Hele alışverişin pusulası giyim kuşamı gösteriyorsa daha da artar aldığımız tat. Hatta bazen yanımızdaki erkek ’yeter’ dediğinde fark ederiz, o ana kadar hiçbir şey almadığımızı. Alışverişe çıkmadan önce ne alacağımızı bilmek ve hatta en çok ihtiyaç duyduğumuz şeyin en üstte yer aldığı bir liste yapmak hem zaman hem de para kaybını önleyecektir. Küçük bir fiyat araştırması yapmak da bizi ’son pişmanlık’lardan koruyacaktır. Çünkü bazen hepimizin yaşadığı bir şeydir aldığımız ürünün aynısını başka birinin daha ucuza aldığını duyup hayıflanmak. Nereden neyi alacağımızı bilmek de sanırım alışverişi kolaylaştıran unsurların başında gelir. Hele hele gıda maddesi alırken çok daha dikkatli olmak ve örneğin son kullanma tarihlerine bakmadan almamak gerekli. Alışveriş deyip geçmeyin, her şeyin bir püf noktası var.
Fındıklı Zigana ekmeği
Toz maya, ılık süt ve tozşekeri yoğurma kabına koyup maya eriyinceye kadar karıştırın. Sıvıyağ, yoğurt ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. Önce kepek ununu ilave edip iyice karıştırın, sonra un ve fındığı ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar, 5-6 dakika yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanması için oda sıcaklığında 40 dakika bekletin. Kelepçeli bir kek kalıbını sıvıyağla yağlayın. Kabarıp mayalanan hamuru tekrar yoğurup kalıba yerleştirin. Kalan sıvıyağ ve yoğurdu küçük bir kapta çırpıp hamurun üzerine sürün. Varsa ay çekirdeklerini serpiştirip 20 dakika daha mayalanmaya bırakın. 10 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırının alt rafında 30 dakika pişirin. Kalıptan çıkarıp dilimleyin ve servise sunun.
Not: Ekmeğin kabuğunun sertleşmemesi için fırının en alt rafına fırına dayanıklı bir kapla sıcak su doldurup koyun. Ekmek yumuşak olacaktır.
10 kişilik
Hazırlama süresi 70 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
Hamur için
á1 yemek kaşığı toz maya
á1 su bardağı ılık su
á1 tatlı kaşığı tozşeker
á1 su bardağı sıvıyağ
á1 çay bardağı yoğurt
á2 su bardağı kepek unu
á3 su bardağı un
á1 su bardağı çekilmiş fındık içi
á1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
áVarsa 2 yemek kaşığı ayıklanmış ay çekirdeği
á2 yemek kaşığı sıvıyağ
á2 yemek kaşığı yoğurt
kşisıksın (Tahinli dipsos)
Nohutların kabuklarını soyup mutfak robotuna aktarın ve püre haline gelinceye kadar çekin. Derin bir kaba aktarıp limon suyu ve kimyonu ekleyin. Karışımı tahine azar azar ve bir taraftan çırparak ilave edin. Ilık su, dövülmüş sarmısak ve zeytinyağını da katıp çatalla çırpmaya devam edin. Sertleşmemesi için tuzu en son ekleyin. Kıymayı derin bir kaba koyun. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı ekleyip iyice yoğurun. Unu geniş bir tabağa serpiştirin. Hazırladığınız kıymalı harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve unlu tabağa koyarak her taraflarını una bulayın. Sıvıyağı geniş bir teflon tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Köfteleri kızgın yağda sallayarak kızartın. Servis tabağına önce tahin sosu, sonra da köfteleri yerleştirdikten sonra servise sunun.
Not: Tahinli dipsos, muhallebi kıvamında olmalı, yani ekmeği daldırıp yenebilecek kıvamı yakalamak lazım. Ayrıca ızgara et yanında da, olağanüstü tamamlayıcı bir sos olarak kullanılır.