Dayanıklı mı? O zaman değerlidir

En çok hangi peyniri seversiniz? Benim vazgeçilmezim olan beyaz peyniri mi, özel ve keskin aromasıyla pek çok kişinin favorisi eski kaşarı mı, yumuşacık kıvamı ve süt gibi tadıyla dil peynirini mi?

Yoksa sizin damağınız çoktan "ecnebi" peynirlerine alıştı da mozarelladan ya da rokfordan vazgeçemez hale mi geldiniz?

Hepimizin peynir seçimi kendimize göre... Hepimiz başka nedenlerden ötürü seviyoruz başka başka peynirleri. Peki bundan üç ya da dört yüz yıl önce, yani 16 ve 17. yüzyıllarda peyniri değerli kılan şey neymiş, biliyor musuz? Elbette ki o zamanlar da lezzet önemliymiş bir peyniri kıymetli kılmak için, ama bir peynirin çok beğenilmesi için geçerli olan kıstaslardan biri de bahsedilen peynirin kolayca korunabiliyor ve taşınabiliyor olmasıymış. Yani, o dönemin en havalı peynirleri, hemen kurumayan, tadı ve kokusu hemen değişmeyen dayanıklı peynirlermiş.

Örneğin, keçi peynirinin kokusu ve rengi çabucak değişiyormuş ve uzaklara çok zor taşınabiliyormuş. Bu yüzden de pek popüler olamamış o dönem keçi peyniri. Bu lezzetli peynir Paris aristokrasisi tarafından pek benimsenmemiş ve peyniri, köylüler dışında pek tanıyan da olmamış. Buna karşılık, anavatanı Sicilya olan ve daha kolay korunabilip daha rahat seyahat edebilen Lanestrato (sepet peyniri) ve biberli peynir pek bir sükse yapmış.

Patlıcanlı saksı kebabı

Malzeme listesi

á 500 gr. kuzu kuşbaşı et

á 10-12 adet topak (şişman) patlıcan

á 6 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 3 adet orta boy domates

á 3 adet yeşil biber

á 50 gr. bitkisel margarin

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 2 su bardağı sıcak su

á 1 adet kesmeşeker

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Patlıcanları çizgili, yani alacalı olacak şekilde soyun. Çay kaşığı ya da oyacak yardımıyla oyup bol tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Sudan çıkardığınız patlıcanları kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp patlıcanları kızgın yağda hafifçe kızarttıktan sonra tavadan alın. İçini hazırlamak için; margarini bir tencerede eritin. Kuşbaşı eti tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 8-10 dakika kavurun. Üzerine incecik yemeklik doğradığınız soğanları, tuz ve karabiberi ilave edip kavurmaya devam edin. Tavla zarı formunda doğradığınız sivri biber ve domatesi de katıp kavurmaya devam edin. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu aktarıp et iyice yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Oyuk haldeki patlıcanların içine, hazırladığınız iç harcından doldurup dik olarak tepsiye yerleştirin. 2 su bardağı suya salça, şeker ve tuz ilave edip karıştırın. Hazırladığınız bu sosu patlıcanların üzerine gezdirin. Kebabı 175 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırında 30 dakika pişirip çıkarın. Maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

Fındıklı

tiramisu


8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket kakaolu hazır kek (2 katlı pastaban kek)

Islatmak için;

á 1 yemek kaşığı Nescafe

á 1,5 su bardağı soğuk su

á 2 yemek kaşığı tozşeker

Kreması için;

á 1 yemek kaşığı un

á 1 su bardağı süt

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á 1 paket vanilya

á 1 paket labne peynir

á 1 su bardağı hazır süt kreması

á 1 su bardağı ince çekilmiş fındık içi

Soğuk su, tozşeker ve Nescafe’yi bir kasede malzemeler iyice eriyinceye kadar karıştırıp kekin iki parçasını da bu karışımla ıslatın. Un, süt, tozşeker ve vanilyayı küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirip kaynadıktan sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine labne peynirini ve hazır süt kremasını ekleyerek mikser yardımıyla 3-4 dakika kadar çırpın. Kekin bir parçasına bu kremalı karışımdan sürüp üzerine çekilmiş fındık serpiştirdikten sonra kekin diğer parçasını da üzerine kapatın. Kalan kremayı da kekin üzerine, her tarafını kapatacak şekilde sürüp buzdolabında en az 4-5 saat ya da bir gece bekletin. Servise sunmadan önce üzerine kakao tozu serpiştirip damla çikolatayla süsleyin ve dilimleyerek servise sunun. Arzu ederseniz, keki ıslatmak için 1 yemek kaşığı kahve likörü de kullanabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları