Ağız Sağlığı haberleri sayfasında Ağız Sağlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4304 Ağız Sağlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma ile marul suyunun ağız sağlığınız için gargaradan daha iyi olabileceği, yeşil yapraklı sebzelerin diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azalttığı ortaya atıldı. Biz de Diş Hekimi Mustafa Tuğra Kaya ile bunun nasıl mümkün olduğunu konuştuk.
#Diş SağlığıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, bugün Küresel Ağız Sağlığı Durumu: Avrupa Bölgesi Raporunu yayınlayarak diş çürümesi ve kaybı başta olmak üzere büyük ağız hastalıklarının ‘en yaygın olduğu’ bölgenin Avrupa Bölgesi olduğunu açıkladı.
#DsöHer Şeyden Önce programının sunucusu ve Metabolik Cerrahi Uzmanı olan Prof. Dr. Alper Çelik, diyabette gebe kalma durumuna oldukça dikkat çekmektedir. Fazlasıyla risk taşıyan bu durumu atlatmanın yolları elbette ki mümkündür.
#Sponsorlu İçerikCovid-19 virüsünün vücuda temel giriş yollarından biri olan ağız, virüs bulaşında en kritik bölgelerin başında geliyor. Pandemi sürecinde ağız sağlığı daha da önem kazanırken diş şikayeti yaşayan hastaların, bulaş riskini düşünerek hastanelere gitmekten kaçınabildiği de gözleniyor.
#AğızHemen herkesin bildiği üzere insanların 32 dişinin olması normal kabul edilir. Peki, ağzımızda 526 dişimiz olabilir mi? Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, Hindistan’da görülen ilginç bir vaka hakkında değerlendirmede bulundu, fazla dişlerle ilgili merak edilenleri anlattı.
#Diş“İnsanın anavatanı çocukluğudur” demiş Epictetus. Dişlerimizin ana vatanı ise anne karnıdır. Ortalama altı aylıkken ağızda görülmeye başlayan dişlerimizin oluşumu çenelerimizin içinde, doğmadan önce başlar ve hayatımız boyunca alışkanlıklarımızın izlerini taşır. Çocuklarımız biraz büyüyüp kendi bedeni hakkında karar alacak duruma gelene kadar ağız sağlığı için önemli bir dönem geri gelmemek üzere hızla geçmiş olur. Peki neler yapabiliriz onlar için?
#Diş SağlığıDiş çürükleri ve dişeti hastalıkları, tüm dünyada görülme sıklığı en fazla olan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Pandemi döneminde virüsün bulaştığı kişilerin tükürüklerinde yoğun miktarda virüs yükü olduğu biliniyor ve Kovid-19 hastalığına bağlı olarak ağız mukozasının etkilendiğini bildiren çalışmalar var.
#VirüsProbiyotikler ağız florasındaki yararlı bakterileri artırarak, zararlı bakterileri ise azaltarak etki eder. Ağız bakterileri ile ilgili gerekli önlemler alınmazsa çiğneme ve diş fırçalama sırasında kana geçerek vücutta kalp kapakları, aort anevrizmaları, beyin apsesi ve eklemlerde hastalığa neden olabilir. Yapılan araştırmalarda, diş eti hastalıklarına yol açan bakterilerin kalp hastalıkları, inme, prematüre ya da düşük kilo ağırlıklı bebekler, üst solunum yolu infeksiyonları, diyabet ve şişmanlık, romatoid artrit gibi hastalıklarla da ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
#ProbiyotikCovid-19 salgını sebebiyle bağışıklık sisteminin korunup, vücut direncinin yüksek tutulması gereken bu süreçte ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Emine Fulya Akkoyun, ağız ve diş hijyeninin covid-19’a yakalanma riskini azaltabileceğini ifade etti.
#Ağız SağlığıAğız sağlığı vücuttaki tüm organları ilgilendirir. "Ağzımız hastalıklara neden olan bakterilere açılan en önemli giriş kapısıdır. Diş eti iltihabı veya derin çürükleri olan kişilerde bu bakterilerin kana karışması ve organlarımıza hızla ulaşması çok kolay olacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir beden, sağlıklı bir ağızdan geçer" diyen Diş hekimi Pertev Kökdemir önemli bilgiler verdi.
#Ağız SağlığıAğız kokusu günlük yaşantımızda bizi en çok zorlayan konulardan biri. Bu problemi yaşayan insanlar ne kadar uğraşsalar da üstesinden gelemeyebiliyor. Peki ağız kokusu nasıl giderilir? Ağız kokusunu önlemek için neler yemeliyiz? Hangi meyve sebzeler ağız kokusunu giderir? Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya, ağız kokusunun nedenleri ve ağız kokusunu gidermenin 6 yolu hakkında bilgi verdi.
#SağlıkKoronavirüs sonrasında diş hekimlerine gitmekten çekinen vatandaşlar, diş sağlığını korumak için evde yapabilecekleri alternatif yöntemleri denemeye başladı. Ağız sağlığını tehdit eden diş tartarları için Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, ceviz kabuğu ve bir bardak su ile 6 gün içerisinde etki gösterecek tarifi paylaştı.
#Ceviz KabuğuYapılan araştırmalar, sağlığın ağızdan başladığını ve kötü bir ağız hijyeninin ile kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme gibi birçok hastalığa sebep olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla dişlerimizi, diş etlerini ve ağzımızı sağlıklı tutmak önemlidir. Tüm bu risklerden korunmak için yapmamız gerekenleri Diş Hekimi Pertev Kökdemir anlattı.
#DişEvet, hepimiz evde bu kadar boş zamanda ne yapacağımızı şaşırdık, sonra sıkıldık, günlük rutinimiz, biyolojik saatimiz alt üst oldu. Şimdi dağılan parçalarımızı toplama zamanı. Silkelenelim, elimizde ne var bir araya toplayalım, vücudumuzun en değerli varlığımız olduğunu fark ettiğimiz bu günlerde kendimize daha önce ayıramadığımız zamanı ve önemi verelim.
#DişAğız gargaraları genellikle diş fırçalama sonrası kullanılan, ağızdaki bakterilerin çoğalmasını önleyen ve oluşan kötü kokuyu en aza indiren çalkalama sularıdır. Fakat bu ağır gargaralarını hazır almak yerine evde doğal malzemelerle kendiniz de yapabilirsiniz. İşte ev yapımı doğal ağız gargarası tarifi…
#Ağız SağlığıBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNAAğız sağlığımız da genel sağlığımızın bir parçası. Eğer ağzımızda kötü bir koku varsa, bir türlü iyileşmeyen yaralar çıkıyorsa, dişeti kanamaları yaşıyorsak, sık sık fırçalamamıza rağmen dişlerimiz kolay çürüyorsa gastrointestinal rahatsızlıklar, diyabet ve hatta kanser gibi hastalıklar söz konusu olabilir.
#Hazan Aköz IşıkBüyüme çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı günümüzde anne-babaların öncelikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek’in de katkılarıyla, ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli tüm detayları sizin için derledik.
#Sponsorlu İçerikKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünyanın kıtalararası tek triatlonu olan Oral-B Challenge İstanbul, Beykoz’da yapıldı. Yerli ve yabancı 680 triatletin katıldığı yarışma zorlu bir mücadeleye sahne oldu. Milli sporcu Yusuf Dikeç ve ünlü oyuncu Yağmur Tanrısevsin’in, Dikeç’in dünyaca ünlü pozuyla start alan sporcular zorlu parkurda önce İstanbul Boğazı’nda yüzdü.
#TriatlonÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonEconomist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Sponsorlu İçerikEconomist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Economist ImpactYeşil yapraklı sebzeler, ağızda diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azaltabilen çok miktarda nitrat içerir. Araştırmacılar bu özelliklerinden dolayı marul suyunun ağız sağlığı için gargaradan daha iyi olabileceğini söylüyor. Ancak bu açıklama alkol bazlı gargaraları kanserle ilişkilendiren tartışmalı bir çalışmanın ardından geldi.
#GargaraYakın zamanda yapılan bir araştırma ile marul suyunun ağız sağlığınız için gargaradan daha iyi olabileceği, yeşil yapraklı sebzelerin diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azalttığı ortaya atıldı. Biz de Diş Hekimi Mustafa Tuğra Kaya ile bunun nasıl mümkün olduğunu konuştuk.
#Diş SağlığıAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAğzımız ve dişlerimiz konuşma ve gülümsemenin yani iletişimin olduğu gibi sindirimin de ilk basamağı. Ağız içi temizliği ve bakımı bütünsel sağlık için de çok önemli... Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle uzmanlara sorduk; daha sağlıklı dişler ve ağız için öneriler aldık.
#DişSevgili Hürriyet okurları... 11 Eylül’de ilk ders zili çaldı, çocuklarımız okullara başladı. Bu süreçte bir aya yaklaşmış olsak da öğrenciler hâlâ okula uygun olan yaşam biçimine geçmekte biraz zorlanabiliyorlar. Uyku düzeni ve kahvaltı en önemli hususlardan. Bu hafta çocukların okul başarılarını etkileyen hususları Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ile konuştum işte verdiği önemli bilgiler...
#Şenol KalyoncuÇocukların okula gitmesine engel olan birincil etkenin ‘kronik diş ağrısı’ olduğunu biliyor muydunuz? Çocukların dişçiye gitmeyip bu ağrıyı çekmesinin başlıca nedeni ise dental korku-kaygı. Dental kaygıyı azaltmadaki etkinliği bilimsel verilerle ortaya konmuş ‘artırılmış gerçeklik’ (AR) teknolojisini Türkiye’de kullanan ilk ve tek diş kliniğini ziyaret ettik. Klinik geçen yıl ABD’de ‘İlham veren klinik ödülü’nü layık görülürken, UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü, kliniğini örnek gösteren bir makale de yayımladı. İşte o kliniğin öyküsü...
#UNESCOAğız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıDil yüzeyi dokusu nedeniyle bakteriler için adeta bir sığınak. Bu nedenle ağız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıBurundan nefes almanın bu faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız! Ömür boyunca yarım milyon kez yapıyoruz ama doğrusunu biliyor muyuz? Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkBurundan nefes almanın sağlık için ağızdan nefes almaya kıyasla daha iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz ama şimdi sayacağımız faydalarını çoğunuz ilk defa duyacaksınız. Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, bugün Küresel Ağız Sağlığı Durumu: Avrupa Bölgesi Raporunu yayınlayarak diş çürümesi ve kaybı başta olmak üzere büyük ağız hastalıklarının ‘en yaygın olduğu’ bölgenin Avrupa Bölgesi olduğunu açıkladı.
#DsöDişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş Sağlığıİnsanoğlu kimi zaman tabiri yerindeyse ölümsüz olmanın, kimi zaman da hep dinç ve genç kalmanın formüllerini aradı. Bu arayışın içinde doğru beslenmenin ne denli önem teşkil ettiğini artık hepimiz biliyoruz. Çünkü doğru besinler hem sizi çeşitli hastalıklardan korur, hem de dinç bir akla ve bedene sahip olmanızı sağlar.
#Mesut TürkHer Şeyden Önce programının sunucusu ve Metabolik Cerrahi Uzmanı olan Prof. Dr. Alper Çelik, diyabette gebe kalma durumuna oldukça dikkat çekmektedir. Fazlasıyla risk taşıyan bu durumu atlatmanın yolları elbette ki mümkündür.
#Sponsorlu İçerikBÖLGEMİZİN önemli bir ürününden, sakızdan söz edeceğim. İzmir Life dergisinde Hakkı Kesirli’nin dosyasından özetliyorum. Çeşme’nin yamacındaki Sakız Adası, damla sakızından milyonlarca euro kazanıyor. Mübadil çiftçiler sakız ağaçlarını ve bağları söküp tütüne yönelince Çeşme büyük hazineyi kaybetmiş. Ve sakız ağaçlarının izini süren projenin yürütücüsü Hasan Ege Tütüncüoğlu’nu dinleyelim:
#1