Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler Büyük Marmara Depremine çevrildi. Bursa AFAD afet raporunda Bursa'nın depremselliği ile ilgili öne çıkan veriler dikkat çekti. Raporda il genelinde 6 olarak bilinen aktif fay sayısının 14 olarak belirtilmesi dikkat çekti. Ayrıca rapora göre, 650 bin konutun olduğu Bursa'da 2004 yılı öncesine ait riskli 200 bin bina bulunuyor.
#BursaDeprem toplanma alanları ya da acil durum toplanma alanları sorgulanıyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem, başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kenti etkiledi. Bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. Yıkıcı depremin ardından avil toplanma alanları merak ediliyor. e-Devlet ile hizmete sunulan 'Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama' ekranıyla ilgili şehirdeki toplanma alanları öğrenilebiliyor. Peki deprem acil durumu toplanma alanları e-Devlet ile nasıl öğrenilir? İşte adım adım AFAD deprem toplanma alanı sorgulama...
#Deprem Toplanma AlanıHürriyet Ankara’ya ‘Deprem Mesafe Tanımıyor’ diyerek uyarılarda bulunan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen bu kez, pek çok süreçte hayati önem taşıyan acil toplanma alanlarının önemine dikkat çekti. Özmen, ”Toplanma alanının önceden görülmesi ve alana gidiş için alternatif yolların önceden belirlenmesi hayati bir öneme sahip” dedi.
#Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent ÖzmenANTALYA’da, afet ve acil durum toplanma alanı olarak işaretlenen iki yerin küçüklüğü ve yüksek binaların arasında yer alması dikkati çekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, "İlan edilen iki yer trajikomik bir alan olmuş. Böyle bir yer olamaz, olmamalı" dedi.
#Antalyaİstanbul'un kritik noktalarına yerleştirilen ve içinde ilk yardım malzemeleri bulunan deprem konteynerlerinin acil bir durumda nasıl kullanılacağından bir çok kimsenin haberi yok. Öte yandan İstanbul'da 39 ilçede toplam 2 bin 800 'afet ve acil durum toplanma alanı' belirlenmiş durumda. Vatandaşlar kendilerine en yakın toplanma alanını internet üzerinden öğrenebiliyor.
#Haberİstanbul'un kritik noktalarına yerleştirilen ve içinde ilk yardım malzemeleri bulunan deprem konteynerlerinin acil bir durumda nasıl kullanılacağından bir çok kimsenin haberi yok. Öte yandan İstanbul'da 39 ilçede toplam 2 bin 800 'afet ve acil durum toplanma alanı' belirlenmiş durumda. Vatandaşlar kendilerine en yakın toplanma alanını internet üzerinden öğrenebiliyor.
#Deprem200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, 'Risksiz İstanbul' sloganıyla düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. "Afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek" diyen Kurum, başvuruların 15 Nisan'da başlayacağını, taksitlerin 5 bin 833 liradan başlayacağını ve 18 ayda teslim edileceğini söyledi.
#Murat KurumGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremBugün 17 Ağustos 1999'un 24'üncü yıl dönümü. Binlerce canı kaybettiğimiz 1999 depremini yeniden hatırladığımız bugün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve içimizi yakan depremin acısını henüz atlatamamışken, "Ha bugün ha yarın olacak" diye aklımızdan hiç çıkmayan bir başka korkuyu da iliklerimize kadar yaşıyoruz: Marmara depremi... Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün deprem sebebiyle İstanbul’u terk edeceğini açıklaması da bu endişeyi yeniden hatırlattı. Şengör'ün sözlerinde dikkat çeken bir nokta vardı: "Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum." Peki deprem sonrası gerçekten neler yaşanacak? Hep “felaket olacak” deniyor ya, işte bu felaket gününde bizleri tam olarak neler bekliyor?
#DepremYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkÜlkemizin yaşadığı ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası herkes kendi kenti için olası depremleri ve binaların, şehrin hazır olup olmadığını konuşmaya başladı. Yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, bu bilgilere nasıl ulaşılacağı, yapılması gerekenler hepimiz için kaygı ve merak oluşturdu.
#Afet Ve RiskTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremKahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen İstanbul depremine hazırlanmamız gerektiğini söylüyor tüm uzmanlar. Şehri deprem gerçeğiyle tekrar yüzleştiren bir süreç yaşanıyor. Siyaset, sivil toplum örgütleri harekete geçti. Herkes kendince depreme hazırlanmaya çalışıyor. Biz de Hürriyet Ekler ekibi olarak kendi toplanma alanlarımızı bulduk, inceledik ve bir afet anında oraya nasıl ulaşacağımızı test ettik.
#Toplanma Alanıİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiSon dakika haberi... AFAD'ın verilerine göre saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde can kaybının kaybının 5 bin 894'e yükseldiğini açıkladı. Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzmanlar deprem için 'dünyada örneği yok' diyor. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik." ifadelerini kullandı. Erdoğan, 3 ay sürecek ve 10 ili kapsayacak olağanüstü hal ilan edildiğini de duyurdu. Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasında bulundu. Öte yandan THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu. Deprem sonrası alt yapı çalışmaları ve Hatay'da depremden hasar gören havalimanı pistine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Pist şu an tamir ediliyor." dedi.
#Deprem“Dar gelirli olup da ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar üretmeye devam edeceğiz” diyen Bakan Murat Kurum, sosyal konut hedefini açıkladı. Bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konut ürettiklerini belirten Kurum, “250 bin konut açıkladık ve yapımına hızlıca başladık. Bundan sonra da yeni sosyal konut paketleri gelecek. 2030’da 2 milyon sosyal konut rakamına ulaşacağız” dedi. Konutta ikinci önemli hamle de orta gelirli kampanyası olacak. Gelire göre farklı faiz oranlarının uygulanması beklenen kampanyada son aşamaya gelindiğini belirten Bakan Kurum, yatırımcıların değil ihtiyaç sahiplerinin faydalanacağı bir model hazırlandığını kaydetti.
#Sosyal KonutMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti.
#DepremCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti
#Marmara Depremiİstanbul’da AFAD koordinasyonunda deprem tatbikatı yapıldı. Tatbikata katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İstanbul’da metrekare olarak kişi başına düşen toplanma alanı neredeyse 2,5 katı üzerine getirildi" dedi. Bakan Soylu, daha sonra Bakırköy'de bulunan geçici barınma alanını da gezdi.
#Bakan Süleyman SoyluAtatürk Havalimanı’na iş makinelerinin girmesi tartışmalara konu oldu. Edinilen bilgilere göre havalimanındaki binalar yıkılmayacak, ancak ikiz pist kapatılacak. İşte hazırlanan projeye göre tüm detaylarıyla Atatürk Havalimanı’nın yeni hali...
#Atatürk Havalimanı