Akdeniz Mutfağı haberleri sayfasında Akdeniz Mutfağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1444 Akdeniz Mutfağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sevgililer Günü senede bir gün belki ama aşkı kutlamak için her zaman iyi bir bahanemiz var. Ancak ister bu özel akşam, ister başka bir kutlama veya sürpriz için doğru adresi bulmak pek kolay değil. Jürimiz yemekleri, manzarası ve konumuyla farklı zevk ve beklentilere hitap edebilecek en romantik mekânları seçti.
#Sevgililer GünüTatil beldeleriyle bilinen Antalya’nın muhteşem de bir mutfağı var. Bölgede yetişen sebze ve meyvelerle şekillenen mutfağın oldukça güzel et yemeklerini de atlamamak gerekir. Mezesinden böreğine, kebabından tatlısına çok farklı lezzetler sunan bu mutfağa bayılacaksınız. Antalya’da ne yenir, merak edenler için işte birbirinden nefis yemekler…
#Akdeniz Mutfağıİtalyan mutfağının en özel tatlarını kendine özgü anlayışıyla birer sanat eseri haline getiren Ajjna, lezzet tutkunlarını büyülemeye devam ediyor. Ferah ve estetik bir atmosferde İtalyan sofralarının nadide tatlarını misafirleriyle buluşturan Ajjna, gastronomi avcılarına lezzet konusunda Rönesans’ı yaşatıyor.
#İtalyan MutfağıAKDENİZ'in antik mutfağını Roma'da sergilemek için kilden seramik tabaklar yapan sanatçı Serdar Aslan, seramiklere Likya ruhu kazandırmak ve sualtı basıncının seramik üzerindeki etkisini görmek için tabakları Akdeniz'e daldırdı.Seramik sanatçısı Serdar Aslan, Akdeniz'in antik mutfağını İtalya'nın başkenti Roma'da tanıtmak için bir süre önce Antalya'nın farklı noktalarından aldığı killerle seramik tabak ve sürahiler yaptı. Seramik ürünlerin tamamlanmasının ardından boya ve astar işlemlerini de bitiren Aslan, seramiklerini Akdeniz'in serin sularına daldırdı. Muratpaşa ilçesinde bir otelin plajına getirilen 51 parça seramik eser, tek tek denize daldırıldı. Yaklaşık 15 metre derinlikte bir ahşap kasa içerisinde muhafaza edilen seramiklerin güvenli şekilde dibe indirilmesi işlemini ise Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Antalya İl Temsilcisi ve Star Diving Academy Dalış Eğitmeni İsa Alemdar yönetti.Türkiye'nin ve özellikle Antalya'nın tanıtımı için Serdar Aslan'ın attığı bu adıma gönüllü destek olduklarını aktaran Alemdar, “Tanıtım için önemli olduğuna inanıyoruz. 1 ay süresince her gün dalıp seramiklerin durumunu kontrol edeceğiz. Dalış merkezleri yalnızca ticari beklenti içerisinde değildir. Turizme katkı sağlayacak her türlü etkinliğe destek vermeye hazırız" dedi. Alemdar, kasanın ahşap olması nedeniyle denize daldırmada zorlandıklarını belirterek, projenin amacına ulaşmasını ümit ettiklerini kaydetti.Sanatçı Serdar Aslan ise 1 ayın sonunda çıkaracakları seramikleri Roma'ya götüreceğini ve 2 bin yıl önce Akdeniz kıyılarında hüküm süren Likya Uygarlığı'nı, Roma'da açacağı sergide, Akdeniz'e özgü çipura ve levrek balıklarını pişirip, yine Akdeniz'e özgü portakal ve yeşilliklerle bu seramikler içinde sunarak tanıtacağını söyledi. Seramikleri denize daldırmalarındaki amacı da açıklayan Aslan, “Seramiklere hem Likya ruhunu kazandırmak, Akdeniz'e bir atıfta bulunmak hem de su altı basıncının seramikler üzerindeki etkisini bilimsel olarak görebilmek için böyle bir şey yaptık" dedi.Sergi, 27 Eylül'de Roma'da açılacak.
#AkdenizBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünMalta ziyaretimde, Türkiye’yi milyonlarca dolarlık tanıtım zararına uğratan 1978 yapımı “Gece Yarısı Ekspresi” filminin hapishane sahnelerinin çekildiği Fort Saint Elmo’yu ziyaret ettim. Bu ziyaret bana ünlü yapımcı Ahmet Ertegün tarafından iyi bir niyetle girişilen filmin trajik durdurulamama hikâyesini hatırlattı.
#Gece Yarısı EkspresiKalabalıklardan, trafik kaosundan çok hoşlandığımı söyleyemem ama “Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Festivali” söz konusu olduğunda akan sular duruyor. Kentin o coşkusu, farklı özelliklere sahip, farklı kültürlerden gelen milyonlarca insanın bir aradalığı portakal çiçeğinin kokusu gibi insanı sarıp sarmalıyor. Bu yıl festival tarihi biraz ötelendiği için portakal çiçeği pek fazla yoktu ama onun yerini adeta terapi etkisi yapan dolunayda Seyhan Nehri panoraması aldı...
#Müge AkgünSevgili Hürriyet okurları... Meme kanseri dünyada genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhis ile hayatta kalma oranı büyük ölçüde artmaktadır. Her yıl ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Meme kanseri farkındalık ayı nedeni ile daha önce de köşemde sık sık konuk ettiğim Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile meme kanseri tanı ve tedavisindeki yeni gelişmeleri ile konuştum. Coşkun, önemli bilgiler verdi.
#Şenol KalyoncuMasterChef eleme potasına kimler gitti? sorusu 12 Ekim 2023 tarihindeki çekişmeli mücadele sonrası yanıt buldu. İzleyenlerden tam not alan MasterChef All Star'ın dün gece yayınlanan 116. son bölümünde, kırmızı ve mavi takım haftanın üçüncü dokunulmazlık oyununda Akdeniz mutfağı konseptinde karşı karşıya geldi. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği yedi çeşitlik yemeği daha iyi yapan mavi takım dokunulmazlık oyununu kazanırken; kırmızı takımda da iki yarışmacı MasterChef eleme adayı seçildi. Oylama sırasında ise yeni bir gerginlik daha yaşandı. Peki, MasterChef'te eleme adayı kimler oldu? Dün gece 3. Dokunulmazlık oyununu hangi takım kazandı? İşte, 12 Ekim 2023 MasterChef 5. ve 6. eleme adayları ile son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıYaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatCumhuriyet Anıtı, Atatürk Kültür Merkezi, Taksim Camii gibi The Marmara Oteli de Taksim’in simge mekânlarındandır. 1970’lerde İstanbul Intercontinental, Marmara Etap ve 1990’dan günümüze The Marmara Taksim olarak hizmet veren otel çok iyi hatırladığım ikinci bir yenilenme sürecinin ardından 2011’de kapılarını yeniden açmıştı.
#Müge AkgünYüksek sıcaklık yurt genelinde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Çarşamba gününden itibaren etkili olacak sıcak hava dalgası için uyarı yaptı. İstanbul ve Marmara'da sıcaklık rekoru kırılacağı tahminleri üzerine uzmanlar, sıcak hava dalgasından en çok yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanların etkileneceğini belirtiyor. Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'nden Acil Tıp Uzmanı Sultan Özselçuk, "En önemli tavsiyelerimden birisi de yanımızda ılık da olsa su bulundurarak susamasak bile su içerek hareket etmeliyiz" dedi.
#MeteorolojiALAÇATI’da son yıllarda gürültü kirliliği nedeniyle gece mekanları mahalle dışına taşınmaya başlayınca sörf alanlarına giden yoldaki ‘Unique’ bölgesi tam bir eğlence adasına dönüştü. Denize uzanmış bir yarımada olan bu bölgede konserden festivale, R&B’den alaturkaya ne ararsanız var. Turkuaz renkli denizi, sarı-beyaz kumu ve kayalarıyla dikkat çeken bu alandaki beach, kulüp, restoran ve meyhaneler şu günlerde binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Buradaki yeme-içme mekanlarından biri var ki adından tutun da su mavisi ve beyaz ağırlıklı dekoruyla, konsept menüleri ve özgün lezzetleriyle, Mykonos’u andıran ambiyansı ve elegan hizmet anlayışla fark yaratıyor.
#1Yeme-içme sektörünün önde gelen isimlerindendir Gülin-Yücel Özalp çifti. Nişantaşı’ndaki Niş dönemlerini anımsıyorum, şahaneydi. Sonra Reina içinde Blue Topaz’ı açtılar. Ardından Kanyon’daki Escale ve Karaköy’ün ilk mekânlarından Colonie’yi... Gümüşsuyu’nda açtıkları Topaz artık şehrin klasiklerinden oldu, halen devam ediyor.
#Onur BaştürkYeni açılan The Peninsula İstanbul’un içindeki The Lobby isimli restoranı, dünyadaki tüm benzerlerinden ayrıcalıklı kılan İstanbul Boğazı manzarası. Lobide başlayıp Boğaz’ın kenarındaki terasa uzanan bu restoranın başındaysa şef Alessandro Santi var.
#The PeninsulaBir yandan emeklilik protestoları, bir yandan temizlik işçilerinin grevi derken Paris son günlerde tatsız haberlerle anılıyor olabilir. Ama köşe kafelerinden vintage kıyafet satan dükkânlarına, ağız sulandıran şarküterilerinden çağdaş-klasik tüm sanat alanlarına bu şehir seyahat tutkunlarını her daim büyüleyecek bir güce sahip. Modası asla geçmeyen kentte bu kez Michelin’li şeflerin peşinden gittim ve şehirde yaşayan tatbilir bir arkadaşımın tavsiyelerini aldım.
#SeyahatGeçtiğimiz haftayı Urla ve Alaçatı’da geçirdik. İstanbul’dan yağmurlu ve soğuk bir havada çıkmamıza karşın çok şanslıydık, bizi Urla’da hafif serin ama güneşli bir hava karşıladı. Tüm sahil kasabaları gibi Urla da yeni sezona ve Ramazan Bayramı’na telaş içinde hazırlanıyordu.
#Osman SezenerBahçeşehir Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Dilistan Shipman ile BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mutfak Direktörü Şef David Shipman, çok farklı ve sektöre örnek olacak bir projeye imza atmış. Galata Kulesi’ne paralel Tutsak Sokak’ta kısa bir süre önce açtıkları İtalyan restoranı Scarlatta’nın servisten mutfağa tüm ekibi, gastronomi mezunu ve kendilerinin yetiştirdiği eski öğrencilerinden oluşuyor.
#Müge AkgünÇeşme Yarımadası’nın kalbinde misafirlerini ağırlayan GenesisHotel&Spa, lüks, zenginlik ve zarafetle bir araya gelerek yeniden doğabileceğiniz, rahatlayabileceğiniz, kendinizi evinizde hissedebileceğiniz sıra dışı atmosferiyle farklı bir inziva deneyimi yaşamaya davet ediyor.
#1Ekim ayı hepimiz için bir hasat zamanı. Baharda ekip yaz boyu büyüttüklerimizi toplama ve kışa hazırlanma vakti. Yaz rehavetinden çıktığımız bu günlerde, yoğun tempoya kapılmadan biraz ‘kendine dönmek’ isteyenlere güzel bir inziva otelleri listesi hazırlamak istedim. İstanbul ve çevresinden başlayarak Ege boyunca sarı yazın peşinde Akdeniz’e kadar ineceğiz. 40 alternatiften oluşan listem tabii ki sadece deniz kenarıyla sınırlı değil…
#HürriyetMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#HürriyetTaksim-Beyoğlu uzun yıllar kültür-sanatın ve sosyalleşmenin olduğu kadar yeme-içmenin de kalbinin attığı yerdi. Eski müdavimleri yavaş yavaş geri dönmeye başladıkça bizi mutlu eden yeni mekânlar da ardı ardına açıldı. Atatürk Kültür Merkezi içindeki değişmeyen klasiklerimizden Divan Fuaye ve şef Murat Bozok’un menüsüyle fark yakalayan Sofitel’deki The Oven bunlardan ilk ikisi. Çok yakında bizi bekleyen başka sürprizler de olacak...
#Murat Bozok