Lezzet hikayelerini sever misiniz ? Eminim bir çoğumuz sevdiği bir lezzeti tadarken bunun ilk olarak nasıl ortaya çıktığını merak ediyordur. Ben de meraklı bir pastacı olarak bir reçeteyi uygulamadan önce mutlaka tarihini araştırırım. O lezzetin nasıl ortaya çıktığı, ilk kim tarafından yapıldığı, hakkındaki uzuuun uzun rivayetler çok hoşuma gider. Verdiğim eğitimlerde sıklıkla bu hikayeleri anlatarak başlarım eğitime. Tarte Tatin ‘in hikayesi ise en sevdiklerim arasında yerini alır. Hikayemizde hem bir dalgınlık sonucu ortaya çıkan bir lezzet hem de bir casusluk söz konusu..
#Tarte TatinFransız restoran listeleme sistemi olan La Liste’te pastacılık dalında yılın inovatif şef ödülünün sahibi olan Antonio Bachour, Espressolab’e ikinci kez danışmanlık vermek üzere İstanbul’daydı. Bachour’un marka için yarattığı bu yılki göz alıcı lezzetler arasında Antep fıstıklı bir tatlı da var.
#Antonio BachourBaşlıkta lezzetçik dedim ama aslında o gerçek bir süper güç... Yüzyıllardır mutfaklarda tatlıya, tuzluya, etliye, sütlüye ferahlık ve nefasetiyle birlikte mis kokusunu veriyor. Tavuktan sorbeye, limonlu öyle çok tarif var ki üzerine kitap rahatlıkla yazılır.
#Limon“Çocuklarımız paketli gıda yemesin” diyorsanız, benzerlerini evde hazırlamayı siz de deneyin. Paketlisinden daha lezzetli ve malzemesinden emin olduğunuz marshmallow veya kaymaklı süt dilimi yapmak hiç de zahmetli değil; bir kez tadınca sadece çocuğunuza değil, misafirlere de ikram etmek isteyeceksiniz.
#Süt DilimiHER hafta kimi zaman soft, kimi zaman da eleştirisi bol yazılar yazıyorum. Eleştirirken de kişi ve kurumların yanlışlarını belgeleriyle sizlere aktarıyorum. Bir kesime sevimli, diğerine sevimsiz görünecek bir yol haritası çizerken de asla toplumsal değerleri gözardı etmiyorum.
“Şöyle bulaşık makinesinin minyatürü gibi bir sebze-meyve yıkama makinesi yapılsın. Yıkaması zor ne kadar şey varsa hepsinin hakkından geleyim” ya da “Üff, yine tenceredeki çorba taştı, şu tencerelerin kenarına takacağım bir portatif mazgal yapsalar, çorba taşınca oraya aksın ocağı da kirletmesin, ateş de sönmesin” gibi Zihni Sinir projeleriniz varsa, işte bunları endüstriyel tasarımcılar gerçekleştiriyor.
Yönetmenin adı Mahmut Fazıl Coşkun (36). Filmin adı Uzak İhtimal. Gerçekten de çok uzak bir ihtimali, Galata’da yaşayan bir müezzinle bir rahibe adayının platonik aşkını anlatıyor. Film daha Türkiye’de vizyona girmeden, 38. Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde yarışmaya hak kazanan ilk Türk filmi oldu. Uzak İhtimal, Mahmut Fazıl Coşkun’un ilk filmi. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan Coşkun’un kardeşi olan yönetmen, bize hem kendisini hem filmini anlattı.