Kömür Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kömür Balığı Faydaları Ve Özellikleri
Denizlerde ve çeşitli tatlı sularda yaşayan pek çok balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden biri de kömür balığıdır. Kömür balığı merak edilen bir türdür. Kömür Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kömür balığı faydaları ve özelliklerini tüm detayları ile derledik.
Her balık türünün kendisine has özellikleri ve pişirilme yöntemlerinin varlığı söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kömür balığını ilk kez olarak pişirecekler için detayları bilgilerin verilmesi son derece büyük bir öneme sahiptir.
Kömür Balığı Nedir?
Kömür balığı; kuzey denizlerinde oldukça yaygın olarak görülen bir balık türüdür. Eti morina balığına göre biraz yumuşak, kuru ve daha koyu renkli bir yapıya sahiptir. Fakat her türlü tüketimde kullanılabilir bir nitelik barındırır. Özellikle de endüstriyel tüketimde dünyada en çok kullanımı söz konusu olan balık türlerinden bir tanesidir. Türkiye'de mezgit fileto olarak satışı yapılmaktadır.
Kömür Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
Kömür balığı bir deniz balığı türüdür. Kömür balığının bilinen 5 farklı ismi bulunmaktadır. Bunlar ise;
- Kömür balığı,
- Pollock,
- Boston mavisi,
- Coley,
- Saithd.
Kömür Balığı Özellikleri Nelerdir?
Her balık türünde olduğu gibi kömür balığının da kendisine has özelliklerinin varlığı söz konusudur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Balığın yüzgeçleri karnı ve sırtından birbirine bağlı bir yapıdadır.
- Alaska kömür balığı olarak bilinir.
- Kavisli kenar çizgileri vardır.
- Ortalama olarak 15 yıl boyunca yaşayabilirler.
- 80cm boya sahiptirler.
- Diplerde yaşayan balık türüdürler.
- Kömür balığı 4 yaşında üreme olgunluğuna ulaşır.
- 15 milyara kadar ulaşabilen bir yumurta miktarına sahiptirler.
- Fosfor açısından son derece zengin balıklar arasındadır.
- Dünya üzerinde en çok avlanan balık türlerinden bir tanesidir.
Kömür Balığının Eti Yenir mi?
Eti ince ve çok lezzetli bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı en fazla tüketilen balık türleri arasında yerini alır. Genellikle balık ve kroket yapılarak dondurulmuş halde tüketim yapılan balık çeşitlerindendir.
Kömür Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Tavada kömür balığı: Fileto şeklindeki kömür balığı önce sarımsaklı limon suyuna sonra da sodaya batırılarak una bulanır ve kızdırılmış yağda kızartılır.
Fırında kömür balığı; İlk olarak kömür balığı durulanır ve silinerek kurulanır. Fırını önceden 180 ºC'ye ısıtılır. Gerekli malzemeler tamamıyla bir araya gelinceye kadar yumuşak bir yağ karışımı elde edilinceye kadar erimiş tereyağı ve limon suyunu küçük bir kapta karıştırılır. Kömür balığı yağ karışımına ve daha sonra un içeren bir tabağa batırılır ve pişirme kabına yerleştirilerek fırına verilir ve pişirilir.
Kömür balığı ızgara yaparken yüksek ısı uygulamak gerekir. Bu şekilde balığın dış yüzeyinde biraz kabuk benzeri bir doku oluşması sağlanır. Böylece balığın yapışmasını önlenebilir. Balık ne kadar ince olursa, uygulanması gereken ısının o kadar yüksek olması gerekir.
Kömür Balığı Tarifleri Nelerdir?
Fırında Kömür Balığı
- 1 kg kömür karkası
- 1 adet kuru soğan
- Biberiye;
- Limon;
- Tuz
Pişirilmesi:
Kömür balığı karkası kesilir ve suyla durulanır. Soğan halkalar biçiminde kesilir ve ince bir tabaka halinde folyo üzerine serilir. Soğan halkalarının üzerine de balık yerleştirilir. Fakat öncesinde enine kesimler yapılması gerekir. Hazırlanan yemeğe limon suyu serpilir ve ardından balık baharatlarla terbiye edilir. Çanak folyo ile kapatılır ve30 dakika fırında pişirilir. Sonrasında tabak çıkarılır ve üzeri açılarak tekrara altın bir kabuk elde etmek için fırına geri verilir.
Kömür Balığı Çorbası:
- 1 adet kömür balığı,
- 2 adet orta boy patates,
- 2 adet küçük boy domates
- 1 orta boy havuç
- 1 adet soğan
- Defne yaprakları,
Pişirmesi:
- Balığın, kafa ve bağırsakların çıkarılarak temizlenir.
- Soğan küçük küçük doğranır.
- Patatesler küçük küpler şeklinde doğranır.
- Havuçlar doğranır.
- Tüm sebzeler kaynar suya atılarak 10 dakika pişirilir.
- Defne yapraklarının yanı sıra tadı için et suyuna biber ve tuz ilave edilir. Sonrasında balık kaynayan suya konur ve yaklaşık 15 dakika pişirilir. Sonrasında içerisinde soyulmuş domatesler ilave edilir. İstenirse çorbaya maydanoz, dereotu yahut kişniş gibi yeşillikler ilave edilebilir.
Kömür Balığı Kılçıklı mıdır?
Kömür balığı bol etli ve az kılçıklı olan bir balık türüdür. Ayrıca eti de oldukça lezzetlidir.
Kömür Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Kömür balığını temizlemek için ilk olarak bir balık temizleme eldiveni giyilmelidir. Böylece kılçık veya bıçak hareketlerinin ellere zarar vermesi önlenebilir.
- Kömür balığının başı önce kuyruğu altta kalacak şekilde kesme tahtasına alınır.
- Balığın karnında bulunan delikten uygun bir balık temizleme bıçağıyla girerek karnı yarılır.
- Sonrasında balığın karın boşluğundaki iç organları dikkatlice boşaltılarak bol suyla yıkanır.
- Balığın karnını boşaltıldıktan sonra ise baş ve işaret parmakları sokularak yüzgeçleri açılır.
- Sonrasında siyah zarlar ve kanı temizlenir.
Kömür Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Kömür balığı genellikle sürütme ağları olarak bilinen trol ve direçler ile avlanır. Kömür balığı sadece Kuzey Pasik denizinde yaşayan bir tür olduğu için yalnızca bu bölgede bulunan devletlerin ticari balıkçıları tarafından avlanabilmektedir. Öne çıkan avlama devletleri arasında ise Japonya, Rusya ve Amerika Birleşik devleri yerini almaktadır. Türkiye denizlerinde bulunmayan bir balık çeşididir.
Kömür Balığının Faydaları Nelerdir?
- Kömür balığında çok miktarda yağ asidinin olması, insan vücudunun çeşitli enflamatuar süreçlerle mücadele etmesi noktasında yardımcı olur.
- Düzenli olarak tüketildiğinde kalp krizi riskini azaltır.
- Kolesterolü düşürür ve kan damarlarının kan pıhtılarından temizlenmesine yardımcı olur.
- Kemikleri güçlendirir.
- Cilde iyi gelir,
- Vücudun dolaşım sistemi güçlenir
Kömür Balığının Zararları Var mıdır?
Kömür balığının etinin pek çok faydasının varlığı söz konusudur. Ancak alerjik bünyeli insanlar için zararlı olabilir. Ayrıca balığın yanlış pişirilmesi durumunda faydası en aza indirilir. Bundan dolayı kömür balığının etinin kızartılması önerilmez.
Kömür Balığı Besin Değerleri
100 gr kömür balığı 135 kcal içermektedir. Kömür balığında 22 g protein ve 5.7 g yağ bulunur ancak hiç karbonhidrat bulunmaz.
100 g kömür balığı, çok miktarda vitamin içerir, yani:
- A vitamini 36 μg;
- E vitaminin 0.2 mg;
- K vitaminin 0,1 μg;
- PP 3 mg.
- B1 vitaminin 0.14 mg;
- B2 vitaminin 0.12 mg;
- B6 vitamini 0.3 mg;
- B9 vitamini 15 mcg;
- B12 vitamini 1 mcg;
- Potasyum 317 mg;
- Kalsiyum 26 mg;
- Çinko 0.99 mg;
- Magnezyum 33 mg;
- Sodyum 51 mg;
- Bakır 72 mcg;
- Fosfor 270 mg;
- Selenyum 12,6 mcg
- Demir 0.37 mg;
- Manganez 0.067 mg;
Kömür Balığının Türleri Var mıdır?
Kömür balığı pollachius cinsindeki bir deniz balığı türüdür. Bu balık türünün farklı türlerinin olup olmadığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.