Alaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Çeşme deyince aklınıza ilk sörf geliyor ama rüzgârın iyi geldiği başka bir şey daha var burada, o da yelken yarışları. Önceki hafta gelenekselleşen yarışları izlerken tadı hafiften hissedilen sonbaharı burada karşılamak isteyenlere bir de rehber hazırladık. Eğer aklınızda İzmir taraflarına gidip güzün keyfini çıkarmak varsa ortağım, yazar Serda Büyükkoyuncu ile hazırladığımız listeye bir bakın. Yarımadanın en gözdeleri bu rehberde; umarım size de ilham verir.
#HürriyetHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıHamuru 3 gün boyunca soğuk fermantasyonla ekşitilmiş, 12 saat pişmiş kaburga eti dolgulu tiritli pide... Dış katmanı irmikle yapılmış, vişne soslu içliköfte... Pişinin arasında servis edilen ıstakoz... Taş fırından henüz çıkmış balon ekmeğin içinde sunulan süt kuzu uykuluk… Bu sezon gittiğim restoranların menüsünden tat hafızama kazınan tabakları birlikte hatırlayalım…
#IstakozKimi ıstakozu pişi üzerinde sunuyor, kimi odun ateşinde şeker karides ve bebek kalamarlı pide pişiriyor. Servis edecekleri kabuklular için bizzat kendileri dalış yapanlar dahi var. Jürimize tatilde olanlar veya mevsimi yazlık yerlerde geçirenler için, tatil beldelerindeki en iyi ‘fine dining’ deniz mahsulleri restoranlarını sorduk.
#Yengeç14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşıyor. Sevdiğine küçük bir ‘kaçamak’ hediye etmek isteyenler için jürimize Türkiye’nin en romantik otellerini sorduk. Karlar altında, şömine karşısında, tarihi sokaklarda kol kola, SPA ve masajla ya da doğanın içinde muhteşem bir manzaraya karşı… Birçok romantik aktivite barındıran 10 önerimiz var.
#HürriyetReçel yalnızca en tatlı meyvelerden olur diye düşünüyorsanız damağınızı yeni bir yolculuğa hazırlamanın vaktidir. Tarifini işin ehlinden püf noktalarıyla birlikte dinlerseniz acı biberlisi de olur, cevizlisi de. Ege’den Anadolu’ya bu topraklarda uzun yıllardır yapılan öyle farklı geleneksel tarifler var ki Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bilenlerine anlattırdık.
#ReçelHollywood yıldızlarının ve global markaların 2021 için milyon dolarlık bütçeler ayırdığı sürdürülebilirlik projelerinin bu yılın trendi olacağı artık aşikâr. İyi olan her şeyin devamlılığını amaçlayan ve uğruna TV programları bile hazırlanan bu trende dair işte dünyada ve Türkiye’deki en son uygulamalar.
#Covid-19Çeşme ve Alaçatı’yı da içine alan yarımada; zeytini, üzümü, otları ve mübadelenin zenginleştirdiği mutfağıyla gerçekten özel bir coğrafya. Son dönemde yılların Bodrum’una kafa tutan gözde tatil destinasyonu. Bu hafta sizi Çeşme-Alaçatı hattında bir yemek turuna çıkaracağım.
#Çeşme LezzetleriSeyahat yasaklarının kalkmasının ardından attım kendimi Ege-Akdeniz sahillerine. 2020 yazı daha önce yaşadığımız yazlara hiç benzemiyor. Bir yandan herkesin tatile ihtiyacı var, diğer yandan virüs tedirginliği devam ediyor. Hem sosyal mesafeyi korumak hem kalabalıklara karışmamak hem de özel ve özenli bir tatil yapmak için 2020 yazının yıldızları butik otellerin en iyilerini seçtik.
#Saffet Emre TonguçKurban Bayramı hafta ortasına denk gelince 9 günlük uzun bir tatile dönüştü. Ben de size hep yaptığım gibi gittiğim, beğendiğim, sevdiğim mekanlardan bir liste hazırladım. İstanbul’da kalanlar için de Bodrum, Çeşme- Alaçatı ya da Urla’ya gidenler için de... Mutlulukla, sevgiyle ve huzurla geçireceğimiz bir bayram dileğimle...
#Müge AkgünKorkunun ecele faydası yok: Önümüz kar, soğuk, tipi, boran... Tiril tiril giyindiğimiz, her yere yürüyerek gittiğimiz, gittiğimiz yerde açık havada oturduğumuz, mehtaplara, guruplara doymadığımız zamanlar artık çok uzakta. Yine de evlere kapanmanın, kapansak da enseyi karartmanın, neşemizden, müziğimizden, sporumuzdan, eğlencemizden geri kalmanın âlemi yok. Güzel, keyifli, gustolu bir kış geçirmemiz için, hatta bu zamana kadarkilerin en iyisi olması için elimizde bir sürü sebep var. O sebepleri, haberdar olmamız gereken trendleri, önümüzdeki üç ayın en heyecanlı tarihlerini kendi alanlarının uzmanlarından derledik.
#Kış