Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Onlar’ ın “Güzel Yarınları Var”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

Cerebral Palsy (CP), çocukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumu. Ancak bu durumun ne olduğu ve neden kaynaklandığı konusunda, dünya genelinde, büyük bir bilgi eksikliği bulunuyor.

 

Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış olan beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşuyor. Doğum öncesi Cerebral Palsy’ ye; annenin geçirdiği hastalıklar ve travmalar, genetik sebepler, ilaç kullanımları, kanamalar, radyasyon ve akraba evlilikleri neden oluyor. Doğum sırası Cerebral Palsy; erken/geç doğumlardan ya da uygun olmayan pozisyondaki doğumlardan, düşük/yüksek doğum ağırlığından, kordon dolanmasından, bebeğin oksijensiz kalmasından, çoğul gebelikten, zor doğumlardan ve doğum travmasından kaynaklanıyor. Doğum sonrası Cerebral Palsy’ ye ise; ateşli hastalıklar (menenjit ve benzeri), travmalar, hiperbilirubinemi (sarılık/yenidoğan sarılığı), hipoglisemi, havale ya da beyin kanaması neden oluyor.

 

Haberin Devamı

Cerebral Palsy ilerleyici bir rahatsızlık değil. Travmaya uğramış beyne erken müdahale edilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulanmasıyla önemli gelişmeler sağlanabiliyor. Küresel düzeyde 17 milyon Cerebral Palsy’li kişi olduğu sanılıyor. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı verilerine göre, bu bireylerin 700 bini ülkemizde yaşıyor. Bu sayı, Türkiye’nin CP görülme sıklığı açısından dünya birincisi olduğunu gösteriyor. Ülkemizde, her yıl 6 binden fazla bebeğe CP tanısı konuluyor.

 

Uluslararası organizasyonların aldığı ortak kararla, 6 Ekim tarihi 2012 yıllından beri “Dünya Cerebral Palsy Günü” olarak anılıyor. Bu özel günde, dünya genelinde CP farkındalığını artırmak için çalışan pek çok vakıf; filizlenme, büyüme ve yaşamın yenilenmesi anlamına gelen yeşil renkle simgeleştirilen çeşitli etkinliklerle halkı bilinçlendirmeye çalışıyor.

Ülkemizde de Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile Cerebral Palsy Türkiye ve Allergan Aesthetics Türkiye iş birliğinde, CP’li çocukların umutları ve yaşam mücadeleleri konusunda farkındalık yaratmak için, “Benim Güzel Yarınlarım Var” isimli dijital fotoğraf sergisi hayata geçirildi. Dijital sergi ile, CP’li çocukların hayatlarında erken müdahalenin önemine dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

 

Haberin Devamı

6 Ekim Dünya Cerebral Palsy Günü’nde bir araya gelen 11 Cerebral Palsy’li çocuk hem geleceğe yönelik hayallerini anlattı hem de hikayeleriyle umut verdi. Proje kapsamında fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut, 11 çocuğun hayallerini simgeleyen objelerle hikayelerini fotoğrafladı. Fotoğraf çekimlerine ev sahipliği yapan Sakıp Sabancı Müzesi, dijital serginin sanat danışmanlığını da yürüterek projeye destek verdi.

 

“Cerebral Palsy’li çocuklar erken tanı ve tedavi sayesinde yaşama tutunabilir, herkes gibi hayallerinin peşinden koşabilirler. Hatta yaşam mücadelelerinde o kadar başarılı olabilirler ki birer Kutup Yıldızı gibi bize umut aşılayabilir, örnek başarı hikayelerine imza atarak bize yön gösterebilirler.”

 

Haberin Devamı

Bu özel çocukların ilham veren hikayelerini merak ederseniz, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ nın “www.tscv.org.tr/Sergi/” adresli web sitesini ziyaret edebilirsiniz. İnanın o çocuklardan ve kurdukları hayallerden öğreneceğimiz çok şey var…

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 

Not: Bu yazıyı hazırlarken, konu ile ilgili eksik bilgilerimi tamamlamak için Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı web sitesinden yararlandım.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları