Sabahın ilk saatlerinde kahve içerek güne başlamak, ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almayı unutmak… Birbirinden tamamen alakasız ve masum görünebilir sağlığımız üzerinde büyük etkileri var.Günlük sağlık ve kilo verme tavsiyeleriyle sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak kilo aldıran, uykuyu bozan ve kişiyi daha az enerjik hale getiren 10 şaşırtıcı alışkanlığı ortaya koydu.
#Sağlıkİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan Kızılbayırİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkYazın yakıcı sıcaklarında, pandeminin gölgesinde geçireceğimiz Kurban Bayramı’nda maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmek her zamankinden fazla önem taşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, pandemide bayramı sağlıklı geçirmek için ihmal edilmemesi gereken 12 kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BayramBoğaz reflüsü, diğer adıyla laringofarengeal (LFR) mide içeriğinden kaynaklıdır. Mide reflüsünün belirtilerinden farklılık gösterdiğinden, teşhis edilmesi daha zor olabilir. Boğaz reflüsü nedir, boğaz reflüsüne ne iyi gelir, nasıl geçer, nedenleri ve tedavisi nedir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Boğaz Reflüsüne Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak da bilinen ‘Bruksizm’in sebeplerini ve zararlarını anlatan Dr. Büşra Doğan, “Düzenli olarak diş gıcırdatma gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir” dedi. Dr. Doğan, bruksizmin tedavi yöntemlerini de anlattı.
#Dr. Öğr. Üyesi Büşra DoğanBaş ağrısı farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Pek çok kişinin ortak problemi olan baş ağrısı günlük işleri ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Hal böyle olunca, çözüm olarak doğal yöntemler de merak konusu. Peki baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? İşte baş ağrısının nedenleri
#Bağ AğrısıUykusuzluğun bağışıklık sistemini direkt olarak olumsuz etkilemesinin yanı sıra yaratabileceği sağlık sorunları nedeniyle olumsuz etkisi katlanarak artıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, koronavirüs salgını nedeniyle özellikle güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyulan bu dönemde yeterli ve kaliteli uyumak için önerilerde bulundu.
#Uyku DüzeniYeterli ve dengeli beslenme birçok sağlık problemini önlediği gibi güçlü kemikler için de çok önemli. Kemikle ilgili rahatsızlıkların önlenmesinde doğru beslenmenin yanında günlük fiziksel aktiviteler yapmak ve güneş ışığından yeterli yararlanmak da gerekiyor.
#Güçlü KemiklerTerleme vücut ısısını ayarlayan önemli bir mekanizma olsa da özellikle yaz aylarında ve sıcak günlerde pek çok kişi için kabusa dönüşebiliyor. Kıyafetlerin ıslak görünmesine yol açarken, koku ve mantar gibi dermatolojik şikayetlere de neden olabiliyor.
#TerlemeAvustralya’nın kültür başkenti Melbourne, Economist dergisince tam yedi yıl ‘Dünyanın en yaşanılası metropolü’ ilan edilmişti. Şimdi listedeki yerini Viyana’ya bıraksa da şehrin kahve ve kültür sevgisi devam ediyor. Melbourne, açık hava pazarları, iddialı restoranları ve Viktorya Çağı parklarıyla cazibesini koruyor.
#YurtdışıGül hastalığı, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebiliyor. Ciltte meydana gelen kızarıklıkları hafife almamamız gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr.Hatice Deniz Yardımcı, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı. Gül hastalığı nedir? Gül hastalığı nasıl tedavi edilir?
#Gül HastalığıCilt, vücudun dış dünyaya karşı bir sınırıdır, savunma kalkanıdır. Güneş ışınlarından çeşitli mikroorganizmalara kadar birçok dış etkene karşı en güçlü korumadır. Ancak bu dış etkenler zamanla deriyi yorar ve güçsüz bırakır. Güçsüz kalan deri ise hastalıklara karşı savunmasız kalır. Deri hastalıklarında başı çeken problemlerden biri de gül hastalığıdır. (pityriasis rosea) Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr.Hatice Deniz Yardımcı gül hastalığının belirtilerini, tedavi yöntemlerini ve hastalığa dair önerileri sizler için anlattı.
#Ciltte KızarıklıkHamilelik döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konu olan beslenme, bu dönemde bebeğiniz ve anne adayının gelişimini ciddi derecede etkilemektedir. Bu yüzden gebelik sürecinde, hangi gıdalarla besleneceğinizi çok iyi seçmeli ve bilinçli bir şekilde beslenmeye özen göstermelisiniz.
#Hamilelikte BeslenmeKurban Bayramı’nı kimileri evde, kimileri tatilde karşılayacak… Kurbanlıklar kesilecek, birçok evde kavurma sofralardaki yerini alacak… Ancak aman dikkat! Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, Kurban Bayramı’nda uygunsuz şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söylüyor.
#Kırmızı EtKurban Bayramı’nı kimileri evde, kimileri tatilde karşılayacak… Kurbanlıklar kesilecek, birçok evde kavurma sofralardaki yerini alacak… Ancak aman dikkat! Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, Kurban Bayramı’nda uygunsuz şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söylüyor. Peki bayramda artış gösteren mide ve sindirim sistemi problemlerinden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
#Bayramda Beslenme“Yorgunum, halsizim, bitkinim!” diyorsanız... Her sabaha yorgun uyanıyor, gün boyu isteksiz ve keyifsiz kalıyorsanız... “Enerjim azaldı” veya “Sanki pilim bitti” gibi cümleler kuruyorsanız... Hele bir de “Canım evden çıkmak istemiyor” demeye de başladıysanız aman dikkat! Depresyon tuzağına siz de düşmüş olabilirsiniz.
#Osman Müftüoğlu