Dünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Ahmet Oğuzhan ÖzenDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan ÖzenSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Fenilketonüri (PKU) hastalığına en sık rastlanan ülkelerden biri olduğunu ve erken teşhis konan bebeklerin ömür boyu uygun bir diyetle sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
#Fahrettin KocaŞiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk OralKırklareli’nde yaşayan SMA Tip 1 hastası 18 aylık İdil Ayşe Adakan’ın tedavi giderlerinin karşılanması için halk seferber oldu. Başlatılan kampanya sonunda 1 milyon 948 bin dolar toplandı. Kızını sağlığına kavuşturmak için eşi Zeynep’le birlikte Amerika’ya gitme hazırlığı yapan İbrahim Adakan’la görüştük. Yaşadıkları bu zorlu süreci ve yardım toplandıktan sonraki hislerini konuştuk.
#İdil Ayşe AdakanHipotoni günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Genel anlam bakımından düşük kas sorunu olarak adlandırılan bu hastalık çoğunlukla bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Çağımız rahatsızlıklarından biri olarak pek çok ebeveyn bebeğinde hipotoni hastalığını keşfetmektedir. Kaç güçsüzlüğü olarak da bilinen bu hastalık için eklem ve kasların çalışma hızının düşük olduğu gözlemlenmektedir. Yer çekimine bağlı olarak kaslarda çalışma hızının yavaş ya da hiç olmaması fark edilmektedir. Hipotoni nedir ve ne zaman anlaşılır detayları ile derledik.
#HipotoniOtozomol, baskın ve dominant kelimelerinin karşılığıdır. Genler kromozomlarda yer almaktadır teorisi, Walter S. Sutton tarafından ilk kez 20. Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Zamanla ulaşılan kanıtlara dayanarak da günümüzde Kromozom Teorisi şeklinde ifade edilmeye başlanmış bulunmaktadır. Kromozom yapıları izlendiği zaman, diploit kromozom sahibi canlılarda iki tür kromozom bulunmaktadır. Otomozomal nedir? Otomozomal baskın ne demek detayları ile derledik.
#Otozomal BaskınAkraba evliliği tavsiye edilmeyen bir evlilik türüdür. Akraba evliliğinde birçok genetik hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu tarz evliliklerde hastalıklı doğumlar diğer evliliklere göre daha fazla olarak bilinmektedir. Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıkların sorunları merak edilmektedir. Peki akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Ortaya çıkan genetik sorunlar nelerdir? İşte akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar ve ortaya çıkardığı sorunları derledik.
#SağlıkÇağımızda genetik hastalıklar oldukça fazladır. Genetik hastalıkların tam olarak neyden kaynaklandığı tıp dünyasında araştırılan konular arasına girmiştir. Genetik hastalıkların kimden geçtiği ya da kalıtsal olup olmadığı da merak edilmektedir. Son yıllarda genetik hastalıklar ile ilgili olarak araştırmalar aynı doğrultuda artmıştır. Peki, genetik hastalıklar nelerdir? Genetik hastalıklar neden olur ve anneden geçer mi? Genetik hastalıklar kalıtsal mıdır? İşte genetik hastalıklar ile ilgili tüm bilgileri derledik.
#SağlıkAkraba evliliği tavsiye edilmeyen bir evlilik türüdür. Akraba evliliğinde birçok genetik hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu tarz evliliklerde hastalıklı doğumlar diğer evliliklere göre daha fazla olarak bilinmektedir. Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıkların sorunları merak edilmektedir. Peki akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Ortaya çıkan genetik sorunlar nelerdir? İşte akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar ve ortaya çıkardığı sorunları derledik.
#SağlıkÇok nadir görülen bir enzim hastalığıyla mücadele eden 9 yaşındaki Çınar Mert Yıldız’ın annesi Tuğba Yıldız, “Benim elimde bir umudum var. Çınar’ın yaşıtları gibi okula gitmesi ve koşup oynaması, Danimarka’dan temin edilebilen 90 bin euro’luk ilaca bağlı” dedi.
#Ayça Gözde ÇETİNTÜİK verilerine göre, 2010 yılından itibaren akraba evliliklerinde sistematik bir düşüş yaşandı. 70 ve 80’li yıllarda kendisini bir birey olarak değil, ailenin bir parçası olarak gören insanların bugün kendisini birey olarak görmeye başladığını belirten Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti. Z kuşağının sosyal medyadan tanıştığını görüyoruz" dedi.
#Akraba EvlilikleriKreşe ya da okula giden çocukların sık hastalanmasının normal karşılandığını söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, “Yılda 4 ya da daha fazla kulak iltihabı geçiren ya da yılda 2 ya da daha fazla sinüs iltihabı geçiren çocukların immün yetmezlik açısından değerlendirmesi gerekir” dedi.
#Prof. Dr. Hülya Ercan SarıçobanSağlık Bakanlığı SMA Bilim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Bektaş, Türkiye'de SMA hastalarının tedavisinde 'Nusinersen' sodyum ilacının 2017 yılından bu yana ücretsiz uygulandığını, 3 yılda 1300-1500 arası hastada bu ilacın kullanıldığını söyledi. Dr. Bektaş, "Gen tedavisinde de 'Nusinersen'de yani mevcut ilaçta da en önemli nokta erken verilmesi. En önemli şey tedavide geç kalmamak" dedi.
#SMA HastasıIrak'ta yaşayan ve koronavirüs salgını nedeniyle tedavi için Türkiye'ye gelemeyen bebekler için Türk hekimler Irak'a gitti. Doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan 7 bebek, İstanbul’dan Bağdat’a giden ekip tarafından ameliyat edildi. Operasyonları gerçekleştiren ekipte yer alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, 1 hafta süren tedavi sürecini ve ailelerin mutluluğunu DHA’ya anlattı.
#Son Dakika HaberlerIrak'ta yaşayan ve koronavirüs salgını nedeniyle tedavi için Türkiye'ye gelemeyen bebekler için Türk hekimler Irak'a gitti. Doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan 7 bebek, İstanbul’dan Bağdat’a giden ekip tarafından ameliyat edildi. Operasyonları gerçekleştiren ekipte yer alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, 1 hafta süren tedavi sürecini ve ailelerin mutluluğunu DHA’ya anlattı.
#Irak8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Tek Karakter Çaprazlamaları konu anlatımı, kalıtım nedir, kalıtım sonucu doğan hastalıklar ve tedavi yöntemleri, çapraz döllenme nasıl meydana gelir, melez döl ve saf döl arasında ne gibi farklılıklar bulunmaktadır, gibi daha birçok soruya yanıt veren yazımızı detaylıca hazırlayıp, sizler için derledik.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Tek Karakter Çaprazlamaları Konu AnlatımıKan bağı bulunan bireylerin yaptığı evliliklere ''akraba evliliği'' ya da ''endogami evliliği'' adı verilir. Kardeş torunları arasında yapılan evlilik 2. derece akraba evliliği olarak tanımlanır. Hala, amca ya da teyze çocukları arasında yapılan endogami evlilikleri genetik hastalıklar açısından daha fazla risk taşır. 8. sınıflar için ''Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları Konu AnlatımıDemans hastalığının nadir olmakla birlikte çocuklarda da görülebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, “Demansın yeni doğan döneminde belirti vermesi ve etyolojisinde metabolik hastalıkların bulunması durumunda ölüm riski daha yüksek orandadır. Daha ileri ki yaşlarda ise kelime söylemeye başlayan çocuğun artık konuşamaması, yürüyebilen bir çocuğun yürüyememesi gibi kazanılmış becerilerin kaybedilmesi şeklinde belirtiler görülebilir. Bu durumda, mutlaka vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır” dedi.
#Çocuk