Lâle Müldür’ün Berlin’de yaşayan Ercan Arslan’ın resimleri üzerine yazdığı şiirleri ‘Kadınesk’ adıyla yayımlandı. ‘Yüksek törensel gece’lerde yazıldığı hissini kuvvetle duyuran, duyurmakla kalmayıp dünyayı her yöne genişleten ‘Kadınesk’, başlığından da mülhem karnavalesk bir ‘aura’ yaratıyor. Samanyolu’ndan Kutupyıldızı’na, Zühre’den Ülker’e tüm yıldızlara uğramak için yola çıkan bir şiir Müldür’ünki.
#KadıneskDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#EğitimToplu şiirlerini ‘Dalgın Rüzgâr’ ve ‘İştahlı Makas’ adlı iki ciltte bir araya getiren Abdülkadir Budak’ın şiiri eleştirel bir şiirdir; kendinden başlar; eve, oradan aşka geçer... Okura da güzel, iyi, gülümseten, düşündüren bir şiir geçer. İnce ama can alıcı sorular sorar hep. Kanımca Budak, Behçet Hoca’nın (Necatigil) sınavını, özgür esinlenmeyle başarıyla vermiş birkaç şairimizdendir.
#Abdülkadir BudakBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman SusamBuzdokuz, ‘mevcut dünyanın sonunu getiren madde’. Bu, derginin Eylül-Ekim 2020 tarihli 1. sayısında yazıyor. ‘Şiirin, bilinen dünyanın dışında simgesel bir alanda ortaya çıktığına işaret ediyor’ ve şiir, ‘herkesin peşinden koştuğu bu dünyadan kopuyor’. Bu kopuş, özgürlük... Buzdokuz şiir, teori, eleştiri, 5 oldu. Varlığı bile iç açıcı. İnsan böyle çalışmaları gördükçe şiire imanı artıyor.
#Osman ErkanOsman Konuk, Ahmet Güntan ve küçük İskender’le birlikte 90’lı ve 2000’li yıllar şiirini en çok etkileyen şairlerden biri olmakla kalmadı. İkinci Yeni şairleri gibi hem kendi kuşağını hem de kendisinden önce yazanları etkiledi. Şairin 2009-2019 arası şiirleri dördüncü kitabı ‘Kırmızıda Beklerken’le önümüzde şimdi.
#Osman KonukCiltli özel baskısıyla yeniden okurla buluşan küçük İskender’in ‘Gözlerim Sığmıyor Yüzüme’si unutulmaz ilk kitaplardan biridir. Şairin gelişini haber verir çünkü. Onun şiirinin nehirler gibi yatağına sığmayışını, çağlayanlar gibi yüksekten dökülüşünü, denizler gibi derinliğini ve okyanuslar gibi genişliğini de içerir. ‘Gözlerim Sığmıyor Yüzüme’ dediği gibidir, şiir de kitaba sığmıyordur.
#Haydar ErgülenŞairin bir de şiir söyleme halleri yok mudur? Okurlar kadar şairlerin de ‘Şimdi ne yazmış?’ diye merak ettiği, has ve hep ‘yeni ve yine icat çıkaran’ şair Ahmet Güntan’ın yeni kitabı, ‘İzmirli Ahmet’, tam da bu söyleme hallerini barındırıyor. Hem de ne haller! Nerdeyse destandan maniye, şarkıdan türküye çeşitli türlerde serbest çalışmış Güntan, hatta ‘rap’e kadar gelmiş.
#İzmirli AhmetHürriyet Kitap Sanat dergisinin ilk sayısında, geleceğin 10 yazarı soruşturmasının dikkat çeken detaylarından birisi, listedeki üç yazarın kitaplarının Raskol’un Baltası etiketiyle yayımlanmış olmasıydı. Aslında bu bir tesadüf değil, zira Raskol’un Baltası yola çıktığı 2012’den beri genç kalemlere, yeni yazarlara kapısını açıyordu. Peki kimdir Raskol’un Baltası’nı taşıyanlar, o balta neden havada?
#KitapsanatAlmamak için çok direndim ama sonunda teslim oldum. Ve ‘Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Albüm’ün 2011 baskısıyla karşınızdayım. İşte 1950’lerden 2010’a kadarki süreçte; kimi kuşaktan kuşağa etkisini sürdürmüş, kimi kısıtlı bir hayran kitlesi olsa da ‘devrimci’ olarak kabul görmüş 1001 albüm’den seçmeler