Alg sözcüğü günlük hayatta pek kullanılmadığı için çok kimse tarafından bilinmez. Ancak alg kelimesi televizyonda, gazetede, dergi ve kitaplarda sıklıkla yer alır. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile alg sözcüğü bu mecrada da görülebilmektedir. Alg sözcüğünün ne ifade ettiği, ne anlama geldiği de merak konusu olmaktadır. Çevre ile ilgili kimselerin araştırdığı bu kavram hakkında merakla okuyacağınız geniş bilgileri sizler için derledik. Alg nedir ve zararları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Alg Nedir?Suda, denizde neden turuncu renk olur? sorusu internette merak edilen sorular arasında yer alıyor. Kızıl gelgit, kırmızı gelgit, suda yaşayan bazı fitoplanktonların yüksek konsantrasyonlarının neden olduğu durumdur. Bu durumda ateşrengi algler kırmızı veya kahverengi renk alır.
#Suda Turuncu RenkHastalık ve işsizlik, birçoğumuzun korkulu rüyasıdır. Sosyal güvenlik sisteminde bu tür durumlara karşı bir dizi tedbirlerin alındığı Almanya’da işini kaybedenlerin sahip olduğu hakları konu etmek istiyoruz bugünkü Hürdanış Köşemizde.İşsizlik parası veya işsizlik yardımı olarak da adlandırılan bu ödenekten kimler yararlanabilir? Kısa adı ALG I olan işsizlik parasına nasıl başvurulur, hak etme şartları ve miktarı nedir? Nelere dikkat etmeli? Buna ilişkin soruların yanıtlarını siz değerli okurlarımız için araştırdık.
#ALMANYAMarmara Denizi’nde nadir görülen deniz olaylarından birisi aşandı. Bursa’nın Mudanya ilçesinde plankton görüldü. Plankton, suda bulunan ve hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Birçok kişi mavi ışığı cep telefonlarıyla görüntüledi. Karanlıktaki mavi renkli yansımanın sularda bulunan ancak mikroskopla görülebilen alg patlamasını takiben ortaya çıkan yakamoz olduğu öğrenildi. Peki, Plankton nedir, ne işe yarar?
#PlanktonTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, su kaynaklarında artan siyanobakterilere karşı uyarıda bulundu. Kesici, siyanobakterilerin mavi ve yeşil alg olarak dünyanın en yaşlı mikroorganizmaları olduğunu belirterek, "Balıkların yaşamasına engel olmakta, oksijensiz kalmalarına neden olmaktadır. Ortamdaki yaşamsal faaliyetleri engelliyorlar. Bütün canlılar için tehlikelidir. Bunları bırakın içmeyi tarımda bile kullanılması bile tehlikelidir. Aşırı siyanobakterilerle yüklü olan suların içilmesinde başta karaciğer kanserinden tutun diğer birçok hastalıkların rastlandığı belirlenmiştir" diye konuştu.
#İstanbulTürkiye'nin sahillerinde son dönemde deniz ve göllerde suyun rengini değiştiren alg patlamaları meydana geliyor. Bu nedenle alg patlaması merak edilen konulardan biri oldu. Peki alg patlaması nedir? Alg patlaması neden olur? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Alg Patlaması NedirAlmanya’da temmuz ayında asgari ücretten emekli aylığına, çocuk parasından yakıt yardımına kadar yine bir dizi yenilikler, yeni yasa ve uygulamalar yürürlüğe girdi. Bazıları yüzleri güldürürken, bazı yenilikler ise pek sevindirici değil. Siz değerli okurlarımız için hazırladığımız yenilikler dosyasını açıyoruz.
#AlmanyaYeryüzünde yaşayan canlılar hücre sayılarına, beslenme şekillerine ve yaşadıkları coğrafyaya göre pek çok türe ayrılır. Memeliler, balıklar, kuşlar, sürüngenler dışında tek hücreliler de canlılar aleminde bulunuyor. Tek hücreli canlılar da diğer türlerden farklı olarak beslenme ve hareket gibi yaşamsal faaliyetlerini aynı hücrede gerçekleştirir. Prokaryot canlılar nedir ve fotosentez yapar mı sizler için derledik.
Siraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.
Denizlerde ve okyanuslarda yaşayan birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Bu balık çeşitlerinden bir tanesi vatoz balığıdır. Vatoz balığı; deniz canlıları içerisinde en çok merak edilen hayvanlardan ve deniz canlılarından birisi olarak bilinmektedir. Vatoz balığının kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Son dönemlerde ise vatoz balığı çokça araştırılmaktadır. Peki vatoz balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Vatoz balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Farklı ve çeşitli niteliklere sahip canlıları barındıran protistler alemi son derece geniş bir yapı olma özelliği barındırmaktadır. Bu grupta bulunan canlılar heterotrof, ototrof, makroskobik, mikroskobik, çok hücreli yahut tek hücreli olabilmektedirler. Sizin için Protistler nedir, nasıl çoğalır ve tek hücreli midir? Protistlerin özellikleri konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimAstaksantin, antioksidan aktivitesinin E vitamininden 550 kat, C vitamininden 6 bin kat, KoEnzim Q10'den 800 kat, karotenden de 10 kat daha güçlü olduğu bilindiği için alanında çalışan doktorlar tarafından, ‘’karotenlerin kralı’’ olarak adlandırılıyor. Son günlerde sıklıkla araştırılan astaksantin hakkında bilgileri araştırdık, uzmanına sorduk. Peki, astaksantin nedir, ne işe yarar? İşte astaksantinin cilde ve vücuda faydaları...
#AstaksantinUzun süredir kirlilikle mücadele eden Van Gölü, şimdi de kuraklıkla savaşıyor. Özellikle son bir yılda bölgedeki yağışlarda da yüzde 39’luk bir düşüş var. Gidişat da iyi değil. Van Gölü'nün durumu bölge halkı ve Türkiye için ne anlama geliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Van GölüÜlkemizde oldukça sevilen bir deniz ürünü olan midyeler hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Bu canlıların yaşamları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak, onları tüketirken bile sizlere fayda sağlayacaktır. Peki, midye nedir, nasıl temizlenir ve pişirilir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Midye Nedir?Marmara Denizi’ndeki deniz salyası kabusunun ardından Ege ve Akdeniz kıyılarında sargassum türü algler görülmeye başlandı. Peki önlem alınmazsa bu da müsilaj gibi etki yaratır mı? Denize girmek riskli mi? Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#MüsilajBir süredir Marmara Denizi’nde yürek burkan ve endişeye sebep olan deniz kirliliği hakkında açıklama yapan Belgesel Yapımcısı ve Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, “Kıyısal alana sıkışmış bu kadar yaşam söz konusu iken Marmara Denizi’nin kendini toparlama şansı yok denenecek kadar azdır,” dedi.
#BursaMarmara Denizi'nin birçok noktasında Şubat ayından beri 'deniz salyası' görülmeye başlandı. Balıkçı ağlarına bulaşarak avcılığı engelleyen ve deniz dibine çöküp bakterilerce parçalanması sonucunda dipteki oksijeni de tüketen müsilaja karşı harekete geçildi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine talimat verildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, deniz ortamına deşarj yapılan evsel atık suların mevzuata uygun arıtılıp arıtılmadığının tespiti ve arıtma uygulanmadan yapılan deşarjın engellenmesi için çalışmalar yapacak.
#Çevre Ve Şehircilik İl MüdürlükleriDünya üzerinde birçok bilim dalı ve bilim dallarının alt dalları bulunur. Bilim dallarının alt dallara ayrılması bilimin daha detaylı ve daha iyi incelenebilmesini sağlar. Bilim dallarından biri de limnolojidir. Limnoloji nedir? Limnoloji neyi inceler? İşte limnoloji hakkında kısaca bilgiler.
#Limnoloji NedirDuygusal anların ve romantizmin en önemli araçlarından olan yakamoz hakkında pek çok yanlış bilgi bulunuyor. Sahil kenarında ay ışığı ve dalgalar eşliğindeki muhteşem yakamoz görüntüsünün nasıl oluştuğu hakkında yanlış bilgiler bulunuyor. Bu yazıda yakamoz hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#Türkiye’De Yakamozİstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "Şuana kadar İBB'den atılan kişi sayısı 11 bin 706'dır. 11 bin 706 kişi ekmeğinden ve işinden edilmiş, atılmıştır. Allah aşkına 11 bin kişi aileleri ile birlikte hesap ettiğiniz zaman neye tekabül eder?" dedi.
#Tevfik GöksuHaliç'teki renk değişiminin çeşitli nedenlerinin olabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Öztürk, hızlı şekilde bilimsel bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Tarama tekniğinin yanlış yapılması sonucu da renk değişiminin yaşanabileceğini belirten Öztürk, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yetkililer 'alg patlaması var fitoplankton oluştu' diyorlar. Fitoplankton oluştuysa neden oluştu? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmeli. Bakanlık Haliç'in temizlenmesiyle ilgili gerekli adımları atmalı" diye konuştu.
#HaliçÖtrofikasyon nedir? sorusunun cevabı gündemdeki haberlerin ardından günün en çok aranan konuları arasında yer aldı. Ötrofikasyon, göl gibi herhangi bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalmasıdır. Bu durum sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilir.
#ÖtrofikasyonÇok garip ve alışık olmadığımız bir süreçten geçiyoruz. Özgürlükler ülkesi Almanya’da bir kısıtlama daha yürürlüğe girdi. Ülke genelinde bu haftanın başından beri, kamusal alanda, alışveriş yerlerinde ve postane, banka, hastane gibi insanların yoğun uğradıkları kapalı mekanlara, koruyucu maskesiz girmek yasaklandı. Yasağı ihlal edenlere 50 ile 150 Euro arasında para cezası kesiliyor.
#AlmanyaTürkiye'nin sahillerinde özellikle son zamanlarda denizin rengini kızıla boyayan, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla alg patlamaları meydana geliyor. Gündemdeki alg patlaması haberleri ile beraber, vatandaşlar da alg patlaması diğer bir adla kızıl akın (Red-Tide) konusunda araştırma yapmaya başladı. Peki, alg patlaması nedir? İşte, o konu hakkında merak edilenler...
#Alg Patlaması Nedir?