Güncelleme Tarihi:
Vitamin ve mineral bakımından zengin sebze, meyveler tercih edilmesi gereken en önemli besinler. Ancak sebze ve meyve tüketirken de dikkat edilmesi gerekenleri gözden kaçırmamak gerek. Sebze ve meyveler yetiştirilirken kullanılan ilaçlar eğer arındırılmazsa sağlığınıza zarar verebiliyor. Greenada ailesi olarak, ürünlerimizi yetiştirirken bu ilaçları kullanmıyor ve damak tadınız ile birlikte sağlığınızı da gözetiyoruz. Bu hafta özenle yetiştirdiğimiz, maydanozgiller ailesinin en faydalı üyelerinden biri olan havuçtan bahsetmek istiyorum.
Bilindiği kadarıyla ilk havuç 10. yüzyılda İran ve Asya’da yetiştirildi. İlk havuçlar normalde beyaz ve mor renkteydi. Ancak bilindiği kadarıyla 17. yüzyılda Hollandalı havuç üreticileri, ülkelerinin kurucusu olarak kabul ettikleri William of Orange’ın onuruna portakal rengi havuç yetiştirmeye başladılar.
Havucun bilinmeyen faydaları
∆ Kalp hastalığı için faydalıdır
∆ İyi bir antioksidan kaynağıdır
∆ Kanserle mücadele eder
∆ Bol A vitamini içerdiğinden gözlere faydalıdır
∆ Beyin sağlığı için önemli bir besindir
∆ Bağırsaklar için faydalıdır
∆ Hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını sağlar
∆ Sağlıklı ve parlak ciltler için havuç
∆ Antiseptik özelliği vardır
∆ Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur
∆ Ağız sağlığı için önemli etkileri vardır
∆ İnme ve felç vakalarını azaltır
Saksı baharatlar
Baharatları taze olarak tüketerek hem daha yoğun bir tat elde edebilirsiniz, hem de vitaminlerinden daha çok faydalanabilirsiniz. Özel yemek tariflerinde de kullanabileceğiniz taze baharatları saksıları ile alıp evde her zaman bulundurmanız artık mümkün.
Saksı kekik
∆ İştah açar
∆ Sindirimi kolaylaştırır
∆ Sabah içilen çayı gün boyu zindelik verir
∆ Gaz söktürücüdür, idrar söktürücüdür
∆ Yatıştırıcıdır
Saksı frenk maydanozu
∆ Frenk maydanozu ile hazırlanan lapa, çocuk emziren kadınların göğüs uçlarında meydana gelen iltihaba karşı kullanılır.
∆ Karabaş otu gibi merhem yapılarak egzama yaralarına sürülür. Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan yaralanmalarda da kullanılan merhem yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Saksı nane
∆ Mide bulantısını giderir
∆ Hazımsızlık ve bağırsak gazlarını giderme sorunlarında kullanılmaktadır
∆ Nane çayı şişkinliği almaktadır
∆ Antioksidan ve antienflamatuar etkilidir
∆ Mevsimsel alerjilerin etkilerini azaltır
∆ Boğaz kuruluğuna iyi gelir