Endüstri tasarımının Zihni Sinir projeleri

Güncelleme Tarihi:

Endüstri tasarımının Zihni Sinir projeleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 00:00

“Şöyle bulaşık makinesinin minyatürü gibi bir sebze-meyve yıkama makinesi yapılsın. Yıkaması zor ne kadar şey varsa hepsinin hakkından geleyim” ya da “Üff, yine tenceredeki çorba taştı, şu tencerelerin kenarına takacağım bir portatif mazgal yapsalar, çorba taşınca oraya aksın ocağı da kirletmesin, ateş de sönmesin” gibi Zihni Sinir projeleriniz varsa, işte bunları endüstriyel tasarımcılar gerçekleştiriyor.

İstanbul Maden ve Metal İhracatçıları Birlikleri (İMMİB), özellikle genç tasarımcıları hayatımızı kolaylaştıracak tasarımlar yapmaya teşvik etmek için, 5 yıldır tasarım yarışması düzenliyor. Yarışmada ödül alanlar para ödülünün yanı sıra, tasarladıkları ürünlerin yurtdışındaki fuarlarda sergilenmesi şansını da buluyor. Toplam 108 bin 500 TL para ödülünün verildiği yarışmada, birinci olan 4 tasarımcı yurtdışında kendi belirledikleri bir eğitim kurumunda, tüm masrafları İMMİB tarafından karşılanarak 1 yıl süre ile eğitim hakkı kazandı. Yarışma Metal Mutfak Eşyaları, Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları ile Elektrik-Elektronik Küçük Ev Eşyaları kategorisinde yapıldı. İşte bu tasarımlardan seçtiklerimiz...

Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları Kategorisi

Pastayı dilimlemekle uğraşmayın

Tolga Çağlar, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun. Endüstri tasarımcısı olarak mesleğini sürdürüyor. Tasarladığı kek kalıbıyla, Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları Kategorisi’nin birincisi: “Cake’m çok yönlü bir kek ve pasta hazırlama kabı. -50 derece ile 300 derece arasında rahatlıkla kullanılabilen bu hafif silikon ürün, pişirme, dondurma, defrost işlemlerine rahatlıkla dayanıyor. Dondurucu, fırın, mikrodalga ve bulaşık makinesinde rahatlıkla kullanılabilir.”

Metal Mutfak Eşyaları Kategorisi

Bir bıçak yetmiyorsa
/images/100/0x0/55eac830f018fbb8f8965d69


Serkan Sarıkaya, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu. Bıçak tasarımıyla mansiyon ödülü alan Sarıkaya, tasarımı için şunları söylüyor: “Bir bıçak size yetmiyorsa bu ürün tam size göre. Birçok çeşit bıçağa takılabilen dört bıçaklı aparat ile tek seferde beş dilim keseceksiniz. Herhangi bir bıçağın genişliğine göre ürünümüzü ayarlayıp takacak, sonra da kullanacaksınız. Özellikle sebze ve meyvelerin doğranmasında zaman kazandıran bir ürün.”

Çocuklara yapbozlu çatal kaşık seti

Çocuklar için pek eğlenceli bu tasarımın yaratıcısı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Esin Hasgül. Hasgül bu tasarımıyla Basın Ödülü’nü kazandı: “Jigsaw bir çatal kaşık seti. Çocuklara yeme alışkanlığı kazandırmak ve onlara yemek sırasında oynayacakları bir mutfak gereci sağlamak amacıyla tasarladım. Tasarım için, çocukların çok sevdiği yap-boz oyunundan esinlendim.”

Elektrik-Elektronik Küçük Ev Aletleri Kategorisi
/images/100/0x0/55eac830f018fbb8f8965d6b

Mutfağım çok küçük diyenlere


Semiha Kan, bu kategoride üçüncülük ödülünün sahibi. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun. Küçük mutfaklar için Motion adını verdiği tasarımı oldukça ilginç: “Motion az yer kaplayan, fonksiyonel ve şık bir tasarım. Pişirme yüzeyleri üç farklı boyda. Bu sayede değişik boyutlardaki kaplarda kolayca pişirim yapma imkanı sağlıyor. Bu yüzeyler iç içe girerek kapanma özelliğine sahip olduğu için mutfakta çok az yer kaplar. Bütün gösterge ve düğmeleri dokunmatik. Motion sadece mutfaklarda değil masa, sehpa gibi yakınında elektrik aksamı olan her yerde kullanılabilir.”

Çok işlevli şipşak dürüm

Küçük ev aletleri kategorisinde birinci olan Altüst, boğazına düşkünler ve ağzının tadını bilenler için ideal bir ürün. Tasarımcıları Koray Gelmez, İrem Çelik ve Ahmet Bektaş, ODTÜ Endüstri Tasarımı Bölümü’nden mezun. Tasarımlarını şöyle anlatıyorlar: “Altüst birbirini tamamlayan iki lezzeti aynı anda tek bir üründe yapma şansı veriyor. Kullanıcı üst kısımda yufka pişirirken, alt taraftaki iç haznede istediği iç karışımı hazırlayarak evinde, lezzetli dürümler yapabilir. Tasarımın iki aksesuvarı var. Biri, üst kısımdaki yufkayı çevirmeye yarayan evreş, diğeri alt haznedeki yiyecekleri karıştırmaya yarayan kaşık.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!