Geçtiğimiz günlerde gittiğim Doğu Almanya şehri Leipzig'den beklemediğim şekilde çok etkilendim ve neden bu kadar bilinmediğine şaşırdım. Şehir turistik açıdan bir çok şey sunuyor. Kültür, sanat, tarih ve doğa... Leipzig'de yapılabilecek birçok şey var. Kaldığım süre içerisinde farklı yeni lezzet deneme fırsatım oldu. Alman mutfağı pek zengin olmasa da emin olun bu şehirde aç kalmıyorsunuz.
#LeipzigBu hafta gündemden düşmeyen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’nın İstanbul ziyareti iki ülkenin yemek kültürünü birleştiren etkinliklerle de öne çıktı. Cumhurbaşkanına tattırdığı lezzetleri anlatan ziyaretin resmi aşçısı şef Cem Ekşi: “Yaptığımız bir mutfak diplomasisiydi aslında.”
#Frank-Walter SteinmeierEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Dünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaToplam 201 ülkeden 170 bine yakın katılımcının yer aldığı Anuga Gıda ve İçecek Fuarı’nda Pınar, ödüllü lezzetleriyle yer alarak katılımcılardan tam not aldı. Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, “Anuga Fuarı’nda Avrupa’nın dışında Uzak Doğu ülkeleri, Kanada, Makedonya, Bosna ve Afrika kıtasından gelen ziyaretçilerle bir araya gelerek, yeni ticari bağlantılarımızın ilk adımlarını attık” dedi.
#ALMANYAPopüler beach markası Momo’nun kurucusu Burak Beşer’e göre turizm sektörü fiyat eleştirilerini hak etmiyor. Hatta Beşer fiyatların, şu anki rakamların yüzde 50 üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Piyasadaki durgunluğa karşın Momo’da cironun geçen yılın yüzde 267 üzerinde olduğunu söyleyen Beşer, ‘Yoğunluktan mahvolduk’ diyor.
#Burak BeşerKuzey Ren-Vestfalya eyaleti Gladbeck şehrinde iki yılda bir düzenlenen ‘Çeşitlilik Haftası’ etkinliği bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Gladbeck belediyesi tarafından organize edilen ve iki hafta boyunca süren geleneksel ‘Çeşitlilik Haftası’ kapsamındaki festivale; Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Türkiye Camii’nin yanı sıra yerel idareler, anaokulları, spor kulüpleri, sivil toplum kuruluşları ile şehir sakinleri katıldı.
#AVRUPADAN HABER6 yıl kadar önce Mahmutbey’de açılan Seraf üzerine yazdığım ilk yazımda, yemeklerinden dekorasyonuna, servisten sunumuna o kadar etkilenmiştim ki “Mahmutbey’de bir vaha” başlığını kullanmıştım. Seraf bu süre içinde beni ve benim gibi müdavimlerini hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Her geçen yıl kalite-lezzet çıtasını artırdı.
#Müge AkgünÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1Yeni yılda ufkumuzu açacak, bize ilham verecek, seyahatler planlamamıza yardımcı olacak en iyi YouTube seyahat kanallarını jürimize sorduk. Tüm dünyayı gezeninden kendi karavanını yapıp çift olarak yola çıkanına, süpermarketlerdeki ürünleri tanıtanından Everest’te saz çalanına birçok farklı gezginin kanalı sıralamaya girdi. İşte bu yılın en iyi ‘gezgin kanalları’ listesi!
#SeyahatGüney Kore, son yıllarda adını teknoloji alanında gösterdiği gelişmeler, ekonomik açıdan dünya liderleri arasına yerleşmesi gibi haberlerden ziyade ‘Hallyu’ yani ‘Kore Dalgası’ ile ilgili haberlerle duyuruyor. Peki bu dünyayı kasıp kavuran Kore Dalgası nedir? K-pop, K-drama, K-beauty, K-classic gibi ülkenin kültür, sanat ve sosyal hayatına dair ne varsa Kore Dalgası’nın bir unsurunu oluşturuyor. Devletin büyük desteğiyle Kore Dalgası, tüm dünyayı etkisi almış durumda.
#Güney KoreMimari harikası binaları, dünyaca ünlü müzeleri ve şehrin tamamına yayılmış kitapçılarıyla Avrupa’nın en ilgi çekici şehirlerinden biri Münih. Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler nereler, çocuklar en çok hangi müzeleri görmek ister veya yemek için hangi restoranlara gidilmeli? Tatilinizi planlarken önerilerimize göz atarak nokta atışı yapabilirsiniz.
#SeyahatSon yıllarda Almanya gastronomi dünyası Berlin’deki ‘Osman’ın Kızları’nı konuşuyor. İyi iki arkadaş olan Arzu Bulut ve Lale Yanık’ın ‘Türk yemekleri dönerden ibaret değil’ düşüncesiyle kurduğu Osmans Töchter (Osman’ın Kızları) restoranı, Türk yemeklerini yaratıcı dokunuşlarla sunuyor. Restoran ünlü sanatçıların, diplomat ve bakanların uğrak yeri haline gelmiş.
#Osman'ın KızlarıYurt dışında en çok şubesi bulunan Türk restoran zinciri Bursa Kebap Evi, Avrupa ile başlayan global marka yolculuğuna Orta Doğu’daki gücünü artırarak devam ediyor. Türkiye’de 91, yurt dışında ise 12 şubesiyle hizmet veren marka, Orta Doğu’da büyüme hedefine yönelik güçlü bir adım attı. Suudi Arabistan’ın AVM ve perakende sektöründe lider şirketi “Abdullah Al Othaim Investment Company ile master franshise anlaşması imzalayan Bursa Kebap Evi, Suudi Arabistan’da 1 yılda 10 şube, 3 yıl içinde ise 30 şube ile toplamda 9 milyon dolarlık yatırım yaparak büyüme hedefinde....
#Sponsorlu İçerikGaziantep’e dün “Gaziantep Festivali” için indiğimizde hemen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü gezdik. Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Bilim, eğitim, kültür ve sanat önceliklerinde güçlü ve vizyoner bir kurguda Türk arkeolojisinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte özgün bir uluslararası kurumun AB projesiyle ortaya çıkarılması çok önemli sayılıyor. Hemen her Avrupa ülkesinin kazı ve araştırmalar yaptığı ve çoğunun arkeoloji enstitülerini 1889’dan beri kurmuş olduğu Türkiye’de bir Milli Arkeoloji Enstitüsü’nün kurulması eskiden beri bir hayalmiş...
#GaziantepTürkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine et ve süt ürünleri ihracatına yönelik ağır engelleri aşarak Almanya pazarına girmeyi başaran Pınar, iki ürünüyle Alman gıda sektörünün en itibarlı uluslararası kalite ödüllerini kazanarak Avrupa’daki atılımlarını sürdürüyor. Türk gıda sektörünün lider şirketlerinden Pınar’ın ürünlerinden 500 gramlık paketlerde piyasaya sürülen ‘Pınar Süzme Peynir’ ve 180 gramlık ‘Pınar Labne’, Alman Tarım Birliği’nin (DLG / Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft) tarafından altın madalyayla ödüllendirildi.
#AlmanyaHer sene olduğu gibi bu yıl da tatil rotam üzerinde yeni mekanlar keşfetmeye çalıştım. Size bugün Konya, Mersin ve Gaziantep’ten üç mekanı yazacağım. Kazım Yazar’ın işletmeciliğini yaptığı meşhur Lokmahane’nin yemeklerine, Hamit Yıldız’ın CEO’luğunu yaptığı Hamido Baklavaları’na bayıldım. Her ikisinin de tatları damağımda kaldı. Ancak yine tavsiye üzerine gittiğim Anamur’daki Köşem Cafe Restoran beklentilerimin altında kaldı…
#Baklava