Güncelleme Tarihi:
Hipotoni hastalığı bebeklik dönemi itibariyle fark edilen hastalıklardan biridir. Oldukça fazla anne baba bu rahatsızlığı keşfederek tıbbi yardım almaktadır. Tam sebebi belli olmayan bu hastalığın pek çok nedeni bulunmaktadır. Özelikle beyincikte bulunan bir hasar sonucunda eklem ve kas bölümlerinde çalışma kaybı yaşanmaktadır. Özellikle reflekse bağlı olarak kemiklerde hareket sıkıntısı yaşanıldığı görülmektedir. Kas güçsüzlüğü olarak da adlandırılan bu rahatsızlığın çeşitli sebepleri bulunmaktadır.
Hipotoni kasların dik durmaya karşı güçsüzlüğü ve eklemlerin hareket etme zorluğu çekmesini gösteren hastalıklardan biridir. Kas ve eklem dirençsizliği olarak da bilinen bu hastalık çoğunlukla bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Pek çok anne baba çocuğu üzerinde yaptığı gözlemler sonucunda tıbbı destek alarak bu hastalığı teşhis ettirmektedir. Hipotoni hastalığı olan bebekler genel olarak eklemsiz şekilde görünmektedir. Hipotoni hastalığının çeşitli pek çok etkileri bulunmaktadır. Her bireyde farklı etkiler ortaya çıkarak fark tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Kas ve eklem rahatsızlığının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Özellikle bebeklik döneminde baş tutamama ya da hareket etmede zoruluk çekme, ani eklem hareketleri bu hastalığın anlaşılma nedenleri arasında yer almaktadır. Çoğu kişi bu gibi durumları bebek üzerinde gözlemleyerek tedavi yöntemlerine başvurmaktadır. Bebek için D vitamin ve B12 vitamin desteği sağlanarak zaman içerisinde fizik tedavi uygulamaları başlatılmaktadır. Her tedavi sonunda hipotoni rahatsızlığı gerilemeye başlar. Kişi zaman içerisinde yaşam kalitesini üste seviyeye çıkarmaktadır.
Hipotoni Ne Zaman Anlaşılır?
Hipotoni çoğunlukla bebeklik döneminde anlaşılmaktadır. Anne babalar bebek üzerinde yaptıkları gözlem sonucunda bebeğin eklemsiz bir formda olduğunu farketmektedir. Bu durum sonucunda alınan tıbbı destek sayesinde bebek üzerinde çeşitli testler yapılmaktadır. Hipotoni rahatsızlığı yapılan testler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kasların yerçekimine karşı direnç sağlayamaması sonucunda dik durma ya a hareket etme gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Bu rahatsızlık çocuklarda ya da bebeklerde sıklıkla görülmektedir. Doğuştan gelen bir hastalık olarak bilinmektedir. Hipotoni özellikle genetik olarak ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Günümüzde pek çok kişi akraba evlilikleri sonucunda bebeğinde hipotoni rahatsızlığının çıktığını görmeye başlamaktadır.
Hipotoni Nasıl Değerlendirilir?
Hipotoni hastalığı için farklı değerlendirmeler bulunmaktadır. Hastalık genel olarak doğuştan gelen ve bebeklik döneminde ortaya çıkan rahatsızlıklardan biridir. Hipotoni oluşumunda akraba evlilikleri, genetik rahatsızlık, omurilik ve sinir rahatsızlıkları, tiroit hastalığı ya da B12 ve D vitamin eksiklerinin etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda SMA rahatsızlığı da bebeklerde sıklıkla görülen hastalıklardan biri olarak kas ve eklem çalışma hızını düşürmektedir. Kasların hareket kabiliyetini ortadan kaldırması sonucunda eklemler istemsiz şekilde çalışmaktadır.
Bu hastalığın tedavi yöntemleri de pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Oluşum nedenine bağlı olarak bir tedavi programı geliştirilmektedir. Bu hastalığın oluşum nedeninin SMA rahatsızlığı olması hipotoni için tedaviyi en zorlaştıran durumlardan biridir. Bebekler üzerinde yapılan çeşitli testler sonucunda hastalık nedeni ortaya çıkarılarak sonunda tedaviye başlanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ile hastalığın etkileri zaman içerisinde azalmaya başlamaktadır. Özellikle çocuğun gelişim çağında yaşam kalitesinin normal birey düzeyine çıkması sağlanmaktadır.