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, hidrosefali belirtilerinin, alzheimer belirtileriyle hemen hemen aynı olduğunu belirterek, “İlerleyen yaş, unutkanlık, yürümede bozukluk ve idrar kaçırma sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu belirtiler çoğu zaman alzheimer hastalığına işaret ediyor. Fakat yine bu belirtiler, kafa içinde su toplanması olarak adlandırılan normal basınçlı hidrosefaliye de işaret ediyor olabilir” dedi.
#1Meyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitApati yani ilgisizlik, günlük aktivitelerde ilgi, motivasyon veya zevk kaybı ile karakterize kayıtsız ruh hali durumudur. Kronik anlamda ilgisizlik yaşlanmanın veya yaşamın sağlıklı bir parçası değildir ve Alzheimer, Parkinson ve şizofreni gibi birçok nörolojik ve psikiyatrik duruma atfedilebilir. Peki, Apati tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Apati Nedir?Hepimiz olabilecek en iyi hayatı yaşamak isteriz ve bu bizim en doğal haklarımızdan biridir. Hayatımızı istediğimiz gibi yaşamak, canlı, formda, fit ve enerjik, keyifli ve mutlu biri olarak sürdürmek, olağan sona “AKIL SAĞLIĞI” ile ulaşmak her insanın değişmez arzusudur. İstisnasız herkes “mükemmel bir sağlık” peşinde koşar ve “üstün bir sağlık hali”ni hedefler, hak eder.
#YazarMalnütrisyon; insan vücudunun gereksinim duyduğu gıda çeşitliliğini sağlayamama neticesinde meydana gelen bir vaziyettir. Malnütrisyon; beslenme bozukluğu olarak da tanımlanabilir. Peki malnütrisyon nedir? Malnütrisyon nedenleri ve çeşitleri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Malnütrisyon Nedir?Bazı hastalıkların varlığı yaşamı olumsuz etkilemektedir. Özellikle de kas ve organlardan kaynaklanan bu hastalıklar doğru şekilde tedavi edildiği takdirde hastalıklar da önlenebilir. Çeşitli kas rahatsızlıkları da hayatı olumsuz etkiler. Özellikle atrofi en çok görülen rahatsızlıklardan birisidir. Atrofi nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Atrofi Nedir?İnsanları etkileyen çok sayıda hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklardan bazıları kişinin tüm yapısını bozmakla birlikte davranış bozukluklarına yol açmaktadır. Sizler için psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz çeşitleri ve nedenleri nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Psikoz Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?