Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılPatatesin en lezzetli hallerinden olan, yiyenin bir daha vazgeçemediği patates kızartmasının en güzeli hiç kuşkusuz evde yapılanı. Evde patates kızartan vatandaşların en çok şikayetçi olduğu konusu ise kızarttıkları patateslerin fast food zincirlerinde satılanlar gibi çıtır çıtır olmaması. Peki, patates kızartması nasıl yapılır? Çıtır çıtır patates kızartması nasıl yapılır?
#Patates KızartmasıŞimdilerde herkesin iki adım geriden baktığı kızartmalar ben küçükken soframızın vazgeçilmez bir parçasıydı. Patlıcan ve biber öğle yemeğine yakın kızartılır; üzerine domates, sarımsak, sirke ve şekerli sos dökülerek sıcak sıcak yenirdi. Uzun ince doğradığımız patatesleriyse pişirmeden önce buzlu suda bekletirdik. Patates kroket de bana yazı hatırlatan bir diğer kızartmadır. Bamyadan köfteye, mücverden böreğe ve balık-tavuğa yaz aylarında hangi kızartmayı nasıl yaptığımı anlattım.
#KızartmaAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#PatatesTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiDışı altın sarısı, içi yumuşacık ve süper lezzetli! Et yemeyi sevenlerin bir kez tadınca vazgeçemeyeceği müthiş bir yemek, ‘cotoletta alla Milanese’... Özel günlerde, sevdiklerime yapmaya bayılıyorum, övgüler alınca da çok mutlu oluyorum. Siz de aile yemeklerinizin en konuşulan ismi olmak istiyorsanız bu yemeği mutlaka pişirin.
#Cotoletta Alla MilaneseDenizlerde ve çeşitli tatlı sularda yaşayan pek çok balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden biri de kömür balığıdır. Kömür balığı merak edilen bir türdür. Kömür Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kömür balığı faydaları ve özelliklerini tüm detayları ile derledik.
Bugün sizlere İspanya'da yediğim, evde yapması en kolay ama en lezzetli tariflerden birini paylaşmak istedim. Görüntüde hepimizin sevdiği patatesli yumurtaya benzese de, yumuşacık iç dokusu ve çıtır yüzeyi, içindeki soğanın patates ve yumurtayla muhteşem uyumu sayesinde bildiğimiz omletlerden çok üstte bir lezzet sizleri bekliyor. Şimdiden afiyet olsun!
#İspanyol OmletiHer şey YouTuber Duygu Özaslan’ın mutfağa girip hepi topu sahanda yumurta pişirecekken “Şimdi ‘sunny side up’ yapacağım” demesiyle başladı. Nurgül Yeşilçay, durumla dalga geçen ve binlerce beğeni alan ‘French toast’ videosuyla katıldı tartışmalara. Sosyal medyada ‘TT’ olan ‘yumurta’ya gastronomi yazarımız Vedat Milor da kayıtsız kalmadı ve “Teessüf ederim. Menemen gibi kompleks yumurta yemeklerini tartışa tartışa geldiğimiz ileri noktaları tek kalemde silerek ‘sunny side up’ ile en başa nasıl dönebildiniz?” diye yazdı. Bütün hafta konuşulan yumurtaya biz de İtalyan fritatta’dan patateslisine kadar ünlü şeflerin tarifleriyle dahil olduk. ( Melis YILMAZ)
#YUMURTAPatates kızartması dünyanın her yerinde bulabileceğiniz ve neredeyse tüm kültürlerde aynı şekilde zevkle tüketilen bir atıştırmalık. Günün her öğününde sofralarda yer alabilecek patates kızartmasının makbulü çıtır çıtır olmalı ama patates lezzetini de korumalı. Peki en çıtır ve lezzetli patates kızartması nasıl yapılır? İşte patates kızartmanın püf noktaları…
#PatatesOsmanlı Devlet’indeki “harem” asıl adıyla “Darüs-saade” hala merak konusu olmaya devam ediyor. Haremde yüzlerce birbirinden güzel cariyenin yanında afrodizyak menüleriyle, cinsel uyarıcı macunları ve şerbetleriyle dünyanın en eşsiz Osmanlığı Mutfağı da yer alıyor.
#AfrodizyakBuenos Aires’in her köşesinde tango ile karşılaşırsınız. Melodiler kimi zaman bir kutunun üstüne konan kaset çalardan yayılır, kimi zaman bir kapı aralığından duyulur, kimi zaman bir köşede çalan bandeneondan yükselir. Aşkı, kederi, özlemi ve öfkeyi anlatan bu müziğe ve dansa kendinizi kaptırırsanız Buenos Aires’ten artık vazgeçemezsiniz.